Hâkānî-yi Şîrvânî ve gazellerinin incelenmesi
Hâkānî-yi Şîrvânî and examination of ghazals
- Tez No: 733427
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hâkānî-yi Şîrvânî, VI./XII. yüzyıl, gazel, metin inceleme, Hâkanî-yi Şîrvânî, VI./XII. century, ghazal, text review
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
VI./XII. yüzyılda yaşamış olan Hâkānî-yi Şîrvânî, İran edebiyatının en ünlü şairlerindendir. Kaside, kıta, terci-i bend, gazel ve rubâî nazım türleriyle yaklaşık on yedi bin beş yüz beyitlik birçok şiir söylemiştir. Bu çalışma bir giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Girişte Hâkānî-yi Şîrvânî'nin yaşadığı dönem hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Hâkānî-yi Şîrvânî'nin hayatı, edebî kişiliği, etkilendiği ve etkilediği şairler ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde divandaki gazeller, din ve tasavvuf; üçüncü bölümde cemiyet; dördüncü bölümde insan ve insana ait unsurlar, tabiat ve eşya örnekleriyle birlikte işlenmiştir. Beşinci bölümde divandaki gazellerin vezin ve vezin oranları yanında şairin en çok kullandığı edebî sanatlara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI./XII. Hâkānî-yi Şîrvânî, who lived in the 19th century, is one of the most famous poets of Iranian literature. He sang many poems of approximately seventeen thousand five hundred couplets in verse, qasida, terci-i bend, ghazal and rubai verse. This study consists of an introduction five parts. In the introductory section, information about the period that Hâkānî-yi Şîrvânî lived has been given. In the first chapter, information is given about Hâkānî-yi Şîrvânî's life, his literary personality, the poets he influenced and influenced, and his works. In the second part, ghazals in the divan, religion and mysticism; society in the third part; In the fourth chapter, human and human elements are handled together with the examples of nature and goods. In the fifth chapter, besides the meter and meter proportions of the ghazals in the divan, the most used literary arts by the poet are also included.