Çok amaçlı salonların akustik açıdan incelenmesi: Mersin'den 3 örnek
Acoustic examination of multi-purpose halls: 3 examples from Mersin
  1. Tez No: 733778
  2. Yazar: BÜŞRA ŞARKIŞLA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik, Çok Amaçlı Salon, Akustik Konfor, Yapı Akustiği, Hacim Akustiği, Reverberasyon Süresi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Mersin kenti kültürel etkinlikler açısından zengin bir şehrimizdir. İstanbul, Ankara ve İzmir kentinden sonra gelen büyükşehirler gibi tiyatro, opera, konser ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan çok amaçlı salonlarına sahiptir. Bu çok amaçlı salonlar yılın büyük bölümünde aktif olarak kullanılmaktadır. Kapalı hacimlere sahip bu alanların akustik konfor düzeylerinin yüksekliği önem arz etmektedir. Yapılan literatür araştırmasında, Mersin kentinin önemli kültürel varlıklarını oluşturan bu salonlar için akustik açıdan kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Tez çalışmasında Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezi, Mimarlar Odası Mersin Şubesi Çok Amaçlı Salonu ve Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi salonları seçilmiştir. Salonlar seçilirken Mersin kentinin farklı bölgelerinde olmasına özen gösterilip, kullanım amacı, hizmet ettiği insan yoğunluğu, kullanılan malzeme çeşitlilikleri, yapı ve hacim akustiği açısından farklı akustik tasarımlara olan ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur. Tez çalışmasında incelenen üç salonda yapı akustiğine de değinilerek, hacim akustiği açısından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Farklı insan kapasitesine sahip olan salonların akustik konfor değerleri karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Tez kapsamında eğitim binalarındaki ve şehir merkezlerinde halka hizmet için kullanılan çok amaçlı salonların farklılıkları ve benzerlikleri; bina tasarımı, yapı-çevresel şartlar arasındaki akustik koşullar, hacim ve kullanım amaçları, bina içi kullanılan malzemeler, reverberasyon sürelerinin hesabı, akustik konforunun sağlanabilmesi için alınan ve alınması gereken önlemlerle birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mersin is a city which is rich in cultural activities. It has multı-purpose halls that host theatre, opera, concerts and artistic events, just like the metropolitan cities that come after the cities of Istanbul, Ankara and Izmir. These multı-purpose halls are actively used for the most of the year. The high acoustic comfort level of these areas with closed volumes is important. In the literature research, no comprehensive study was found in terms of acoustics for these halls, which constitute the important cultural assets of the city of Mersin. In the thesis study, Toros University Cultural Center, Chamber of Architects Mersin Branch Multi-Purpose Hall and Yenişehir Municipality Atatürk Cultural Center halls were selected. While choosing the halls, attention was paid to the fact that they were located in different parts of the city of Mersin, and their needs for different acoustic designs were taken into account in terms of their purpose of use, the density of people they serve, the variety of materials used, and the acoustics of the structure and volume. In the three halls examined in the thesis study, the building acoustics were also mentioned and examined in detail in terms of volume acoustics. The acoustic comfort values of the halls with different human capacity are discussed comparatively. Within the scope of the thesis, the differences and similarities of the multi-purpose halls used to serve the public in educational buildings and city centers; the building design, the acoustic conditions between the building-environmental conditions, volume and usage purposes, the materials used in the building, the calculation of the reverberation times, the measures taken and to be taken to ensure acoustic comfort have been examined. KeyWords: Acoustics, Conference Hall, Acoustic Comfort, Building Acoustics, Volume Acoustics, Rerverberation Time