Kum oyunu terapisinin 6-11 yaş grubu çocukların duygusal ve davranışsal sorunlarına etkisi
The effect of sandplay therapy on emotional and behavioral problems of children that aged 6-11
  1. Tez No: 734171
  2. Yazar: İLKSEN ŞENOBA ŞAVKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ZABCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: oyun, kum oyunu, kum oyunu terapisi, duygusal sorunlar, davranış sorunları, play, sand play, sand play therapy, emotional problems, behavioral problems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kum oyunu terapisi, oyun terapisi, sanat terapisi ya da müzik terapisinde olduğu gibi kişinin kendisini sözlü ya da sözsüz olarak ifade etme imkanı bulduğu dışavurumcu terapötik bir yöntemdir. Bu araştırmanın amacı ülkemizde yeterince tanınmayan kum oyunu terapisinin çocuklarda görülen duygusal ve davranışsal sorunlara etkisini araştırmaktır. Araştırma kapsamında kum oyunu terapisi 6-11 yaş arasındaki 26 çocuğa uygulanmıştır. Örneklem, İstanbul'da bulunan psikolojik danışmanlık merkezine başvuran ailelerin çocukları arasından seçilmiştir. Araştırmada tek gruplu öntest-sontest kontrol grupsuz yarı deneysel desen çalışması yürütülmüştür. Araştırma kum oyunu terapisi uygulaması öncesinde ve sonrasında 6-18 Yaş Çocuk ve Gençler için Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL/6-18) kullanılarak çocukların duygusal ve davranışsal sorunları ölçülmüştür. Araştırmada parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Wilcoxon testi, ölçek puanlarının ön test-son test puanlarını karşılaştırmak için kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Kum Oyunu Terapisinin çocuklarda görülen duygusal ve davranışsal sorunların azalmasında etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sand play therapy is an expressive therapeutic method in which the person has the opportunity to express himself verbally or non-verbally, as in play therapy, art therapy or music therapy. The aim of this study is to investigate the effect of sand play therapy, which is not well known in our country, on emotional and behavioral problems in children. Within the scope of the research, sand play therapy was applied to 26 children between the ages of 6-11. The sample was selected among the children of families who applied to the psychological counseling center in Istanbul. In the research, a quasi-experimental design study was carried out without a single group pretest-posttest control group. Children's emotional and behavioral problems were measured using the Child Behavirol Check List (CBCL/6-18) before and after sand play therapy. Non-parametric tests were used in the study. Wilcoxon test was used to compare the pretest-posttest scores of the scale scores. As a result of the research, it was found that Sand Play Therapy was effective in reducing emotional and behavioral problems in children.