Anti VEGF tedavisi alan yaşa bağlı makula dejeneresansı olgularında tedavi yanıtını etkileyen faktörler
Factors affecting treatment response in age-related macular degeneration patients receiving anti-VEGF therapy
  1. Tez No: 733802
  2. Yazar: NIGAR RUSTAMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ŞERMET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejeneresansı, optik koherens tomografi, fundus floresein anjiografi, subretinal hiperreflektif materyal, aflibercept, ranibizumab, Age related macular degeneration, optical coherence tomography, fundus fluorescein angiography, subretinal hyperreflective material, aflibercept, ranibizumab
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmamızda kliniğimize başvuran neovasküler YBMD hastalarının FFA ve OKT görüntülerini inceleyerek hem başvuru anında hem de tedavi takibi sırasında tedavi prognozunu etkileyen biyobelirteçleri belirlemek ve bu biyobelirteçlerin tedavi sonucuna etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Kasım 2017 ile Aralık 2020 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina-Vitreus Birimi'nde neovasküler YBMD tanısı ile takip edilen ve en az 24 ay takibi olan 38 hastanın 44 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların başvuru anındaki ve takip sürecindeki FFA, OKT, OKTA görüntülerine ulaşıldı. OKT görüntülerinden subretinal sıvı (SRS), intraretınal kist (İRK), santral makula kalınlığı (SMK), subfoveal koroid kalınlığı, pigment epitel dekolmanı (PED) varlığı ve yüksekliği, subretinal hiperreflektif materyal (SHRM), hiperreflektif nokta (HRN), elipsoid zon bütünlüğü, vitreomaküler ara yüzey gibi değişkenler saptanıp tedavi prognozuna etkileri araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 38 hastanın 44 gözü dahil edildi. Hastaların 15'i (% 39,5) kadın, 23'ü (% 60,5) erkekti. Ortalama yaş 71,8±6,9 idi. 44 gözün 39'unda (% 88,6) Tip 1 (gizli) MNV, 5'inde (% 11,4) Tip 2 (klasik) MNV izlendi. Başlangıçta tüm gözlerde ortalama EİDGK 0,62 LogMAR iken, 12.ayda 0,45 LogMAR, 24.ayda ise 0,54 LogMARidi. Takip süresinde LogMAR değerleri arasında başlangıca göre 3.ay, 6.ay, 9.ay ve 12. aydaki düşüş anlamlı bulundu. Anti-VEGF tedavi altında 2 yıllık takipte SMK başlangıca göre anlamlı olarak azaldı. Bu azalma ile birlikte görme keskinliğinde de artış izlendi. Başlangıçta SRS olan grupta, anti-VEGF tedavi altında 1. yıl ve 2. yılda görme keskinliğinde anlamlı artış mevcuttu. Başlangıçta İRK olan gözlerde ise takip süresince görme keskinliği tüm aylarda daha düşük bulundu. Tedavi öncesinde OKT'de SHRM ve HRN izlenen grupta 2 yıllık takipte görme keskinliği, SHRM ve HRN olmayan gruba göre daha düşük bulundu. Tedavi başlangıcında elipsoid zon hasarı ve vitreomaküler ara yüz bozukluğu olan grupta 1. ve 2. yılda görme keskinliği, elipsoid zon hasarı ve vitreomaküler ara yüz bozukluğu olmayan gruba göre daha düşük bulundu. OKT'de başlangıçta dev seröz PED saptanan gözlerde görme keskinliği takip süresince olmayanlara göre daha düşük bulundu. Aflibercept ve ranibizumab grubunda 1. yıl ve 2. yılda görme keskinliğindeki artış istatistiksel olarak anlamlıyken, gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Aflibercept ve ranibizumab grubunda 1. ve 2. 2 yılda koroid kalınlıkları anlamlı olarak azalmıştı ancak bu azalma aflibercept grubunda daha belirgin olarak izlendi. Sonuç: Tedavi başlangıcında OKT'de saptanan SRS, İRK, dev PED, SHRM, HRN, elipsoid zon ve vitreomakuler ara yüzey değişiklikleri sonuç görme keskinliğini etkilemektedir. Bu biyobelirteçlerin değerlendirilmesi neovasküler YBMD'li hastalarda GK'ni öngörmek ve bu hastaların tedavi ve takibine rehberlik etmekte yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our aim was to analyze the FFA and OCT images of neovascular AMD patients who admitted to our clinic, to determine the biomarkers that affect the treatment prognosis both at the time of admission and during the treatment follow-up, and to evaluate the effects of these biomarkers on the treatment outcome. Material and Methods: Forty -four eyes of 38 patients who were followed up with the diagnosis of neovascular AMD in Ankara University, Departmentof Ophthalmology, RetinaVitreous Unit between November 2017 and December 2020 and had at least 24 months of follow-up were included in the study. The records of the patients were reviewed retrospectively. The FFA, OCT, and OCTA images of the patients at the time of admission and during the follow-up period were obtained. Variables such as subretinal fluid (SF), intraretinal cyst (İC), central macular thickness (CMT), subfoveal choroidal thickness, pigment epithelial detachment (PED) presence and height, subretinal hyperreflective material (SHM), hyperreflective dot (HRD), ellipsoid zone integrity, vitreomacular interface were determined from OCT images and their effects on treatment prognosis were investigated. Results: Forty-four eyes of 38 patients were included in the study. Fifteen (39.5%) of the patients were female and 23 (60.5%) were male. The mean age was 71.8±6.9 years. Type 1 (ocult) MNV was observed in 39 (88.6%) of 44 eyes, and Type 2 (classical) MNV was observed in there maining 5 (11.4%) eyes. While the mean BCVA was 0.62 LogMAR in all eyes at baseline, it was 0.45 LogMAR at 12 months and 0.54 LogMAR at 24 months. During the follow-up period, the decrease in LogMAR values at the 3rd, 6th, 9th and 12th months compared to the baseline was significant. Central macular thickness decreased significantly compared to baseline at 2-year follow-up under anti-VEGF therapy. Along with this decrease, an increase in visual acuity was also observed. In the group with subretinal fluid at baseline, a significant increase in visual acuity was observed in the 1st and 2nd years under anti-VEGF therapy. In eyes with intraretinal cysts at the beginning, visual acuity was lower in all months during the follow-up period. Visual acuity in the group with SHM and HRD on OCT before treatment was lower in the 2-year follow-up compared to the group without SHM and HRD. In the group with ellipsoid zone damage and vitreomacular interface disorder at the beginning of treatment, visual acuity at 1 and 2 years was lower than the group without ellipsoid zone damage and vitreomacular interface disorder. Eyes with a giant serous PED at baseline on OCT had lower visual acuity than those without during follow-up. While the increase in visual acuity at 1st and 2nd years was statistically significant in the aflibercept and ranibizumab groups, there was no significant difference between the groups. Choroidal thicknesses decreased significantly in the 1st and 2nd years in the aflibercept and ranibizumab groups, but this decrease was more pronounced in the aflibercept group. Conclusion: SRS, IRK, giant PED, SHRM, HRN, ellipsoid zone and vitreomacular interface changes detected on OCT at the beginning of treatment, affect the final visual acuity. Evaluation of these biomarkers will be a guide for predicting VA in patients with neovascular AMD and guiding their treatment and follow-up.