Gerçekçiliğin inşasında İbsen ve oyunları
Ibsen and games in the construction of reality
- Tez No: 733748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi Akım, Modernizm, Tiyatro, Ibsen, Realistic Movement, Modernism, Theatre, Ibsen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan gerçekçi akım, edebiyat ve sanatın her alanında özellikle tiyatro sahnesinde de doğruların net bir şekilde ortaya konmasını amaçlayan bir akım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmayla öncelikli olarak gerçekçi akımın ortaya çıkmasına zemin hazırlayan nedenlerle birlikte kavram olarak ne anlatmak istediği, türleri ve tiyatro sahnesindeki yeri üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda modern tiyatronun öncüsü olan Norveçli yazar Henrik Ibsen'in oyunlarındaki gerçekçi yaklaşımı ve bu yaklaşımla oyunlarını ele alış biçimi açıklanmak istenmiştir. Yine, modern tiyatronun ilk eserlerini veren Ibsen'in özellikle oyunlarına getirdiği yeniliklerin başında düz yazının önemiyle, günlük dilin doğallığı ve oyunlarını kaleme alırken takındığı tavır üzerinde durulmuştur. Oyunlarında bireyin toplum içindeki sorunları Ibsen'in geniş bir çerçevede eleşti yaparak irdelediği gözler önüne serilmiştir. Ibsen, oyunlarında gerçekçi yaklaşımının yanı sıra modernist yaklaşımı ile hem biçimsel hem de izlenebilirlik unsurların ana ögesi olan öznelliği ortaya koyarak, içsel bir özdeşleşme kurmayı başarmış bir yazardır.
Özet (Çeviri)
The realist movement emerged as a movement that aimed to reveal the truth clearly in every field of literature and art, especially on the theater stage in the second half of the nineteenth century. In this study, the focus is primarily on the reasons that paved the way for the emergence of the realistic movement, its expressions and types as a concept, and its place on the theater stage. At the same time, the aim is to explain the realistic approach of the plays of the Norwegian writer Henrik Ibsen, who is also one of the pioneering figures of modern theater, and the way he handles his plays with the realist movement. The innovations that Ibsen, who produced the first works of modern theater, brought to his plays, the importance of prose, the naturalness of daily language, and the attitude he took while writing his plays were emphasized. It has been revealed that Ibsen, who focuses on the problems of the individual in society in his plays, criticizes and examines them in a wide framework. In addition to his realistic approach, Ibsen is a writer who has succeeded in establishing an inner identification by revealing subjectivity, which is the main element of both formal and traceability elements, with his modernist approach.