Besin taklidi sıvıların 3 boyutlu yazıcılar ile üretilmiş geçici restorasyon materyalinin mekanik özelliklerine etkisinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the effect of food simulating liquids on the mechanical properties of temporary restoration material produced by 3d printers
  1. Tez No: 734556
  2. Yazar: MURAT ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHUN EKREN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Yazıcı, Besin Taklidi Sıvılar, Tabakalı Üretim, 3D Printer, Food Simulating Liquids, Layered Manufacturing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
AMAÇ: Çalışmanın amacı besin taklidi sıvıların, üç farklı üretim yöntemi kullanılarak üretilmiş geçici restorasyon materyalinin mekanik özelliklerine etkisinin karşılaştırmalı incelenmesidir. YÖNTEM: Çalışmada üç farklı yöntemle geçici kron materyali üretilmiştir: (1) Geleneksel yöntem (GY), (2)Kazıma yöntemi KY), (3)3 boyutlu yazıcı yöntemi (3DY). Her bir üretim yönteminden 76 adet toplamda 228 örnek hazırlanmıştır. Örnekler her bir grupta 19 adet test örneği olacak şekilde 12 gruba ayrılmıştır. Test örnekleri 37 ˚C de 7 gün boyunca: distile su, 0.02N sitrik asit, heptan ve %50 lik etanol solüsyonunda bekletilmiştir. Ardından yıkanıp, kurutulmuştur. Mekanik özellikleri 3 nokta bükme testiyle değerlendirilmiştir. Kırılan test örneklerin sertlikleri knoop dijital mikro-sertlik test cihazında (100gf/15sn) ölçülmüştür. Verilerin analizinde Tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey istatistiksel analizi kullanılmıştır. BULGULAR: 3DY ile üretilen örneklerin sertlik verilerine göre, distile su(16.4±4.6) ve sitrik asit(17.7±4.3) solüsyonlarında bekletilen örneklerde, alkol(23±2.6) ve heptan(24.5±3.9) solüsyonlarına göre (P≤0.01) anlamlı fark gözlenmiştir. Elastik dayanım verilerine göre, heptan(127.7±10.2 MPa) solüsyonunda bekletilen örneklerde, alkol(139.7±7.4 MPa) (P=0.027) ve sitrik asit(143.5±15.8 MPa) (P=0.002) solüsyonundan anlamlı fark gözlenmiştir. GY ile üretilen örneklerde elastik dayanım verilerinde sitrik asit(93.7±11.3 MPa) solüsyonunda bekletilen örneklerde alkol(81.3±9.4) solüsyonuna göre(p=0.02) anlamlı fark gözlenmiştir. Elastik modül verilerinde Heptan(2701±612.9 MPa) solüsyonunda bekletilen örneklerin ortalama elastik modül değeri ile alkol(2326±445.1 MPa) solüsyonunda bekletilen örneklerin ortalama elastik modül değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır (P=0.039). SONUÇLAR: Çalışmanın ışığında hastalara uzun dönem geçici restorasyonlar kullandırılıcağında 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen geçici restorasyonların kullanımı önerilebilir. Hastalar karma beslense bile 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen kronların dayanımı geleneksel ve kazıma yöntemi ile üretilen restorasyonlardan daha az etkilenecektir.
Özet (Çeviri)
AİM: The aim of the study is to compare the effect of food-simulating liquids on the mechanical properties of temporary restoration material produced using three different production methods. METHOD: In the study, temporary crown material was produced with three different methods: (1) Traditional method (TM), (2)Milling method(MM), (3) 3D printing method (3DM). A total of 228 samples, 76 of which were prepared from each production method. The samples were divided into 12 groups with 19 test samples in each group. The test samples were kept in a solution of distilled water, 0.02N citric acid, heptane and 50% ethanol for 7 days at 37 ˚C. It was then washed and dried. Its mechanical properties were evaluated with a 3-point bending test. The hardness of the broken test specimens was measured in the Knoop digital micro-hardness tester (100gf/15 sec). One-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey statistical analysis were used in the analysis of the data. RESULTS: According to the hardness data of the samples produced with 3DY, a significant difference was observed in the samples kept in distilled water(16.4±4.6) and citric acid(17.7±4.3) solutions compared to the alcohol(23±2.6) and heptane(24.5±3.9) solutions (P≤0.01). . According to the elastic strength data, a significant difference was observed in the samples kept in heptane(127.7±10.2 MPa) solution from alcohol(139.7±7.4 MPa) (P=0.027) and citric acid(143.5±15.8 MPa) (P=0.002) solutions. A significant difference was observed in the elastic strength data of the samples produced with GY, in the samples kept in citric acid (93.7±11.3 MPa) solution compared to the alcohol (81.3±9.4) solution (p=0.02). In the elastic modulus data, there is a statistically significant difference between the mean elastic modulus values of the samples kept in Heptane(2701±612.9 MPa) solution and the mean elastic modulus values of the samples kept in alcohol(2326±445.1 MPa) solution (P=0.039). CONCLUSİON: In the light of the study, when long-term temporary restorations are used by patients, the use of temporary restorations produced with 3D printers can be recommended. Even if patients are fed mixed diets, the strength of crowns produced with 3D printers will be less affected than restorations produced with traditional and milling method.