أهميّة اللغة وتأثيرها بين مفسّري القرآن الألوسي والسّامرّائي نموذجاً
Müfessir Alusi ve Samarrai'ye göre Kur'an'ı anlamada dilin önemi ve etkisi
  1. Tez No: 733508
  2. Yazar: DABAN MAJEED HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN PAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Arapça, Alusi, Samarrai, Quran, Tafsir, Arabic, Alusi, Samarrai
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
İslam'ın yeryüzüne yayılmasıyla birlikte onun dili olan Arapça da aynı şekilde kendisinin gittiği her yere bu sayede ulaşmıştır. Bu sebeple bugün Arap dili farklı coğrafyalarda yaşayan milyonlarca insanın bir tanışma aracı olmuştur. Böylece Arapça Kur'an sayesinde asıl ve kaynak olmaya devam etmekte ve kendini sürekli yenilemektedir. Arap dili, Kur'an ve Sünnet'in amaçlarını anlayarak öğrenme ve böylece de Yüce Allah'a yaklaşma, Onun rızasını kazanma yönüyle dinde önemli bir unsurdur. Onun -hangi gerekçe ile olursa olsun- hayat sahasından çıkarılması kendisini bu önemli amaçtan geri bırakma ve tamiri mümkün olmayan bir hasar demek olur. Çünkü Arapça Kur'an'ın dili olması bakımından İslam'ın ve Müslümanların kendilerini başkalarından ayırt eden bir sembolü durumundadır. Bu yönüyle önemli bir yere sahip olan Arap dilini her müfessirin esas ve yöntemleri ile öğrenmesi gerektirmektedir. Çünkü bu dili genel hatlarıyla yüzeysel öğrenme, Kur'an'ı anlama, anlamlarına ulaşma, onun üzerinde düşünme, analiz etme, tefsir etme ve sonuç çıkarma için yeterli değildir. Nihayetinde yapılması gereken şey, Kur'an'ı derinlemesine incelemek ve kavramak isteyenlerin Arapçayı güçlü bir şekilde esas ve yöntemleriyle sağlam bir şekilde öğrenmeye özen göstermesidir. Bu husus, Kur'an'ı ve ona dair ilimleri doğru bir şekilde kavrayabilmek ve bu alanda ihtisaslaşmak için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma, eseri her devirde önemli tefsir kaynakları arasında sayılan Iraklı büyük müfessir Şeyh Şihâbüddîn Alûsî ile Profesör Fâzıl Saleh Samarrai'nin Arap dili ve Kur'an üzerine çalışmalarını ve bilimsel etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektedir.
Özet (Çeviri)
With the spread of Islam to the world, its language, Arabic, also reached everywhere he went. For this reason, the Arabic language has become a meeting tool for millions of people living in different geographies. Thus, thanks to the Arabic Qur'an, it continues to be the original and source and constantly renews itself. The Arabic language is an important element in religion in terms of learning the purposes of the Qur'an and Sunnah by understanding and thus approaching Almighty Allah and gaining His approval Removing him from the field of life - for whatever reason – means leaving him behind from this important purpose and irreparable damage. Because Arabic, being the language of the Qur'an, is a symbol of Islam and Muslims that distinguishes themselves from others. The Arabic language, which has an important place in this respect, requires that every tafsir learn the principles and methods. Because it is not enough to learn this language in general terms, to understand the Qur'an, to reach its meanings, to think about it, to analyze it, to interpret and to draw conclusions. Ultimately, what needs to be done is for those who want to study and comprehend the Qur'an in depth, take care to learn Arabic with its strong rinciples and methods. This issue is of great importance in order to understand the Qur'an and the sciences related to it correctly and to specialize in this field. This study comparatively examines the studies and scientific effects of the great Iraqi tafsir Sheikh Shihabuddin Alûsî and Professor Fâzıl Saleh Samarrai on the Arabic language and the Qur'an, whose work is among the important sources of tafsir in every period.