Elazığ ilinde adli makamlara yansıyan çocuk cinsel istismarı olgularının mağdur çocuk yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of child sexual abuse cases reflected to courthouse in elazig province in terms of child victims
  1. Tez No: 734561
  2. Yazar: MERVE BAKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuğun Cinsel İstismarı, Cinsel İstismar Suçu, Mağdur Çocuk, Sexual Abuse of Child, Sexual Abuse Crime, Victim Child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çocuk istismarı sorunu sadece ülkemizde değil tüm dünyada farklı ülkelerde görülen evrensel bir sorundur. Öncelikle sorun ayrıntılı bir şekilde tespit edilmeli sonrasında sorunun çözümleri araştırılmalı ve farkındalığın sağlanması için disiplinler arası iletişim kurulmalıdır. Materyal ve Metot: 2015-2020 tarihleri arasında mahkemeye yansımış dosyalar arasından, karara çıkmış olan, UYAP veritabanından dosya içeriğine eksiksiz ulaşılabilen ve fiziki dosya üzerinden ise üst mahkemede olmayan ve eksiksiz olarak incelenebilen, Ağır Ceza Mahkemelerinde sonuçlanan, çocukların cinsel istismarı suçunu içeren, otuz adet ceza dava dosyası incelenmiş ve mahkeme kararlarının verilme kriterleri irdelenmiştir. Bulgular: Çalışma neticesinde, istismara maruz kalan çocukların %83.4'ünün kadın, %40'ının 12-15 yaş aralığında olduğu ve %73.4 oranında yetişkin faillerin çocuklara yönelik istismarı belirlenmiştir. Mağdur çocukların %76.7'sinin faili daha önceden tanıdığı tespit edilmiştir. Verilerin literatürdeki diğer çalışmalarla ve istatistiklerle benzerlik gösterdikleri tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda, kız çocuklarının erkekler tarafından daha fazla istismara uğradığı belirlenmiştir. Yine çocukların yaş aralığının ağırlıkla 12 yaş altı ve 12-15 yaş aralığında olmasının, çocuğun istismarını kolaylaştırabilen bir etken olduğu düşünülmektedir. Cinsel istismara uğramış mağdur çocukların topluma kazandırılması açısından yargılama süreci sonrasında sağlık tedbiri ve eğitim tedbiri uygulanması ve çocuktaki travmanın etkilerinin azaltılması için bütün tedbirlerin alınması gerekmektedir. Yine cinsel istismar faillerinin ıslahı için üst düzey denetim ve eğitim tedbirinin uygulanması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The problem of child abuse is a universal problem seen not only in our country but also in different countries all over the world. For this reason first of all the problem should be determined in detail, then the solutions to the problem should be investigated and interdisciplinary communication should be established to raise awareness. Material and Method: Thirty criminal case files including the crime of sexual abuse of children, which were concluded in the High Criminal Courts, were examined, among the files that were reflected in the court between 2015-2020, the contents of the files can be accessed completely from the UYAP database, and the physical file is not found in the higher court and can be fully examined. and the criteria for making court decisions are examined. Results: As a result of our study, it was determined that 83.4% of the children exposed to abuse were women, 40% were between the ages of 12-15 and 73.4% were abused by adult perpetrators. It was determined that 76.7% of the victim children knew the perpetrator before. It has been determined that the data show similarities with other studies and statistics in the literature. Conclusion: As a result of the research, it was determined that girls were abused more by boys. Again, the fact that the age range of children is mostly under the age of 12 and between the ages of 12-15 is thought to be a factor that can facilitate child abuse. In terms of reintegrating the victims of sexual abuse into the society, it is necessary to take all measures to reduce the effects of trauma on the child and to apply health and education measures after the trial process. Again, high-level supervision and training measures are considered for the rehabilitation of sexual abuse perpetrators.