Aşırılıkçı düşünce biçiminin bazı psikososyal değişkenler açısından incelenmesi
Examination of extremist mindset in terms of some psychosocial variables
- Tez No: 734199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BELMA GÖLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Militan aşırılıkçı zihniyet, şiddet içeren radikalleşme, kolektif narsisizm, terör, intikam, Militant extremist mindset, violent radicalization, collective narcissism, terrorism, vengeance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Son yıllarda terörizm üzerine yapılan çalışmaların hızla artmasına rağmen sınırlı sayıda çalışmanın bu konuyu psikososyal faktörler çerçevesinden ele aldığı görülmüştür. Çalışmamızda, genel popülasyon içerisinde terörizm faaliyetlerinin alt yapısını hazırladığı düşünülen şiddet içeren aşırılıkçı zihniyetle ilişkili olabilecek psikososyal özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Örneklem, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 18 yaş üzeri 495 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”,“Aşırılıkçı Düşünce Biçimi Ölçeği”,“İntikam Ölçeği,”“Kolektif Narsisizm Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS22 (Statistical Package for Social Sciences) istatistik programı kullanılmıştır. Sonuçlar bireylerin kolektif narsisizm, intikam, dindarlık düzeyleri ile sağ görüş eğiliminin artmasının aşırılıkçı düşünceyi artırdığını göstermektedir. Ayrıca kimlik özelliklerinden dolayı aşağılanma, tehdit edilme ve ayrımcılığa maruz kalma ve şiddet olaylarının sık yaşandığı yerlerde yaşamanın bireylerdeki şiddet eğilimini artırdığı dikkate değer bir bulgudur. Öte yandan eğitim ve gelir düzeyinin artmasının aşırılıkçı düşünce ile negatif ilişkisi olduğu görülmüştür. İşsizliğin aşırılıkçı düşünce ile anlamlı bir ilişkisi bulunmazken iş arama süresi arttıkça aşırılıkçılıkta da artış meydana geldiği bulgular arasında yer almaktadır. Gelecekteki çalışmalarda, aşırılıkçılığı siyasi koşulların yanı sıra çeşitli psikososyal faktörlerden de etkilenen dinamik bir süreç olarak incelemenin, toplumsal şiddet döngüsünü kırmak, önleyici ve müdahale edici stratejiler geliştirmek ve toplumsal barışa katkı sunmak adına faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite the rapid increase in studies on terrorism in recent years, it has been observed that a limited number of studies have addressed this issue within the framework of psychosocial factors. In our study, it was aimed to investigate the psychosocial characteristics that may be related to the violent extremist mindset, which is thought to provide the basis of terrorism activities in the general population. The sample consists of 495 participants over the age of 18 living in various provinces of Turkey.“Demographic Information Form”,“Militant Extremist Mindset Scale”,“Revenge Scale”,“Collective Narcissism Scale”were applied to the participants.SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) statistical program was used in the analysis of the data. The results show that individuals' levels of collective narcissism, revenge, religiosity and right-wing tendencies increase extremist mindset. In addition, it is a remarkable finding that exposure to humiliation, threats and discrimination due to identity characteristics and living in places where violence is common increase the tendency of violence in individuals. On the other hand, it has been observed that the increase in education and income level has a negative relationship with extremist mindset. While there is no significant relationship between unemployment and extremist mindset, it is among the findings that as the duration of job search increases, extremism also increases. In future studies, it is thought that examining extremism as a dynamic process affected by various psychosocial factors as well as political conditions may be beneficial in order to break the cycle of social violence, develop preventive and intervention strategies, and contribute to social peace.