Women entrepreneurship intensions in Turkey
Türkiye'de kadın girişimcilik niyetleri
  1. Tez No: 734220
  2. Yazar: RAZİYE AYDEMİR TEMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ESRA KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İtici Faktörler, Çekiçi Faktörler, Gelişmiş Ekonomiler
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadın girişimcilerin üç yıl içerisinde girişimcilik faaliyetlerine olan eğilimlerini araştırmak ve Türkiye'de, kadınların girişimci olma tercihlerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Kadın girişimcilerin artması konusunda; bireylerin eğitim seviyesinin artırılması, toplam istihdam içerisinde daha fazla kadına yer gelmesi ve girişimcilik konusunda kadınları teşvik edici unsurların artırılması önemli bir husustur Bu nedenlerle, kalkınmayı hedefleyen ülkelerde yaşayan tüm bireylerin; girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesi, hizmetlere katkıda bulunmalarının sağlanması, hem toplum refahı hem de ülke gelişmişliği açısından önemli bir konudur. Çalışma hayatına katılan kadınların kendilerine olan güven sayesinde toplumda klişeleşmiş rollerinin dışımda farklı sorumluluklar sahip olması nedeniyle toplumda ki yeri ve gücü değişmeye başlamaktadır. Bu durum toplumun gelişmişliğini artırmakta ve kadın erkek arsındaki gelir dağılımının eşitsizliğini önlemektedir. Devletin ilgili kurumları ile sivil toplum kuruluşlarına kadınların iş hayatına eğiliminin artırılması için gerekli çalışmaların yapılması adına sorumluluklar düştüğü belirtilmektedir. Bu konuya ek olarak, üniversite ve akademisyenlerinde kadın girişimciliğini artırma çalışmalarına destek vermesi ve kadınların bu konuda yetiştirilmesi açısından büyük görevler düşmektedir. Kadınların insanların yararı için kendilerini ifade edebildikleri ve beceri ve potansiyellerini gösterdikleri zaman, kadınlar ve erkekler için iş hayatı eşit haklara sahip olunan bir dünya haline gelmesi beklenmektedir. Bu çalışmanın verileri Global Entrepreneurship Monitor (GEM) datasından alınmış olup örneklem ise 2424 girişimciden oluşmuştur. Yapılan logistik regresyon analizleri sonucunda, yeni bir iş kurmak için gereken bilgi, beceri ve deneyime sahip olunması, yeni bir iş kurmayı arzu edilmesi, yeni bir iş kurmak için gereken bilgi, beceri ve deneyime sahip olunması ve tam zamanlı bir işte çalışması ve iş kurmak için gelecekte iyi fırsatların olması; kadın girişimcilerin 3 yıl içinde işe başlama oranları artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the tendencies of women entrepreneurs towards entrepreneurship activities within three years and to determine the factors affecting the preferences of women to become entrepreneurs in Turkey. On the increase of women entrepreneurs; Increasing the education level of individuals, including more women in total employment and increasing the incentives for women in entrepreneurship are important issues. For these reasons, all individuals living in countries aiming for development; Supporting entrepreneurship activities and enabling them to contribute to services is an important issue in terms of both the social welfare and the development of the country. The place and power of women participating in the working life in society is beginning to change due to the different responsibilities of the stereotypical roles in the society, thanks to the self-confidence. This situation increases the development of the society and prevents the inequality of income distribution between men and women. It is stated that the relevant institutions of the state and non-governmental organizations have responsibilities in order to carry out the necessary studies to increase the tendency of women to business life. In addition to this issue, universities and academics have great duties in supporting the efforts to increase women's entrepreneurship and raising women in this regard. When women can express themselves for the benefit of people and show their skills and potential, it is expected that work life for women and men will become a world of equal rights. The data of this study were taken from the Global Entrepreneurship Monitor (GEM) data and the sample consisted of 2424 entrepreneurs. As a result of logistic regression analysis, having the necessary knowledge, skills and experience to establish a new business, desire to establish a new business, having the knowledge, skills and experience required to establish a new business, and to work and establish a full -time job good opportunities in the future; It has been concluded that the rate of women entrepreneurs starting to work in 3 years has increased.