Ebelik öğrencilerinin kültürel zekâ, iletişim ve kültürel etkililik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between midwifery students 'cultural intelligence, communication and cultural efficiency levels
  1. Tez No: 733832
  2. Yazar: AYŞE KEDİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TOPATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, iletişim becerisi, kültürel zekâ, kültürel etkililik, Student, communication skill, cultural intelligence, cultural effectiveness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ebelik öğrencilerinin iletişim becerileri ve kültürel zekâları ile kültürel etkililik düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki bu araştırma 01.10.2021-01.11.2021 tarihleri arasında araştırmayı kabul eden 289 ebelik öğrencisi ile Tanımlayıcı Bilgi Formu, İletişim Becerileri Envanteri, Kültürel Zekâ ve Kültürlerarası Etkililik Ölçeği kullanılarak yürütülmüştür. Bulgular: Öğrencilerin İletişim Becerileri toplam puan ortalamalarının 167±17, Kültürel Zekâ toplam puan ortalamalarının 68±9; Kültürlerarası Etkililik toplam puan ortalamalarının 74±8 olarak belirlenmiştir. KZÖ ve İBE toplam puanı arttıkça KEÖ toplam puanının da arttığı bulunmuştur. Kültürlerarası Etkililik Ölçeği toplam puanı üzerine etki eden bağımsız değişkenlerin regresyon analizi ile incelenmesi sonucu öğrencilerin sınıf düzeyi ve yabancı dil bilme durumları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p1=0,004, p2=0,001). Bu çalışmada öğrencilerin iletişim becerisi düzeylerinin Kültürlerarası Etkililik Ölçeği toplam, Davranışsal Esneklik, İletişimde Saygı ve Mesaj Becerileri alt boyut puanları üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada öğrencilerin kültürel zekâ düzeylerinin KEÖ toplam, Davranışsal Esneklik, İletişimde Rahatlık, İletişimde Yönetim ve Kimliğin Korunması alt boyut puanları üzerinde yordayıcı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Öğrencilerin iletişim becerileri ve kültürel zeka düzeyleri ne kadar yüksek ise farklı kültüre karşı etkili olma olasılıklarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between communication skills and cultural intelligence of midwifery students and their cultural effectiveness levels. Method: This descriptive and relationship-seeking study was conducted with 289 midwifery students who accepted the study between 01.10.2021 and 01.11.2021, using the Descriptive Information Form, Communication Skills Inventory, Cultural Intelligence and Intercultural Effectiveness Scale. Results: Students' Communication Skills total score average was 167±17, Cultural Intelligence total score average was 68±9; The total mean score of Intercultural Effectiveness was determined as 74±8. It was found that as the total score of DSI and HCI increased, the total score of PES also increased. As a result of the examination of the independent variables affecting the total score of the Intercultural Effectiveness Scale by regression analysis, the grade level and foreign language proficiency of the students were found to be statistically significant (p1=0.004, p2=0.001). In this study, it was determined that the communication skill levels of the students had a predictive effect on the Intercultural Effectiveness Scale total, Behavioral Flexibility, Respect in Communication and Message Skills sub-dimension scores. In this study, it was determined that the cultural intelligence levels of the students had a predictive effect on the total CEI, Behavioral Flexibility, Comfort in Communication, Management in Communication and Protection of Identity sub-dimension scores. Conclusion: It was determined that the higher the communication skills and cultural intelligence levels of the students, the higher the probability of being effective against different cultures.