Vitreomaküler traksiyonun neovasküler tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonlu olgularda göz içi vasküler endotelial büyüme faktörü ve plasental büyüme faktörü düzeylerine etkisi
Effect of vitreomacular traction on the intraocular vascular endothelial growth factor and placental growth factor levels in patients with neovascular age-related macular degeneration
- Tez No: 733853
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: ELISA, neovasküler tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonu, optik koherens tomografi anjiografi, plasental büyüme faktörü, vasküler endotelyal büyüme faktörü, vitreomaküler traksiyon, ELISA, neovascular type age-related macular degeneration, optical coherence tomography angiography, placental growth factor, vascular endothelial growth factor, vitreomacular traction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Vitreomaküler arayüzey hastalıklarının neovasküler yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (nYBMD) patofizyolojisindeki rolü ve nYBMD tedavisinde yanıta etkileri son zamanlarda büyük ilgi çekmektedir. Vasküler endotelial büyüme faktörü (VEGF) karşıtı tedavi protokolleri günümüzde nYBMD tedavisinin esasını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı vitreomaküler traksiyonun (VMT), nYBMD'si olan hastaların göz içi VEGF ve plasental büyüme faktörü (PlGF) düzeylerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Ulucanlar Göz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde prospektif vaka-kontrol çalışması olarak tasarlanan çalışmaya 70 hasta dahil edildi. Çalışma grubuna, VMT ve nYBMD (VMT+nYBMD) tanısı nedeniyle cerrahi planlanan 10 hasta dahil edildi. Kontrol grubuna ise; VMT tanısı nedeniyle cerrahi planlanan 17 hasta, nYBMD tanısı olan ve katarakt cerrahisi sırasında arka kapsül desteğini kaybetmesi nedeniyle vitrektomi gereken 24 hasta, katarakt tanısı dışında ek bir patolojisi olmayan ve katarakt cerrahisi sırasında arka kapsül desteğini kaybetmesi nedeniyle vitrektomi gereken 19 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm hastalardan cerrahi sırasında elde edilen vitreus örnekleri ile nYBMD'li bazı olgulardan alınan aköz humör örneklerinde VEGF ve PlGF düzeyleri sandviç-Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Ortalama vitreus VEGF seviyesi çalışma grubunda 34,7±4,98 pg/ml; kontrol gruplarından VMT grubunda 32,36±4,55 pg/ml, YBMD grubunda 34,02±3,79 pg/ml, katarakt tanısı dışında sağlıklı grupta 32,33±2,4 pg/ml olarak bulundu. Ortalama vitreus PlGF seviyesi çalışma grubunda 58,92±20,83 pg/ml; kontrol gruplarından VMT grubunda 46,29±3,45pg/ml, nYBMD grubunda 54,64±16,88 pg/ml, sağlıklı olgu grubunda 53,66±19,35 pg/ml olarak bulundu. Vitreus VEGF ve PlGF seviyeleri bakımından gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark görülmedi (sırasıyla, p>0,05 ve p>0,05). Aköz humör VEGF ve PlGF seviyeleri vitreus seviyesine göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,005 ve p=0,005). Sonuç: Hem VMT+nYBMD'li olgularda hem de sadece VMT'si olan olgularda vitreus VEGF ve PlGF seviyelerinin artmamış olması, VMT ile nYBMD birlikteliğinin daha çok kronik inflamasyon kaynaklı olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca aköz humör PlGF ve VEGF seviyelerinin vitreustaki seviyelerinden anlamlı olarak yüksek bulunması, koroid neovasküler membran gelişiminde plazma anjiojenik faktörlerin rolünü düşündürebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The role of vitreomacular interface diseases in the pathophysiology of neovascular age-related macular degeneration (nAMD) and its effects on response in the treatment of nAMD have recently attracted attention. The anti-vascular endothelial growth factor (VEGF) treatment protocols are the current mainstay of treatment for the neovascular type age-related macular degeneration (nAMD). The aim of this study is to investigate the effect of vitreomacular traction (VMT) on intraocular VEGF and placental growth factor (PlGF) levels in nAMD patients. Patients and Methods: Seventy patients were included in the study, which was designed as a prospective case-control study at Ankara Ulucanlar Eye Health Application and Research Center, University of Health Sciences. The study group consisted of 10 patients opting for pars plana vitrectomy or pneumatic vitreolysis due to VMT with nAMD. The control groups included 17 patients opting for pars plana vitrectomy or pneumatic vitreolysis due to VMT, 24 nAMD patients opting for vitrectomy due to posterior capsule rupture during cataract surgery and 19 healthy patients opting for vitrectomy due to posterior capsule rupture during cataract surgery. VEGF and PlGF levels were measured by sandwich-Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) method in vitreous samples obtained during surgery from all patients participating in the study and in aqueous humor samples from some patients with nAMD. Results: The mean vitreous VEGF level was 34.7±4.98 pg/ml in the study group; 32.36±4.55 pg/ml in the VMT group, 34.02±3.79 pg/ml in the AMD group, and 32.33±2.4pg/ml in the healthy control group having cataract otherwise healthy patients. The mean vitreous PlGF level was 58.92±20.83 pg/ml in the study group; 46.29±3.45pg/ml in the VMT group, 54.64±16.88 pg/ml in the nAMD group, 53.66±19.35 pg/ml in the healthy control group. There was no statistically significant difference among the groups when the vitreous VEGF and PlGF levels were examined (p>0.05 and p>0.05, respectively). Humor aqueous VEGF and PlGF levels were found to be significantly higher than vitreous levels (p=0.005 and p=0.005, respectively). Conclusion: Vitreous VEGF and PIGF levels have not increased in VMT+nYBMD or VMT cases. This situation suggests that their coexistence may be more likely due to chronic inflammation. In addition, the fact that the aqueous humour PlGF and VEGF levels are significantly higher than the levels in the vitreous may suggest the role of plasma angiogenic factors in the development of choroid neovascular membrane.