β-asaron'un meme kanseri hücre dizisinde anti kanser ve etoposid direnci üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of β-asarone on anti-cancer and etoposid resistance in breast cancer cell line
- Tez No: 734562
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KILIÇ EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: MCF-7, etoposid, meme kanseri, β-asaron, p53, p21, NFKB-p65, Bax, MCF-7, etoposide, breast cancer, β-asarone, p53, p21, NFKB-p65, Bax
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırma β-asaron'un meme kanseri hücre dizisi MCF-7'de tek başına ve bir kemoterapi ajanı Etoposid ile birlikte etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada MCF-7 hücrelerinin kültürü yapılarak β-asaron'un farklı konsantrasyonlarda tek başına ve Etoposid ile birlikte hücre canlılığı üzerine etkisi MTT, hücre siklusu üzerine etkisi hücre siklusu analizi ve hücre ölümü üzerine etkisi Annexin/7AAD testleri ile gerçekleştirilmiştir. Apoptozla ilişkili p53, p21, NFKB-p65, Bax proteinlerin Western blot analizi ile yapılmıştır. Bulgular: β-asaron'un tekli dozlarında artan konsantrasyon ve zamanla metabolik aktiviteyi azalttığı MTT testi ile belirlenmiştir. 150 μM ve üzerindeki β-asaron konsantrasyonlarının hücre canlılığını azaltmada etkili olduğu MTT testi ile bulunmuştur. β-asaron ve Etoposid kombine konsantrasyonlarında β-asaron'un hücre canlılığını azaltmadaki etkisinin Etoposid'den yüksek olduğu MTT testi ile bulunmuştur. β-asaron'un Etoposid ile birlikte kullanımında artan konsantrasyon ile birlikte apoptoz oranında artış gözlenmemiştir. β-asaron ve Etoposid'in tekli ve kombine konsantrasyonlarında Bax ve NFkB proteini seviyesinde artışa sebep olduğu Western Blot analizi ile tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada β-asaron'un 200 μM ve üzerindeki konsantrasyonlarının MCF-7 hücre canlılığını azaltmada etkili olduğu, kombine konsantrasyonlarda da düşük β-asaron konsantrasyonlarının Etoposid direncine etki etmediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the effect of β-asarone on the breast cancer cell line MCF-7 alone and in combination with a chemotherapy agent etoposide. Material and Methods: In this study, MCF-7 cells were cultured and the effect of β-asarone either alone or in combiantion with etoposide, on cell viability, cell cycle and cell death was determined by MTT, cell cycle analysis and Annexin/7AAD tests, respectively. Analysis of the expression of apoptosis-associated proteins such as p53, p21, NFKB-p65, Bax was performed by Western blot analysis. Results: Here, it was determined by MTT test that increasing concentrations of β-asarone alone decreases metabolic activity over time and the concentrations of 150 μM and above were effective in reducing cell viability. The effect of combined concentrations of β-asarone and Etoposide in reducing cell viability is higher than that of Etoposide. When β-asarone was used together with Etoposide, an increase in the rate of apoptosis was detected with the increasing concentrations. It was determined by Western blot analysis that β-asarone and Etoposide caused an increase in Bax and NFκB protein levels in single and combined concentrations. Conclusion: In this study, it was found that β-asarone concentrations of 200 μM and above were effective in reducing MCF-7 cell viability, and low β-asarone concentrations at combined concentrations did not affect etoposide resistance.