Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının ortaya çıkması ve çatışmaya ilişkin kuruluşlar ile devletlerin çözüm yolları
The emergence of the Armenian-Azerbaijan conflict and the solutions of the organizations and states related to the conflict
  1. Tez No: 734053
  2. Yazar: FIDAN GOZALZADA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ, Azerbaycan, Ermenistan, Ateşkes, İşgal, Nagorno-Karabakh, Azerbaijan, Armenia, Ceasefire, Occupation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmanın başlıca amacı, 30 yıla aşkın bir süredir gündemde olan iki devlet arasındaki çatışmanın dününden bugüne olan durumunu analiz etmektir. Bağımsızlıklarını kazanan iki ülke arasında ortaya çıkan çatışmanın çözüm sürecini ve sınır devletlerin siyasi çıkarlar sonucu bu çatışmaya yönelik nasıl bir yaklaşımda bulundukları incelenmektedir. Çalışmada, Dağlık Karabağ sorunu neden ortaya çıktı, dış örgütler ile komşu ülkelerin bu konuya hangi açıdan yaklaştılar, soruları cevaplanacaktır. Uzun süreden beri kalıcı, barışçıl bir çözüm bulunamayan Dağlık Karabağ sorununun çözüme ulaşması, Azerbaycan ve Ermenistan'la birlikte bölgesel barışa da katkı sağlayacaktır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ermenilerin Azerbaycan'a karşı başlayan toprak iddiaları Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dağlık Karabağ her açıdan Azerbaycan ve halkı için büyük önem taşımaktadır. Çoçukların, kadınların, yaşlıların katliamı ve yaşanan o gece Azerbaycan halkının hafızalarına kazınmıştır. Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının, ortaya çıkmasından bu yana uluslararası kuruluşların gündemine konu olmuş ve uluslararası devletlerle sorunun çözümü için çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışma üç bölümden ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Dağlık Karabağ topraklarıyla iligili ortaya atılan iddialar ve Azerbaycan'ın konuya dair tutumu, hukuki boyutlar yer almaktadır. Çatışmasının İkinci ve Üçüncü bölümlerde ise, Ermenistan ve Azerbaycan çatışmasında örgütlerin, devletlerin soruna yönelik yaklaşımı, çatışmanın çözümünü engelleyen unsurlar ve son olarakta Rusya için jeopolitik ve uygulama açısından Ermenistan'ın önemi çalışmada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to analyze the current situation of the conflict between the two states, which has been on the agenda for more than 30 years. The resolution process of the conflict that emerged between the two countries that gained their independence and how the border states approached this conflict as a result of political interests were examined. In the study, the questions of why the Nagorno-Karabakh problem arose, from what perspective did foreign organizations and neighboring countries approach this issue will be answered. The solution of the Nagorno-Karabakh problem, which has not been able to find a permanent and peaceful solution for a long time, will contribute to regional peace together with Azerbaijan and Armenia. After the collapse of the Soviet Union, the Armenians' territorial claims against Azerbaijan led to the emergence of the Azerbaijan-Armenia conflict. Nagorno-Karabakh is of great importance for Azerbaijan and its people in every respect. The massacre of children, women and the elderly and that night were engraved in the memory of the Azerbaijani people. Since the emergence of the Azerbaijan-Armenia conflict, it has been the subject of the agenda of international organizations and studies have been carried out with international states to solve the problem. This study consists of three parts and results. In the first part of the study, the claims about the Nagorno-Karabakh lands, Azerbaijan's attitude towards the issue and legal dimensions are included. In the second and third chapters of the conflict, the approaches of the organizations and states towards the problem in the conflict between Armenia and Azerbaijan, the factors preventing the resolution of the conflict, and finally the importance of Armenia in terms of geopolitics and practice for Russia are included in the study.