Havacıva otu (Alcanna tinctoria L.) etanol ve su özütlerinin akciğer kanseri üzerine etkisinin in vıtro araştırılması
In vitro investigation of the protective effect of alkanet (Alcanna tinctoria L.) ethanol and water extracts on lung cancer
  1. Tez No: 733771
  2. Yazar: DERYA FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEYDA OKUDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Havacıva otu, Metastaz, Cancer, Alkanet, Lung
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Polifenoller açısından zengin gıdalar ve bu gıdalardan elde edilen ürünler, sağlık açısından pek çok faydası bulunması sebebiyle tüketiciler tarafından ilgi görmektedir. Bu ilgi her geçen gün artmakta, bilimsel çalışmalar ile elde edilen veriler bu artışı desteklemektedir. Günlük diyette polifenollere yer vermenin organizmaya pek çok faydası bulunmaktadır. Nörodejeneratif hastalıklara, kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu rol oynaması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve sindirim sistemini düzenlemesi gibi özellikler bu faydalardan birkaçıdır. Hücrelerin normal davranışlarını düzenleme fonksiyonuna sahip olan mekanizmalar bulunmaktadır. Kanser bu mekanizmaların bozulması sonucunda meydana gelmektedir. Hücreler kanser sebebiyle kontrolsüz bir şekilde çoğalmaktadır. Bu çalışmada halk arasında yara iyileşme, anti inflamatuvar ve anti mikrobiyal amaçlarla kullanılan havacıva otu köklerinin etanol ve su özütlerinin akciğer kanseri üzerindeki koruyucu ve tedavi edici özelliklerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bunun için in-vitro hücre kültürü çalışma tipi kullanılmıştır. Analiz yöntemi standardize olup moleküler çalışmalardaki temel yöntemlerdir. Çalışmamızda PPARgamma gen ifade değişim analizinde Beas2B (CRL-9609) sağlıklı akciğer kültürü ve A549 (CCL-185) akciğer kanser hücre hatları sırasıyla kontrol ve deney grubu olarak planlanmıştır. Hava cıva otunun akciğer kanseri hücre hattı üzerindeki etkisi ise özüt uygulanan dozlar deney grubu, herhangi bir madde uygulanmayan hücre kontrol grubu olacak şekilde düzenlenmiştir. Çalışmanın tüm aşamaları Haliç Üniversitesi Moleküler Araştırma Laboratuvarı'nda, Kasım 2021-Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma örneklemi kanser hücre hattı olarak planlanmış ve hücre hattı olarak akciğer seçilmiştir. Hava cıva otu etanol ve su özütlerinin akciğer kanseri hücrelerinin canlılığı üzerindeki etkisi MTT testi ile analiz edilmiştir. (4,5-Dimetiltiyazol-2-yl)-2,5-difeniltetrazolium bromid, sarı tetrazol olarak bilinen MTT analizi, formazon boyalarının ya da MTT azalmasına bağlı olarak enzimatik aktivitenin kolorimetrik ölçümüne dayanan hücre çoğalma miktarının tespit edildiği yöntemdir. Ayrıca PPARgama gen ifade düzeyine bakılmıştır. Havacıva özütlerinin akciğer kanseri hücrelerinin metastatik davranışına etkisine yara iyileşme deneyi ile bakılmıştır. Veri toplama aracı olarak deneysel parametreler kullanılmıştır ve elde edilen sayısal veriler istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Hücre canlılığı analizi sonucunda hem etanol hem de su özütlerinin 50, 100 ve 200 µg/ml konsantrasyonlarda hücre canlılığını azaltan etki gösterdiği bulunmuştur. PPARgama gen ifadesi ise kontrolle kıyaslandığında bu konsantrasyonlarda anlamlı bir değişim göstermemiştir. Yine bu konsantrasyonlarda yara iyileşme deneyinin sonucu olarak etanol özütlerinin etkisiz, su özütünün ise metastazı tetiklediği tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda havacıva bitkisinin akciğer kanser hücrelerinde daha ayrıntılı çalışmaların yapılması gerekliliğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foods rich in polyphenols and the products obtained from these foods are of interest to consumers because they have many health benefits. This interest is increasing day by day, and the data obtained through scientific studies support this increase. Including polyphenols in the daily diet has many benefits for the organism. Features such as playing a protective role against neurodegenerative diseases, cancer and cardiovascular diseases, strengthening the immune system and regulating the digestive system are some of these benefits. There are mechanisms that have the function of regulating the normal behavior of cells. Cancer occurs as a result of disruption of these mechanisms. Cells multiply uncontrollably due to cancer. In this study, it is aimed to investigate the protective and therapeutic properties of ethanol and water extracts of airborne grass roots, which are used for wound healing, anti-inflammatory and antimicrobial purposes, on lung cancer. For this, in-vitro cell culture study type was used. The analysis method is standardized and is the basic method in molecular studies. In our study, Beas2B (CRL-9609) healthy lung culture and A549 (CCL-185) lung cancer cell lines were planned as control and experimental groups, respectively, in the PPARgamma gene expression change analysis. The effect of air mercury on the lung cancer cell line was arranged in such a way that the doses applied to the extract were the experimental group and the cell control group to which no substance was applied. All stages of the study were carried out at Haliç University Molecular Research Laboratory between November 2021 and December 2021. The study sample was planned as a cancer cell line and lung was chosen as the cell line. The effect of air mercury ethanol and water extracts on the viability of lung cancer cells was analyzed by MTT assay. MTT analysis, known as (4,5-Dimethylthiazol-2- yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide, yellow tetrazole, is the method to determine the amount of cell proliferation based on the colorimetric measurement of formazone dyes or enzymatic activity due to MTT reduction. In addition, PPARgamma gene expression level was examined. The effect of air mercury extracts on the metastatic behavior of lung cancer cells was investigated by wound healing assay. Experimental parameters were used as data collection tool and the obtained numerical data were evaluated statistically. As a result of cell viability analysis, it was found that both ethanol and water extracts had a reducing effect on cell viability at concentrations of 50, 100 and 200 µg/ml. PPARgamma gene expression did not show a significant change at these concentrations when compared to the control. Again, at these concentrations, as a result of the wound healing experiment, it was determined that ethanol extracts were ineffective, while water extracts triggered metastasis. As a result of the analyzes made, it was concluded that more detailed studies should be done on lung cancer cells of the aerospace plant.