Klasik Arap edebiyatında fizik ötesi yolculuklar
Metaphysical journeys in classical Arab literature
  1. Tez No: 733428
  2. Yazar: YELİZ ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT H. YANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fizikötesi, mitoloji, edebiyat tarihi, kültürel etkileşim, Transphysical, Mythology, Literary History, Cultural interaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
İlk çağlardan itibaren insanoğlunun bilinmeyen âlemleri ve ölümden sonraki hayatı tanıma ve bilme arzusu mevcuttur. Hemen her milletin mitoloji, halk kültürü ve edebiyatında bu arzunun tezahürleri görülmüştür. Zamanla meydana gelen kültürel etkileşimler ve çeviri faaliyetleri sonucunda bu alanda farklı bir edebi tür ortaya çıkmıştır. İslam geleneğinden beslenen fizikötesi eserler yarattıkları edebi etkinin yanısıra, zengin içerikleri bakımından edebiyat ve kültür tarihinde önemli bir yere sahiptirler. Bu çalışmada Arap edebiyatında, manevi dünyalara yolculuğu içeren edebi ürünler arasında yer alan dört büyük eser karşılaştırma yöntemiyle ele alınmıştır. İbn Şuheyd'in (ö.426/1035) Risâletu't-tevâbi' ve'z-zevâbi', Ebu'l-'Alâ' el-Ma'arrî'nin (ö.449/1057) Risâletul'l-ğufrân, İbn Tufeyl'in (ö.581/1185) Hay b. Yakzân ve Ruknuddîn el-Vehrânî'nin (ö.983/1575) el-Menâmu'l-kebîr adlı eserleri bu alanda temel kabul edilen eserlerdir. Tez çalışmasında bu dört büyük eserin ortak, benzer ve farklı yönleri tespit edilerek tarihsel süreçleri incelenmiştir. Ülkemizde bu eserlerin yazarlarının hayatları ve edebi kişiliklerine dair yapılmış çalışmalar mevcuttur. Fakat bu eserlere yönelik kapsamlı bir çalışmaya henüz rastlanmamıştır. Hay b. Yakzân ile ilgili birtakım araştırmalar olmakla birlikte, bu araştırmalar daha çok eserin felsefi boyutuyla ilgilidir. Yani eser edebi açıdan detaylı incelenmemiştir. Ruknuddîn el-Vehrânî'nin el-Menâmu'l-kebîr adlı eseri ile ilgili ise ülkemizde yapılan bir çalışmaya henüz rastlanmamıştır. Buna karşın Arap ülkelerinde bu eserlerin her birine yönelik, farklı açılardan incelemelerin yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmadaki amaç bu alandaki eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Since the first ages, mankind has the desire to know the unknown realms and life after death. The manifestation of this desire has been seenin the mythology, folk culture and literature of almost every nation. As a result of cultural interactions and translation activities that occurred over time, a diffrent literary genre emerged in this field. These works, nourished by the İslamic tradition, have an important place in the history of literature and cultere, as well as their rich content. In our thesis, four major works that are among the literary works that include the journey to the spiritual worlds in Arabic literature are handled by comparison method. Risalah al-Tawabi' wa al-Zawabi' of Ibn Şuheyd, Tract of Forgivenes of Ebu'l-'Alâ' elMa'arrî, Hayy Ibn Yaqzan of İbn Tufeyl and Big Dream of Ruknuddîn el-Vehrânî are the Works that are considered as the main Works in this field. By determining the common, similar and different aspects of these four great works the historical process has been examined. Studies on the this lives and literary personalities of the authors of these works have been carried out in our country. However, a comprehensive study on tehse works has not been found yet. Studies on Hayy Ibn Yaqzan are mostly related to the philosophical dimension of the work. The work has not been examined detail in literary terms. On the other hand, no study has been found in our country regarding the works of Ruknuddîn el-Vehrânî named Big Dream. However, it is seen that in Arab countries, many studies have been done from differen angles for each of these Works. Therefore, this study has been requested.