Yoğun bakım hemşirelerinin psikososyal bakım verme durumu ve yetkinliğinin belirlenmesi
Determination of psychosocial care giving status and competence of intensive care nurses
- Tez No: 734535
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA YASEMİN KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hemşirelik, psikoloji, Intensive care, nursing, psychology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin psikososyal bakım verme durumlarının ve yetkinliklerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı araştırma tipinde gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini yoğun bakımda çalışan 100 yoğun bakım hemşiresi oluşturdu (n=100). Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından oluşturulan“Bireysel Özellikler Formu”,“Psikososyal Bakım Verme Durumları Anket Formu”ve“Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak, 25 Mart-15 Nisan 2022 tarihleri arasında“Google Formlar”aracılığı ile toplandı. Veriler“SPSS for Windows 22.0 programı”kullanılarak“Mann Whitney U Testi”,“Kruskal Wallis Testi”ve“Pearson Korelasyon Testi”yöntemleri ile analiz edildi. Bulgular: Yoğun bakım hemşirelerinin %53'ü 22-26 yaş aralığında olup %81'inin kadın ve %64'ünün lisans mezunu olduğu; %71'inin haftada 48 saat ve üzeri çalıştığı, sadece %38'inin çalıştığı birimden memnun olduğu saptandı. Yoğun bakım hemşirelerin aldıkları eğitim ve çalıştığı birimden memnun olma düzeyi azaldıkça kendilerini psikososyal bakım vermede yetkin görmedikleri ve hastayla daha az etkileşim kurdukları; çalışma saati fazla olan hemşirelerin psikososyal bakımı öncelikli görmediği ve psikososyal bakım verme oranlarının azaldığı belirlendi. Yoğun bakım hemşirelerinin“Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği”nden aldığı toplam puan ortalaması 60,66±17,46 bulundu ve bireysel özellikleri ile ölçek puanları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmadı. Yoğun bakım hemşirelerinin“Psikososyal Bakım Yetkinliği Öz Değerlendirme Ölçeği”puanları ile“Psikososyal Bakım Verme Durumları”arasında ise zayıf bir ilişki olduğu bulundu. Sonuç: Sonuç olarak yoğun bakım hemşirelerinin eğitim düzeyi ve çalışma şartlarının psikososyal bakım verme oranları üzerinde etkili olduğu görüldü. Bu nedenle yoğun bakım hemşirelerinin psikososyal bakım uygulamaları hizmet içi eğitimler ile desteklenerek bu konuda farkındalıkları ve yetkinlikleri arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted as a descriptive and correlational study in order to determine the psychosocial care-giving status and competencies of intensive care nurses. Material and Methods: The sample of the study consisted of 100 nurses working in the intensive care unit (N=100). The data were collected through“Google Forms”between 25th March and 15th April 2022 by using the“Individual Characteristics Form”,“Psychosocial Care Giving Status Questionnaire Form”which are created by the researcher and also“Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale”. The data were analyzed with the“Mann Whitney U Test”,“Kruskal Wallis Test”and“Pearson Correlation Test”methods using the“SPSS for Windows 22.0 program”. Results: It was determined that 53% of the intensive care nurses were between the ages of 22-26, 81% were women and 64% were undergraduates. It was found that 71% of the nurses work 48 hours or more per week and only 38% of them are satisfied with the unit they work in. It was determined that as the level of education decreases and working unit satisfaction level decreases, nurses do not see themselves as competent in providing psychosocial care and interact less with the patient. It was seen that overtime working nurses do not prioritize psychosocial care and the rate of providing psychosocial care decreases. The total mean score of the intensive care nurses from the“Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale”was found to be 60,66±17,46 and there was no significance between individual characteristics and the scores of the“Psychosocial Care Competency Self-Assessment Scale”of intensive care nurses. There was a weak correlation between the scores of the“Psychosocial Care Competence Self-Assessment Scale”and the“Psychosocial Care Giving Status”of intensive care nurses. Conclusion: As a result, it was seen that the education level and working conditions of the intensive care nurses have an effect on the rates of psychosocial care. Therefore, the psychosocial care practices of intensive care nurses should be supported by in-service trainings and awareness and competencies of intensive care nurses should be increased.