Sürrealist kadın ressamlar
Surrealist women painters
- Tez No: 734505
- Danışmanlar: PROF. MELİHAT TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sürrealist Resim Sanatı, Psikanaliz, Sürrealizm, Surrealist Painting Art, Psychoanalysis, Surrealism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
1917 yılında il kez Fransız şair Guillaume Apollinaire tarafından kavram olarak kullanılan sürrealizm (gerçek üstü), günümüze kadar birçok disiplinde varlığını sürdürmüştür. Sigmund Freud'un psikanalitik çalışmalarından etkilenen sanat akımı, insan davranışına yön veren unsurlar temel dürtülerdir düşüncesi üzerinden ilerlemektedir. 1. Dünya savaşının şiddetinin ve acımasızlığının yarattığı insanın benliğini sorgulama, yoksunluk, yoksulluk durumlarının çok daha fazla ön plana çıktığını göstermektedir. Sürrealizm, aklın rüyadan daha az akılcı olduğu bir dönemde, sanatçıların yapıtlarının akıldan öte gerçek olana tepki olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada kadın sürrealist ressamların, sürrealizmin ortaya çıkışından günümüze kadar, ürettikleri eserlerinin, hayatlarının, yaşadıkları dönemlerde siyasi ve politik olayların hayatlarına ve eserlerine yansımaları, eser incelemeleri üzerinden gerçekleşmiştir. Kadın ressamların eserlerinde büyücülük, doğaüstü olayların gerçekliğini sorgulama, savaş karşıtı duruşları ve erkek egemen toplum anlayışına karşı duruşlarının, etkileri incelenmektedir. I. bölümde sürrealizmin tanımı, ortayaçıkış nedenleri ve sürrelizmin çeşitleri incelenmiştir. II. bölümde Avrupa ve Amerika kıtasında yaşamış, özellikle II. Dünya savaşının etkilerini, göç etmek zorunda kalarak yeni hayatlar kurmak zorunda kalan kadın sanatçıların, bu zorluklara rağmen güçlü duruşları incelemniştir. Eserlerinde erkeklerin eserlerinde işlediği konuları, erkek öğreticiliği, eserlerinde ilham perilerinin, cinsel obje olarak genç kadınların ön plana çıkarılmasına karşın, kadın sanatçıların güçlü bir biçimde bunu reddettiği izlenmektedir. Avrupa'da yaşayan kadın sanatçıların, savaşın yaratmış olduğu travmaları işleme biçimlerinin, Amerika kıtasında yaşayan sanatçılardan farklı olduğu gözlemlenmektedir. Amerika kıtasına göç eden kadın sanatçıların yanısıra, Amerika kıtasında yaşayan kadın sanatçılar ile birlikte, güney Amerika kıtasının mistik kültürlerini ele alış biçimleri irdelenmektedir. III. bölümde Türkiye'de yaşayan, 20. yy'dan sonra sürrealizm etkilerinin izlendiği kadın sanatçıların eserleri incelenmiştir. Bu çalışmada sürrealizmin ilk eserlerini verdiği yıllardan günümüze kadar olan süreçte, sürrealizmi kadın sanatçı dili üzerinden biçimlenmesi, yapısal değişimleri, eser konularının geçmişten günümüze olan yorumları incelenmektedir. IV. bölümde Kaan Sarı'nın eserlerinde sürrealist etkiler eser okuması üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Surrealism (surrealism), which was used as a concept by the French poet Guillaume Apollinaire for the first time in 1917, has survived in many disciplines until today. Influenced by Sigmund Freud's psychoanalytic studies, the art movement proceeds on the idea that the elements that direct human behavior are basic impulses. Questioning the self, created by the violence and cruelty of the 1st World War, shows that the situations of deprivation and poverty come to the fore even more. Surrealism can be considered as the reaction of the works of artists to what is real beyond reason, at a time when the mind was less rational than the dream. In this study, the reflections of the works of female surrealist painters, from the emergence of surrealism to the present day, of their lives, of political and political events in their lives and works, were realized through the study of works. The effects of witchcraft, questioning the reality of supernatural events, their anti-war stances and their stance against male-dominated society are examined in the works of female painters. In the first part, the definition of surrealism, the reasons for its emergence and the types of surrealism are examined. II. He lived in Europe and America in the second part, especially in the II. The effects of the World War II, the strong stance of women artists, who had to migrate and build new lives, despite these difficulties, were examined. Although the subjects that men deal with in their works, male teaching, muses and young women as sexual objects in their works, it is observed that female artists strongly reject this. It is observed that the way women artists living in Europe handle the traumas caused by the war is different from the artists living in the Americas. In addition to the women artists who migrated to the Americas, the way they deal with the mystical cultures of the South American continent together with the women artists living in the Americas are examined. III. In this section, the works of women artists living in Turkey, whose effects of surrealism were observed after the 20th century, were examined. In this study, the formation of surrealism through the language of female artists, its structural changes, and interpretations of the work subjects from the past to the present, from the years when surrealism produced its first works to the present day. IV. In the second part, the surrealist effects in Kaan Sarı's works are examined through the reading of the works.