OECD'ye üye G20 ülkelerinin Covid-19 dönemi 2019-2020 yılı makroekonomik performansları
Macroeconomic performances of the OECD member G20 countries in the Covid-19 period 2019-2020
- Tez No: 733495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dünya'da uluslararası ticaret, küreselleşmeyle birlikte hız kazanarak rekabetin arttığı bir ortam haline gelmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte piyasada hızlı bir şekilde değişimler olmaktadır. OECD ve G20 gibi ekonomik kuruluşların içinde barındırdığı sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler sürdürülebilir büyümeyi, ekonomik olarak kalkınmayı ve insanların refah içinde yaşamalarını hedeflemektedir. Bu doğrultuda sanayileşen ve gelişmekte olan ülkeler küresel piyasadaki pozisyonlarını güçlü tutmak için bu değişimlere ayak uydurmaları gerekmektedir. Ülkelerin birbirleriyle olan ticari ilişkilerini etkileyen olağanüstü durumlarda yaşanabilmektedir. Olağanüstü durumlar bazen diplomatik bazen savaş bazen de salgın hastalıklar olabilmektedir. Bu olağanüstü durumlardan biri de 2019 yılının sonunda Dünya'yı etkisi altına alarak ülkelerin sınırlarını kapatmak zorunda kaldığı, üretimlerin durma noktasına gelmesiyle ithalat ve ihracatın aksamasına neden olan Covid-19 pandemisi olmaktadır. Bu çalışmada OECD'ye üye G20 ülkelerinin Covid-19 pandemi döneminin ekonomik etkilerini görmek için 2019-2020 yıllarının makroekonomik performansları belirlenerek sıralama yapılmaktadır. OECD'ye üye G20 ülkeleri olan ABD, Almanya, Avustralya, Birleşik Krallık, Fransa, Güney Kore, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika ve Türkiye olmak üzere toplam on bir ülke dahil edilmektedir. Çalışmada makroekonomik performans çalışmalarında en çok tercih edilen beş makroekonomik değişkene yer verilmektedir. Bu beş makroekonomik değişken büyüme oranı, enflasyon oranı, işsizlik oranı, ihracat ve ithalat olmaktadır. Değişkenlere ait veriler OECD, World Bank ve IMF'ten alınmaktadır. Ülkelerin makroekonomik performans sıralaması için karar verme sürecinde kolaylık sağlayan çok kriterli karar verme yöntemlerinden TOPSIS ve VIKOR tercih edilmektedir. TOPSIS ve VIKOR ile uygulama yapılarak çıkan sonuçlar Covid-19 pandemisi öncesi ve sonrası performans sıralaması olarak analiz edilmekte, iki yöntem arasında karşılaştırılmaktır.
Özet (Çeviri)
In the world, international trade gains momentum with globalization and becomes an environment where competition increases. With the development of technology, rapid changes are experienced in the market. Industrialized and developing countries within economic institutions such as OECD and G20 aim at sustainable growth, economic development and people's well-being. In this direction, industrialized and developing countries need to keep up with these changes in order to keep their positions strong in the global market. It can be experienced in extraordinary situations that affect the commercial relations of countries with each other. Extraordinary situations can sometimes be diplomatic, sometimes slow, and sometimes epidemics. One of these extraordinary situations is the Covid-19 pandemic, which affected the whole world at the end of 2019, forced countries to close their borders, and caused imports and exports to be disrupted as production came to a standstill. In this study, in order to see the economic effects of the Covid-19 pandemic period of the OECD member G20 countries, the macroeconomic performances of 2019-2020 are determined and ranked. A total of eleven countries are included in the OECD, namely the USA, Germany, Australia, United Kingdom, France, South Korea, Italy, Japan, Canada, Mexico and Turkey, which are G20 member countries. The study includes the five most preferred macroeconomic variables in macroeconomic performance studies. These five macroeconomic variables are growth rate, inflation rate, unemployment rate, exports and imports. The data of the variables are taken from OECD, World Bank and IMF. TOPSIS and VIKOR, which are multi-criteria decision-making methods that facilitate the decision-making process, are preferred for the macroeconomic performance ranking of the countries. The results obtained by applying TOPSIS and VIKOR are analyzed as performance rankings before and after the Covid-19 pandemic, and are compared between the two methods.
Benzer Tezler
- Ar-Ge yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki rolü
The role of R&D investments effects on economic growth
ÜNZİLE HUYUT
- Hükümet sistemlerinin politik ekonomi üzerindeki etkileri: OECD ve G20 ülkeleri üzerine bir inceleme
The effect of governmental systems on politic economy: A study of OECD and G20 countries
AYHAN KOÇ
Doktora
Türkçe
2018
Siyasal Bilimlerİstanbul ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ADEM ESEN
- Türkiye ile Asya ve Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ülkeleri arasındaki dış ticaretin çekim modeli ile incelenmesi
Investigation of the foreign trade between Turkey and member countries of Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) with gravity model
BURCU YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
EkonometriErciyes ÜniversitesiUluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HATİCE ERKEKOĞLU
- OECD'ye üye ülkelerin enerji kaynak verimliliklerinin CRITIC ve EATWIOS tekniği ile belirlenmesi
Determining the energy resource efficiency of OECD member countries by CRITIC and EATWIOS technique
TUĞBA HANTAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
EkonometriKütahya Dumlupınar ÜniversitesiEkonometri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. METİN BAŞ
- Ranking OECD countries with multi criteria decision making approach by using research and development indicators
OECD ülkelerinin sıralaması ile çok kriterli karar yaklaşımı araştırma ve kalkınma göstergeleri
ANAS ALATTAR
Yüksek Lisans
İngilizce
2017
İşletmeİstanbul Aydın Üniversitesiİşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÖZGE EREN