Ceviz (Juglans regia L.), kızılağaç (Alnus glutinosa L.), havacıva otu (Alkanna tinctoria L.), muhabbet çiçeği (Reseda luteola L.) ve kök boya (Rubia tinctoria L.) ekstraktlarının doğal saç boyama özelliklerinin incelenmesi ve boya reçetelerinin hazırlanması
Preparing of dyeing prescription and investigation of natural hair dyeing properties of walnut (Juglans regia l.), logwood(Alnus glutinosa L.), alkanet (Alkanna tinctoria L.) madder red (Rubai tinctorum L.) and wouw (Reseda luteola L.) extracts
  1. Tez No: 212619
  2. Yazar: BİRNUR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök boya, kızılağaç, muhabbet çiçeği, ceviz, saç, mordan, Madder red, Logwood, wouw, walnut, hair, mordant
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada kök boya (Rubia tinctorum L.) kökleri ,kızılağaç (Alnus glutinosa L.) yaprakları, ceviz (juglan regia L.) dış koza ve yaprakları , muhabbet çiçeği (Reseda ruteola L.)tohum ve yaprakları ve Havacıva otu ( Alkanna tinctoria) kökleri kurutulup ii öğütüldükten sonra sulu ortamda ekstre edildi ve daha sonra bu ekstreler 100 mL'lik kısımlar halinde kullanılarak herbirine değişik geçiş elementi tuzları (FeSO4,CoCl2,KAlSO4.12H2O,AgNO3) ilave edilerek 50 mL' ye kadar buharlaştırıldı. Her numune için 1'er mL badem yağı eklendi. Daha önceden hazırlanan insan saçları bu boya patlarına konularak oda sıcaklığındaki boyama süreleri tespit edildi. Buna göre, kök boya- CoCl2 için 5.30 saat ve kestane rengi; muhabbet çiçeği-KAISO4.12H2O için 6 saat ve röfle sarısı; ceviz- KAISO4.12H2O-FeSO4 için 6 saat ve açık kestane; kök boya-CoCl2 için 6 saat ve kızıl; kızılağaç-ceviz-FeSO4 için 7.30 saat ve koyu kestane; ceviz-FeSO4 için 8.30 saat ve koyu kestane;kızılağaç-ceviz-FeSO4 içn 8 saat ve siyah ; ceviz-FeSO4 içn 6.30 saat ve fındık kabuğu rengi olarak belirlendi. Aynı boyamalar 40OC lik sabit sıcaklıkta etüvde yapıldı ve boyama süreleri sırasıyla 1 no'lu deney için 4, 2 no'lu deney için 3.45, 3 no'lu deney için 2.40, 4 no'lu deney için 2, 5 no'lu deney için 2.30, 6 no'lu deney için 3.50, 7 no'lu deney için 2.50, 8 no'lu deney için 3.25 saat olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the root of madder red (Rubia tinctorum L.), leaves of Logwood (Alnus glutinosa L.), coco and leaves of Walnut (Juglans regia L.), seeds and leaves of wouw (Reseda luteola L) were extracted in deinoised water after dried and bindered. After ıv then,these solutions were used portion of 100 mL and various transtion element?s salts were added (FeSO4,CoCl2, KAlSO4.12H2O, AgNO3,). Each of them evaporated to 50 ml and 1 ml of almond oil was added into each of samples. Human hears prepareted before, by adding to this dye pat, the dyeing time was determined. Acording to the this results, for madder red -CoCl2 5.3 h and chestnood clour ; for wouw-KAISO4.12H2O 6 h and rofle yellow; for walnut-KAISO4.12H2O 6h, FeSO4 6 h and pale chestnood,for madder red - CoCl2 6 h and redhead ; for common alder walnut-FeSO4 7.5 h and dark chesnood;for walnut-FeSO4 8.30 h and dark chesnood; for common alder-walnut-FeSO4 8 h and black;for walnut- FeSO4 6.3 h and nut shell. Same dyeings were made for each samples in owen at 40 oC de and dyeing periods were determined as 4 , 3.45, 2.40, 2, 2.30, 3.50, 2.50, 3.25 h, respectively.