Seçim kampanyaları: 2015 Milletvekili Seçimindeki siyasi parti kampanyalarının pazarlama perspektifinden değerlendirilmesi
Election campaigns: evaluation of the political party campaigns in the 2015 deputy election from the marketing perspective
  1. Tez No: 734269
  2. Yazar: FATMA BAHAR YAŞAROĞLU ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİT BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Seçim Kampanyaları, Pazarlama, Perspektif, Malatya, Election Campaigns, Marketing, Perspective, Malatya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye' de yapılan 2015 siyasi seçimlerinde uygulanan seçim kampanyalarının, seçmeni nasıl etkilediğini veya etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmaktır. Partilerin başarılarının veya başarısızlıklarının arkasında yatan nedenler pazarlama perspektifinden değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin ışığında, seçim kampanyaları hakkında partilere karşılaştıkları engeller, sorunlar ve yaptıkları yanlışlarla ilgili pazarlama odaklı çözüm önerileri getirilmiştir. Araştırma kapsamında; Malatya ili ana kütleyi oluşturan birimlerin,“coğrafi konumlar itibariyle düzenlemesi ve ana kütleyi oluşturan eşit düzeydeki alt bölge örneklerinden bir ya da birkaçının tesadüfî olarak seçilmesine ve anket uygulamasının seçilen alt bölge örneklerinden yine aynı şekilde bir ya da birkaçının birimlerine uygulanmasını esas alan alan örneklemesi yöntemi”kullanılmıştır Seçim kampanyalarının pazarlama perspektifinden değerlendirilmesinin amaçlandığı bu araştırmada veri toplamak amacıyla 2015 Seçim Kampanyalarının Pazarlama Perspektifinden Değerlendirilmesi Anketi kullanılmıştır. Yapılan çalışmanın veri analiz sonuçlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz:  Farklı yaş gruplarından seçmenlerin oy verdikleri partiye bağlılık düzeylerinin benzer olduğu,  Kadın ve erkek seçmenlerin oy verdikleri partiye bağlılık düzeylerinin benzer olduğu,  Bekâr ve evli seçmenlerin oy verdikleri partiye bağlılık düzeylerinin benzer olduğu,  Seçim kampanyasının en etkili unsurunun parti lideri olduğu söylenebilir.  Seçim müziklerinin yeni trendlere uygun seçilmesi, seçim araçlarının geçiş sıklığının iyi ayarlanması, insanları gürültü kirliliği ile bunaltmaması, verilen vaatlerin gerçekçi olması, rasyonel bir temele dayandırılması öneri olarak verilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to uncover effectiveness of The election campaign's which made in 2015 on voters. The reasons behind the success or failure of the parties were evaluated from a marketing perspective. In the light of the data obtained, marketing-oriented solutions were proposed to the parties about the obstacles, problems and mistakes they faced in the election campaigns. In the scope of the research; Malatya province's main mass units,“arrangement in terms of geographic location and the main mass of the equal level of one or more of the samples selected randomly and selected one of the selected sub-regional sampling method based on the sampling method based on the area of the sampling method”used. In this research, which aims to evaluate the election campaigns from the marketing perspective, the 2015 Election Campaigns Evaluation from the Marketing Perspective Survey was used to collect data. The data analysis results of the study can be listed as follows: • Voters from different age groups have similar loyalty levels to the party they vote for, • The level of loyalty of male and female voters to the party they vote for is similar, • Single and married voters have similar loyalty to the party they vote for, • It can be said that the most effective element of the election campaign is the party leader. Selection of music in the election campaign in accordance with new trends, fine adjustment of the selection difficulty of the means of selection, overwhelming with various noise pollution, and the reality of the promises made can be suggested.