Ceza Muhakemesi Kanunu'nda koruma tedbiri olarak tutuklamanın maddi ve şekli şartları
Material and form conditions of arrest as a protection measure in the Code of Criminal Procedure
  1. Tez No: 734150
  2. Yazar: SELÇUK AKICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TANJU SARIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tutuklama, koruma tedbiri, kaçma şüphesi, katalog suçlar, gerekçe, Arrest, protective measure, suspected escape, catalog crimes, justification
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ceza yargılamasının amacı, hukuka uygun davranılarak maddi gerçeğe ulaşmaktır. Ceza yargılamasının amacına ulaşabilmesi için zorunlu hallerde başvurulması gereken tutuklama, yerinde kullanıldığında adaletin sağlanmasına hizmet eden önemli bir araç iken gereksiz yere başvurulduğu takdirde kişi özgürlüğünü ihlal eden bir sorun olmaktadır. Günümüz uygulamasında, aslında istisna olarak başvurulması gereken tutuklama, neredeyse her yargılamada kural haline getirilerek büyük bir soruna dönüştürülmüştür. Bu çalışmada ceza muhakemesi kurumu olan tutuklamanın maddi ve şekli şartları incelenmiştir. Çalışma ile tutuklama kararının hangi şartların gerçekleşmesi durumunda verilebileceği üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde tutuklama tedbirinin özellikleri, ön şartları ve düzenlendiği yasal metinlerin ilgili bölümleri genel düzeyde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde tutuklamanın maddi şartları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise tutuklamanın şekli şartları incelenmiştir. Çalışma ile; tutuklamanın şartları oluşsa bile en son çare olarak başvurulması gereken bir tedbir olduğu, tutuklamaya veya tutukluluk halinin devamına karar verilmesinin gerekli olduğu durumlarda ise tutuklama kararının kanunun aradığı şekilde gerekçelendirilerek denetime elverişli bir şekilde verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of criminal proceedings is to reach the material truth by acting in accordance with the law. Detention, which must be resorted to in obligatory cases in order for the criminal proceedings to achieve its purpose, is an important tool that serves to ensure justice when used appropriately, while it is a problem that violates the freedom of the person if it is applied unnecessarily. In today's practice, detention, which should actually be used as an exception, has become a rule in almost every trial and has turned into a big problem. In this study, the material and formal conditions of detention, which is a criminal procedure institution, were examined. The study focuses on the conditions under which an arrest warrant can be issued. In the first part of the study, the characteristics of the detention measure, the prerequisites and the relevant parts of the legal texts are discussed at a general level. In the second part of the study, the material conditions of the arrest are emphasized. In the third part, the conditions of the arrest were examined. With work; It has been stated that detention is a measure that should be resorted to as a last resort even if the conditions are met, and in cases where it is necessary to decide on detention or the continuation of detention, the detention decision should be justified as required by law and be given in a manner suitable for supervision.