İlkokul dönemi üstün/özel yetenekli bireylere yönelik Almanya ve Türkiye'de uygulanan matematik-fen bilimleri öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparisons of mathematics and science teaching programs of gifted/talented individuals in primary school period in Turkey and Germany
- Tez No: 734486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KARABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Üstün Zekâ/Özel Yetenek, Matematik ve Fen Bilimleri, Yetenek Destek, Special Education, Giftedness/Special Talent, Mathematics and Science, Talent Support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul döneminde üstün/özel yetenekli bireylere yönelik Almanya'da ve Türkiye'de uygulanan matematik ve fen bilimleri dersleri eğitim modellerini ve mevcut programları karşılaştırarak her iki ülkeye ait güçlü ve zayıf yönleri tespit etmektir. Araştırma, nitel bir araştırma modeli olan karşılaştırmalı durum çalışmasının bir örneği olup araştırma içerisinde dört alt probleme yanıt aranmıştır. Bu hususta ulaşılan belgeler, doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, araştırılan konuyla ilgili olarak düzenlenmiş kanunlar, genelgeler, yönetmelikler vb. ile kitaplar, tezler, makaleler, sempozyumlarda, kongrelerde, çalıştaylarda sunulmuş bildiriler ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşlara ait internet sitelerinden ulaşılabilen kaynaklar oluşturmaktadır. Bu kaynakların incelenip analiz edilmesi sonucunda ulaşılan bulgular neticesinde Almanya'da ve Türkiye'de üstün/özel yetenekli bireylerin ilkokul döneminde uygulanan eğitim programlarının benzerlikleri ve farklılıkları kanıtlarıyla tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular Almanya'da üstün zekalı/özel yetenekli bireyleri desteklemeye yönelik çok sayıda farklı uygulamanın olduğunu; Türkiye'deki uygulamaların ise görece ihtiyacı karşılamada yetersiz kaldığı sonucunu ortaya koymuştur. Bu sonuçtan hareketle ülkemizde gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve mevcut ihtiyacı karşılamaya dönük saha uygulamalarının hayata geçirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the strengths and weaknesses of both countries by comparing the education models of mathematics and science courses applied in Germany and Türkiye for gifted/talented individuals in the primary school period. The research is an example of a comparative case study, which is a qualitative research model, and answers were sought for four sub-problems in the research. The documents obtained in this regard were examined by the document analysis method. The universe of the research consists of laws, circulars, regulations etc. and books, theses, articles, papers presented in symposiums, congresses, workshops, and resources that can be accessed from the websites of relevant institutions and organizations. Following the findings obtained as a result of the examination and analysis of these sources, the similarities and differences of the education programs applied in the primary school period for gifted and talented individuals in Germany and Türkiye have been determined with evidence. The findings obtained as a result of the research revealed that there are many different applications to support gifted/talented individuals in Germany, while the applications in Türkiye are insufficient to meet the needs. Based on this result, it is recommended that the necessary legal arrangements be made immediately and practices aimed at meeting the current need be put into practice.