Türkiye'de yaşlılara yönelik kamusal sosyal yardımların değerlendirilmesi
Evaluation of public social assistance for the elderly in Turkey
  1. Tez No: 734221
  2. Yazar: MURAT FİLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK TAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yaşlı Yoksulluğu, Sosyal Yardım, Türkiye, Poverty, Elderly Poverty, Social Assistance, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yoksulluk geçmişten günümüze kadar yaşamın her bir döneminde karşılaşılan; toplumun genel, yaşlıların ise özel bir sorunu olmuştur. Nüfusun yaşlanması ile birlikte bağımlı nüfus oranının arttığı, yaşlı yoksulluğunun da aynı doğrultuda hareket ettiği görülmüştür. Bu durum yaşlılara yönelik sosyal yardım uygulamalarının önemini artırmıştır. Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak Türkiye de üstüne düşen bu vazifede sosyal yardım uygulamalarına yer vermiştir. Bu bağlamda çalışmanın önemi 1960'lardan günümüze kadar Türkiye'de hayata geçirilen yaşlılara yönelik kamusal sosyal yardım uygulamalarındaki değişimin izlenmesidir. Bu çerçevede çalışmanın temel sorunsalı, Türkiye'de yaşlılara yönelik kamusal sosyal yardım uygulamalarının ne derece etkili olduğu ile bu uygulamaların olumlu ve olumsuz yönlerinin tespit edilmesidir. Bu minvalde, Türkiye'de yaşlılara yönelik kamusal sosyal yardım uygulamalarının tarihsel süreç içerisinde değişiminin tespit edilebilmesi için yasal mevzuat ve kurumsal yapı değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve betimsel araştırma yöntemlerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın neticesinde, Türkiye'de kamusal sosyal yardım uygulamalarının yaşlı bireylere en çok ekonomik açıdan katkı sağladığı görülmüş, ancak yine de yaşlı yoksulluğunun önüne geçilmesinde yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca mevzuattaki boşluk ve eksiklikler nedeniyle muhtelif suiistimallerin ve mağduriyetlerin yaşandığı ve yaşanabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty has been a general problem of the society and a special problem of the elderly, encountered in every period of life from the past to the present. It has been observed that with the aging of the population, the ratio of the dependent population increases and the elderly poverty moves in the same direction. This situation has increased the importance of social assistance practices for the elderly. As a requirement of being a social state, Turkey has included social assistance practices in this duty. In this context, the importance of the study is to monitor the changes in the public social assistance practices for the elderly that have been implemented in Turkey since the 1960s. In this framework, the main problematic of the study is to determine how effective the public social assistance practices for the elderly in Turkey are, and to determine the positive and negative aspects of these practices. In this manner, the legal legislation and institutional structure were evaluated in order to determine the changes in the public social assistance practices for the elderly in Turkey in the historical process. In addition, qualitative research method and descriptive research methods were used. As a result of the study, it was seen that the public social assistance practices in Turkey contributed the most economically to the elderly individuals, but it was concluded that it was still insufficient in preventing elderly poverty. In addition, it has been determined that various abuses and grievances have been and may be experienced due to the gaps in the legislation.