Avenanthramide C'nin meme kanseri üzerindeki etkisinin araştırılması
Researching the effect of avenanthramide C on breast cancer
- Tez No: 734534
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKEDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Avn C, antioksidan, ROS, meme kanseri, Avn C, antioxidant, ROS, breast cancer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Meme tümörünün oluĢumu yüksek seviyede oksidatif stres ve serbest radikal üretimine maruz kalınması sonucu meydana gelmektedir. Artan oksidatif stres ve serbest radikallere karĢı etki gösterebilen antioksidan maddeler kanser tedavisinde terapötik etkinlik sağlayabilmektedir. Bu çalıĢmada antioksidan kökene sahip bir madde olan Avn C'nin in vitro olarak meme kanserinde etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Avn C'nin antioksidan kaynaklı tedavi stratejileri için bir kaynak oluĢturabilmesi hedeflenmektedir. Materyal ve Metot: Bu çalıĢma, meme kanseri hücre hatlarından MDA-MB-231 ve MCF-7 hücreleri üzerinde gerçekleĢtirildi. Avn C'nin antiproliferatif etkilerinin görülebilmesi için hücre canlılığı hakkında bilgi veren MTS yöntemi, hücre ölümleriyle ilgili incelemeler için apoptoz analizi ve Tripan mavisi ile boyama yöntemleri, hücre döngüsü ile ilgili analizler her iki hücre hattında kontrol grubu hücreleri ve Avn C ile tedavi edilen hücreler için ayrı olarak incelendi. Hücrelere Avn C ile muamele edilmesi sonrası hücrelerin koloni oluĢturabilme yeteneklerini belirleyebilen klonojenik testler yapıldı. Ayrıca Avn C'nin invazyon üzerinde etkilerinin gözlemlenebilmesi için invazyon analizleri yapıldı. Bulgular: Avn C'nin meme kanseri hücre hatlarından MDA-MB-231 ve MCF-7 hücrelerinde uygulanmasıyla her iki hücre hattında da etkinlik gösterdiği belirlendi. Antiproliferatif etkisiyle her iki hücre hattında hücre canlılığını azalttığı, sitotoksik etkisiyle hücre ölümlerine neden olduğu görüldü. Ayrıca MDA-MB-231 hücre hattında hücre döngüsü üzerinde sınırlayıcı etkileri olduğu ve yine aynı hücre hattı için invazyon analiziyle hücrelerin invazyonunu inhibe edici aktivite gösterdiği sonuçlarına ulaĢıldı. Sonuç: Bu tez çalıĢmasıyla Avn C bileĢiğinin meme kanseri hücrelerinde göstermiĢ olduğu antiproliferatif etkileri, hücre ölümünü tetikleyici aktiviteleri, hücre döngüsünü sınırlayıcı ve invazyonu engelleyici karakteristikleri nedeniyle meme kanseri üzerinde terapötik etkinliği olabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The formation of breast tumor occurs as a result of exposure to high levels of oxidative stress and free radical production. Antioxidant substances that can act against increased oxidative stress and free radicals can provide therapeutic efficacy in cancer treatment. In this study, it is aimed to evaluate the effects of Avn C that a substance with antioxidant origin, in breast cancer in vitro. For this purpose, it is aimed that Avn C could be a source for antioxidant-based treatment strategies. Material and Method: This study was performed on MDA-MB-231 and MCF-7 cells from breast cancer cell lines. MTS method, which provides information about cell viability to see the antiproliferative effects of Avn C, apoptosis analysis and Trypan blue staining methods for cell death studies, cell cycle analyzes for control cells and Avn C treated cells in both cell lines analyzed separately. After treating the cells with Avn C, clonogenic tests were performed to determine the colony forming abilities of the cells. In addition, invasion analyzes were performed to observe the effects of Avn C on invasion. Results: It was determined that Avn C showed activity in both cell lines when it was applied to MDA-MB-231 and MCF-7 cells from breast cancer cell lines. It was observed that it decreased cell viability in both cell lines with its antiproliferative effect and caused cell death with its cytotoxic effect. In addition, it was concluded that MDA-MB-231 cell line has limiting effects on cell cycle and also showed inhibitory activity against invasion of cells by invasion analysis for the same cell line. Conclusion: With this thesis, it can be suggested that Avn C compound may have therapeutic effects on breast cancer due to its antiproliferative effects, cell death triggering activities, cell cycle limiting and invasion inhibitory characteristics in breast cancer cells.