Dijital sanat kapsamında NFT tasarımlarının ortaya çıkışı ve kullanımı
The emergence and use of NFT designs in the scope of digital art
- Tez No: 926032
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET KORKUT ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sanat, NFT, Blok Zincir, Kripto Sanat, Digital Art, NFT, Blockchain, Crypto Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Teknolojik ve bilimsel gelişmelerden ayrı düşünülemeyen dijital sanat, teknolojinin gelişmesi ve hızla ilerlemesiyle birlikte günlük yaşamın birçok alanında yaygınlaştığı gözle görülür bir gerçek haline gelmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak, NFT teknolojisi dijital sanat dünyasında önemli bir yenilik olarak ortaya çıkmıştır. Sanatçılara farklı bir perspektif sunan NFT, dijital sanata da alışık olmadık, yeni bir yön kazandırmaktadır. Blok zincir teknolojisi sayesinde dijital sanat eserlerinin özgün ve benzersiz şekilde üretilip satılmasına imkân tanıyan NFT'ler, bazı sanat severler arasında kafa karışıklığı yaratarak fikir ayrılıklarına da sebep olmuştur. Üretim tekniklerinde gerçekleşen hızlı gelişmeler ve yenilikler, sanat da dahil olmak üzere hayatın pek çok alanında dönüşümlere yol açmıştır. Teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde, bilgisayarların kullanım kolaylığı ve görsel üretim süreçlerinde sağladığı hız, onları sanatçılar için vazgeçilmez bir araç haline getirmiştir. Bu çalışmada, günümüzde giderek yaygınlaşan dijital sanatın, teknolojik ilerlemelerle nasıl bir dönüşüm ve gelişim sergilediği, tarihsel bir perspektifle ele alınarak araştırılmış, ardından yapılan literatür taramaları ile blok zincir alt yapısında şekillenen kripto sanat ve NFT terimleri dijital sanat bağlamında incelenmek istemiştir. Bilgisayarların grafik yeteneklerinin gelişmeye başlamasıyla birlikte 1968 yılında ilk kez dijital ortamda grafik görseller ve semboller yardımıyla mozaik benzeri imgeler üretilmeye başlanması ve sergilenmesinin ardından günümüze kadar uzanan süreç yapılan bu araştırma sayesinde panoramik olarak aktarılmaya çalışılmıştır. Günümüzde birçok sanatçının, geleneksel tekniklerin yanı sıra dijital sanat eserleri üretmeye devam etmesi bununla birlikte geleneksel yöntemlerle ürettikleri eserleri dijital ortama aktararak varlıklarını bu ortamda da devam ettirmek istemesi, dijitalin hâkim olduğu günümüz sanat pazarı anlayışında gelenekseli korumakta ve sürdürülebilir kılmaktadır. Araştırmanın son aşamasında Meryem Uğuz'un geleneksel üretim yöntemi olan kolaj ile tasarladığı“Geleneksel ve NFT Sanatçıların Kolaj Yöntemi ile Biyografilerinin Tasarlanması”konulu koleksiyonu dijitale aktarılmış ardından çeşitli hareketlendirmeler sağlanarak video formatına sonrasında ise NFT'ye çevrilmiş ve NFT satış platformu olan CoinBase Wallet'a yüklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Digital art, which cannot be considered separately from technological and scientific advancements, has become a visible reality as it has rapidly expanded into various aspects of daily life alongside the swift progress of technology. Parallel to these developments, NFT technology has emerged as a significant innovation in the digital art world. Offering artists a different perspective, NFTs have introduced an unprecedented direction to digital art. Through blockchain technology, NFTs enable the unique and original creation and sale of digital artworks, while simultaneously causing confusion and sparking debates among certain art enthusiasts. The rapid advancements and innovations in production techniques have brought about transformations in many aspects of life, including art. With the opportunities provided by technology, the ease of use and speed of visual production processes facilitated by computers have made them indispensable tools for artists. In this study, the transformation and development of digital art through technological advancements have been examined from a historical perspective. Following this, through a literature review, the concepts of crypto art and NFTs, shaped within the framework of blockchain technology, were analyzed in the context of digital art. The study also provides a panoramic view of the process, starting from 1968, when the graphic capabilities of computers began to evolve, allowing for the creation and exhibition of mosaic-like images using graphic visuals and symbols in a digital environment, up to the present day. Today, many artists continue to produce digital artworks alongside traditional techniques. At the same time, they seek to transfer their traditionally created works into digital formats, ensuring their presence in this domain. This approach not only preserves but also sustains traditional methods within the digital-dominated contemporary art market. In the final stage of the research, Meryem Uğuz's collection, titled“Designing the Biographies of Traditional and NFT Artists Using the Collage Method,”was created through the traditional production technique of collage. The collection was subsequently digitized, animated to include various dynamic effects, converted into NFT format, and uploaded to the NFT marketplace,