Bütünleşik Afet Yönetim Sisteminin önemi ve kazanımları
Importance and achievements of Integrated Disaster Management System
  1. Tez No: 734200
  2. Yazar: EKREM KÜPELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, zarar azaltma, müdahale, iyileştirme, bütünleşik afet yönetim sistemi, Disaster, damage reduction, response, ımprovement, ıntegrated disaster management system
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türkiye, geçmişte olduğu gibi günümüzde de başta depremler olmak üzere sel, çığ, yangın, toprak kayması gibi vb. doğal afetlerle sık sık karşılaşmış ve karşılaşmaya da devam etmektedir. Son yıllarda iklim değişiklikleri ve küresel ısınma ile birlikte afet konusu gündemimizi daha fazla meşgul etmeye başlamıştır. Afetler can kayıplarının ve yaralanmaların yanında ülkelerin ekonomik yapısına da ciddi anlamda zarar vermektedir. Ülkemizde meydana gelen büyük afetler ve sonrasında yaşanan acı gerçekler, uygulanan mevcut sistemin tekrar gözden geçirilmesini etkin ve sürdürülebilir bir afet yönetim sisteminin olmasını zorunlu hale getirmiştir. Afetlerin verdiği zararların azaltılması, normal yaşamın sorunsuz bir şekilde devam etmesi, ülke ekonomisinin zarar görmemesi ancak uygulanabilir ve sürüdürülebilir bir afet yönetim mekanizmasının uygulanması ile mümkün olacaktır. Bu amaçla, Türkiye'de yeni bir afet yönetimi modeli oluşturmak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda dünyada uygulanan afet yönetim sistemleri incelenmiş ve gelişmekte olan yeni teknolojiler de göz önünde bulundurularak ülkemizin afet tehlike ve risklerine cevap verebilecek, risk ve kriz yönetimini de içinde barındıran“Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi”nin planlanmasına ve uygulamaya alınmasına karar verilmiştir. Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi; klasik dönemden farklı olarak afetin tüm aşamalarını kapsayan zarar azaltma, hazırlık, müdahale, kurtarma, ilk yardım, ön iyileştirme ile yeniden yapılanma aşamalarından oluşan bir planlama sürecidir. Bu çerçevede hazırlanan tez çalışmasında; Afet türleri, dünyada uygulanan afet yönetim örnekleri, ülkemizde klasik afet yönetiminden, bütünleşik afet yönetim sistemine geçiş süreci ve bütünleşik afet yönetim sistemi'nin önemi ve kazanımları anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey, as in the past, earthquakes, floods, avalanches, fires, landslides, etc. It has encountered and continues to encounter natural disasters frequently. In recent years, together with climate changes and global warming, the issue of disaster has started to occupy our agenda for a longer period of time. Disasters seriously damage the economic structure of countries as well as loss of life and injuries. The major disasters that occurred in our country and the harsh realities experienced after them made it necessary to review the current system and to have an effective and sustainable disaster management system. Reducing the damage caused by disasters, continuation of normal life without any problems, and not harming the country's economy will only be possible with the implementation of a viable and sustainable disaster management mechanism. For this purpose, studies have been initiated to create a new disaster management model in Turkey. In this context, the disaster management systems applied in the world were examined and it was decided to plan and put into practice the“Integrated Disaster Management System”, which includes risk and crisis management, which can respond to the disaster dangers and risks of our country, taking into account the new emerging technologies. Integrated Disaster Management System; Unlike the classical period, it is a planning process consisting of all phases of disaster including mitigation, preparation, response, rescue, first aid, preliminary recovery and reconstruction. In the thesis study prepared within this framework; Disaster types, disaster management examples applied in the world, the transition process from classical disaster management to the integrated disaster management process in our country, and the importance and achievements of the integrated disaster management system are tried to be explained.