İşletmelerde dijital dönüşüm stratejileri ile performans ilişkisinde dijital kültürün aracılık rolü: Fortune 500 Türkiye'de bir uygulama
The mediating role of digital culture in the relationship of digital transformation strategies and performance in businesses: an application in fortune 500 Turkey
  1. Tez No: 734543
  2. Yazar: ELA OĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN AYŞEN WOLFF
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Dijital Dönüşüm, Dijital Dönüşüm Kültürü, Dijital Dönüşüm Performansı, Strategic Management, Digital Transformation, Digital Transformation Culture, Digital Transformation Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Dijital teknolojiler, hayatın her alanında gelişmeleri ortaya çıkarırken bu yenilikler işletme alanına da yansımaktadır. Dijital sistem ve süreçlere uyum sağlayabilmek, değişimi yönetebilmek ve dijital dönüşümü gerçekleştirebilmek; işletmeler açısından bir gereklilik haline gelmektedir. Dijital dönüşüm, stratejik bakış açısı ile çevredeki değişimi fırsata çevirebilmeyi aynı zamanda işletme ve çevresel faktörlerin bütünsel entegrasyonunu kapsamaktadır. Dolayısıyla işletmelerde dijital dönüşümü destekleyecek, dönüşüm bilincini organizasyon kültürü ile birleştirebilecek stratejilerin oluşturulabilmesi oldukça önemlidir. Konunun öneminden hareketle bu tezde, dijitalleşme ve dijital dönüşüm konuları ile ilgili alan yazın incelenerek işletmelerin dijital dönüşümü başarılı bir biçimde gerçekleştirebilmelerine yönelik olarak bir model önerisi geliştirilmiştir. Modelde işletmenin dijital dönüşüm stratejileri ile dijital dönüşüm performansı ilişkisine dikkat çekilmiştir. Dijital dönüşüm modelinin odağında ise kritik başarı faktörü olarak işletmenin dijital dönüşüm kültürü bulunmaktadır. Dolayısıyla işletmelerin dijital dönüşüm stratejileri ile performans ilişkisi tespit edilerek dijital dönüşüm kültürünün düzenleyici etkisi ortaya çıkarılmak amaçlanmıştır. Bu amaçla dijital dönüşüme daha hızlı uyum sağlayabilen bir işletme grubunun, araştırmanın uygulama alanı için daha uygun olacağı düşünülmüştür. Fortune 500 Türkiye sıralamasında yer alan 142 işletme ile araştırmanın uygulama bölümü gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre: Fortune 500 Türkiye sıralamasında yer alan işletmelerin dijital dönüşüm stratejileri, dijital dönüşüm kültürü ve dijital dönüşüm performansı puanları yüksek düzeyde değerlendirilmiştir. İşletmelerin dijital dönüşüm stratejileri ile dijital dönüşüm performans ilişkisinde dijital dönüşüm kültürünün belirleyici bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
While digital technologies reveal developments in all areas of life, these innovations are also reflected in the field of business. To adapt to digital systems and processes, to manage change and to realize digital transformation; becomes a necessity for businesses. Digital transformation includes turning the change in the environment into an opportunity with a strategic perspective, as well as the holistic integration of business and environmental factors. Therefore, it is very important to create strategies that will support digital transformation in businesses and combine transformation awareness with organizational culture. Based on the importance of the subject, in this thesis, a model proposal has been developed for businesses to successfully realize digital transformation by examining the literature on digitalization and digital transformation. In the model, attention was drawn to the relationship between the digital transformation strategies of the enterprise and digital transformation performance. The focus of the digital transformation model is digital transformation culture of the business as a critical success factor. Therefore, it is aimed to reveal the regulatory effect of the digital transformation culture by determining the performance relationship with the digital transformation strategies of the enterprises. For this purpose, it was thought that a business group that could adapt to digital transformation more quickly would be more suitable for the application area of the research. The application part of the research was carried out with 142 companies in the Fortune 500 Turkey list. According to the results of the research: The digital transformation strategies, digital transformation culture and digital transformation performance scores of the companies in the Fortune 500 Turkey ranking were evaluated at a high level. It has been revealed that digital transformation culture has a decisive effect on the relationship between digital transformation strategies and digital transformation performance of businesses.