COVİD-19 nedeniyle yoğun bakıma alınan diyabetes mellitus tanılı hastaların değerlendirilmesi
- Tez No: 733572
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ERDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Diyabetes mellitus, mortalite, yoğun bakım, COVID-19, diabetes mellitus, intensive care unit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Koronavirüs hastalığı (COVID-19), yeni keşfedilen bir koronavirüs suşunun (SARS-CoV-2) neden olduğu süper bulaşıcı bir hastalıktır. Covid-19; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 11 Mart 2020 de pandemi olarak ilan edilmiştir. Dünyada milyonlarca insanın enfekte etmektedir. Enfeksiyonda özellikle ileri yaş ve komorbiditesi olan hastalarda hipertansiyon, diyabet ve obezitesi daha yüksek komplikasyon, mortalite ve morbiditeye neden olduğu bilinmektedir. Benzer durum daha önce SARS ve MERS virüslerinde de görülmekteydi. Diyabetli COVİD-19 hastalarında yüksek hastaneye yatış oranı ve artmış mortalite görülmüştür. Bu araştırmada; yoğun bakımda tedavi alan diabetes mellitus tanılı hastaların tanı anında mevcut komorbiditeleri, takipte laboratuvar ve kültür sonuçları, gelişen komplikasyonlar, insülin infüzyon ihtiyacı, tedavi modalitesindeki farklılıkların, mortaliteyi nasıl etkilediği araştırıldı. Materyal ve Metot: Covid-19 enfeksiyonu sebebi ile yoğun bakımda takip edilen 113 diyabetes mellitus hastasının retrospektif olarak WBC(beyaz küre), Hb(hemoglobin), PLT(trombosit), nötrofil, lenfosit, CRP (c-reaaktif protein), üre, kreatinin, ALT(alanin aminotranferaz), AST(aspartat transaminaz), LDH(laktat dehidrogenaz) ,kreatin kinaz(CK), ferritin, IL-6(interlökin-6), prokalsitonin, D- dimer, fibrinojen, HbA1c(hemoglobin-A1c) değerleri, kültür üreme sonuçları, diyabet komplikasyonları, Covid-19 komplikasyonları, steroid dozları, insülin ihtiyaçları ve mortaliteye katkıları değerlendirildi. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan, en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanılmıştır. Değişkenlerin dağılımı kolmogorow simirnov test ile ölçüldü. Nicel bağımsız verilerin analizinde bağımsız örneklem t test, Mann- whitney-u test kullanıldı. Nitel bağımsız verilerin analizinde bağımsız verilerin analizinde ki-kare test, ki-kare test koşulları sağlanamadığında fischer test kullanıldı. Etki düzeyi tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon ile araştırıldı. Bulgular: Mortalite açısından cinsiyet farkı gözlenmedi. Tanı anında ek komorbidite olarak KOAH tanısı olan hastaların mortalitesi daha düşük seyretmekteydi. Diyabetle birlikte olan diğer komorbiditeler (hipertansiyon, SVO, kronik böbrek rahatsızlığı, İKH, hipotriodi) arasında mortalite açısından farklılık gözlenmedi. Mortal seyreden grupta geliş ve son nötrofil, NLR oranı, geliş ve son LDH, son: üre, kreatin, CRP, WBC, ALT, AST, CK, ferritin, d-dimer, kreatin değerlerinin yüksekliği- lenfosit ve hemogram düşüklüğü mortalite ile birlikteydi. Yüksek prokalsitonin, kan ve trakea kültürlerinde üreme ve ABY gelişimi mortal seyreden grupta daha sık görülmekteydi. Pulse steroid alan grupta anlamlı mortalite saptanmıştır. Hastaların insülin infüzyonu almaları veya almamaları mortaliteye katkı açısından anlamsız bulunmuştur. Sonuç: Diğer komorbiditelerinden ve kortikosteroid tedavi dozundan bağımsız olarak diyabetli COVİD-19 hastalarının çoğu hiperglisemik seyretmiştir. Hiperglisemi diyabet hastasının dengeli halini bozan ve diğer komplikasyonları tetikleyen ana bozukluktur. Diyabetin bağışıklık yanıtının bozulması ve trombotik olaylara yatkınlığı arttırken COVİD-19'un yarattığı hiperimmün yanıt ve endotelit diyabetli hastalarda kötü prognoz ve artmış mortaliteye yol açmaktadır. Tam kan sayımı, akut faz reaktanları, koagülasyon parametreleri anlamlı veriler sağlamaktadır ve diyabetli hastaların yönetiminde ve prognozunda yol gösterici olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective. Coronavirus disease (COVID-19) is a super contagious disease caused by a newly discovered coronavirus strain (SARS-COV-2). Covid-19 was declared a pandemic by the World Health Organization (DSO) on March 11, 2020. In this infection, where millions of people worldwide are infected, it is known that it causes higher complications, mortality and morbidity, especially in patients with advanced age and comorbidity (hypertension, diabetes and obesity). A similar situation has already been seen in SARS and MERS viruses. Diabetes mellitus has caused a higher hospitalization rate and increased mortality. In this study, diabetic patients who have been treated in intensive care unit has been investigated. In this study; comorbidities present at the time of COVID-19 diagnosis, laboratory tests and culture results during the follow-up, new complications, the need for insulin infusion, and the differences in the treatment modality, and their relationship with mortality were investigated. Material and Method: Retrospectively WBC (white blood cells), Hb (hemoglobin), PLT (platelets), neutrophils, lymphocytes, 113 diabetic mellitus patients followed in intensive care due to Covid-19 infection, CRP (c-reactive protein), urea, creatinine, ALT (alanine aminotranferase), AST (aspartate transaminase), LDH (lactate dehydrogenase), creatine kinase (CK), ferritin, IL-6 (interleukin-6), procalcitonin, D-dimer, Fibrinogen, HbA1c (hemoglobin-A1c) values, culture growth results, diabetes complications, Covid-19 complications, steroid doses, insulin needs and their contribution to mortality were evaluated. Average, standard deviation, median, minimum and maximum, frequency and ratio values are used in the descriptive statistics of the data. The distribution of variables was measured by the Kolmogorov–Smirnov test. In the analysis of quantitative independent data, Independent Samples t Test, the Mann-Whitney-U test was used. In the analysis of qualitative independent data, the Fischer test was used when the analysis of independent data failed to meet the Chi-square test conditions. The level of impact was investigated by single variable and multi-variable logistics regression. Results: There was no gender difference in morality. The morality of patients with COPD diagnosis at the time of diagnosis as an additional comorbidity was lower. There were no differences in mortality between other comorbidites (hypertension, SVO, chronic kidney disease, IKH, hypothyroid) that were comorbid with diabetes. Mortal-group had higher results in their latest neutrophile values, NLR ratios, arrival and final LDH values, final urea, creatine, CRP, WBC, ALT, AST, CK, ferritin, d-dimer and creatinine values – and lower results in their lymphocyte and hemogram levels. Higher procalcitonin, growth in blood and tracheal aspirate cultures, and development of acute renal failure were more common in the group that was mortal. The group receiving pulse steroid has had significantly increased mortality. Whether patients receive or do not receive insulin infusions has been found to be pointless for improving mortality. Conclusion: Most diabetic COVID-19 patients was hyperglycemic, regardless of other comorbidities and corticosteroid treatment dose. Hyperglycemia is the main disorder that disrupts the balanced state of the diabetic patient and triggers other complications. While deterioration of the immune response by diabetes and increased predisposition to thrombotic events, the hyperimmunity response induced by COVID-19 in diabetic patients and the endotelitis lead to poor prognosis and increased mortality. The whole blood count, acute phase reactants and coagulation parameters provided meaningful data and guidance to the clinicians in management and prognosis of diabetic patients.