Aile sorunlarının önlenmesinde sosyal belediyeciliğin rolü: Başiskele Belediyesi örneği
The role of social municipality in preventing family problems: the case of başi̇skele municipality
  1. Tez No: 734172
  2. Yazar: SEMA ARAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Belediye, Aile, Aile Sorunları, Aile Danışma ve Yaşam Merkezi, Social State, social municipality, Family issues, Family Living and Consulting Center
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sanayileşmenin ardından değişen ve dönüşen toplum yapıları beraberinde bu yapıların kendi içerisindeki ve yansıttıkları sorunlara çözüm üretmek amacıyla ortaya çıkan sosyal devlet anlayışı, hızla gelişmiş ve günümüz koşullarına ulaşmıştır. Devletin artan yükü ve sorumluluklarıyla beraber sosyal devlet anlayışı devletin insana hizmet eden diğer organlarına da sirayet etmiştir. Bunun en belirgin yansıması yerel yönetimlerde olmuştur. Aynı zamanda günümüzde küreselleşme süreci ulus sınırlarını alt üst etse de nihai olarak toplumsallaşmanın çözülmesinin olumsuz etkileri fark edilmiş ve bireylerin aidiyet hislerini inşa etmek için yeniden yerelleştiği gözlenmiştir. Bu araştırma Sosyal Devlet anlayışının yerelleşerek bugünün dünyasında sosyal belediyecilik dönemine dönüştüğü ve sosyal uygulamaların kendisini sınıfsal alanda değil tüm toplum nezdinde sağladığı hizmetlerin ailelerin sorunlarını keşfetmede ne kadar başarılı olduğu ve bu sorunların çözümlerine nasıl etkiler sağladığını ortaya koymak üzere tasarlanmıştır. Bu bağlamda bir durum araştırması olarak ilerleyen bu araştırmada Kocaeli ilinin Başiskele ilçesinin sosyal belediye anlayışıyla oluşturduğu Aile Danışma ve Yaşam Merkezinin hizmetleri ele alınmış, bu hizmetleri sağlayan iki uzmanla ve bu hizmetlerden yararlanan on katılımcıyla yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Bunların yanı sıra araştırmacı tarafından katılımlı gözlem yapılarak da bu çalışma süreci incelenmiştir. Sonuç olarak sosyal belediyecilik hizmetlerinin yereldeki aile sorunlarını keşfetmede aktif bir role sahip olduğu ve bunları çözmek için hayata geçirdiği hizmetlerde başarılı olduğu bir gerçektir. Araştırmanın örneklemi olan merkezin hizmetlerden yararlananlar, hayatlarının daha olumlu yönde değiştiğini ve hayata daha çok tutunduklarını belirterek, hizmetlerin ne kadar etkili olduğunu da göz önüne sermişlerdir. Bunun yanı sıra merkezin bu sorunları irdelerken toplumsal dönüşümü de izleyebilecek imkânlara sahip olması bireysel bazlı sorunları çözerek toplumsal eğitim ve kültür düzeyini arttıran içerikler de oluşturarak sorunlara daha ortaya çıkmalarından önce müdahale edebilecek yapıyı geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The social state, whose purpose of existence is to solve the problems caused by industrialization, continues to develop constantly. As the state's economic output is high, the social state understanding has been transferred to the municipalities. This research is designed to reveal how the Social State understanding has become localized and transformed into a social municipality period in today's world, and how the services provided by social practices not in the class area but the whole society are successful in discovering the problems of families and how they affect the solutions of these problems. At the same time, although the process of globalization has overturned the borders of the nation, the negative effects of the dissolution of socialization have been noticed. It has been observed that individuals have been relocalized to build their sense of belonging. In this context, in this research, which proceeds as a case study, the services of the Family Counseling and Life Center, which was established with the understanding of social municipality in the Başiskele district of Kocaeli province, were discussed, and semi-structured interviews were conducted with two experts who provided these services and ten participants who benefited from these services. In addition to these, this study process was examined by participating observation by the researcher. As a result, it is a fact that social municipality services have an active role in discovering local family problems and are successful in the services they implement to solve them. Those who benefit from the services of the center, which is the sample of the research, stated that their lives change more positively, and they cling to life more, and they have also shown how effective the services are. In addition, the fact that the center has the opportunity to monitor social transformation while examining these problems has developed a structure that can intervene before they occur by creating content that increases the level of social education and culture by solving individual-based problems.