Kapsamlı renk eşleşme özelliğine sahip kompozit rezinlerin renk uyumu ve yüzey pürüzlülüğü açısından değerlendirilmesi
Evaluation of composite resins with wide color matching in terms of color matching and surface roughness
  1. Tez No: 734622
  2. Yazar: GÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ÖZEL BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Renk Uyumu, Tek Renk, Harmanlama Etkisi, Yüzey Pürüzlülüğü, Kavite Derinliği, Color Matching, One Shade, Blending Effect, Surface Roughness, Cavity Depth
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu in vitro çalışmada, yeni üretilen, kapsamlı renk uyum özelliği olan estetik kompozit rezinlerin çevresiyle renk uyumunun ve yüzey pürüzlülüklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda bir nano-hibrit dolduruculu ormoser esaslı bulk-fill kompozit rezin (Admira Fusion x-tra, VOCO), bir supra-nano sferik dolduruculu kompozit rezin (Omnichroma, Tokuyama), bir sferik pre-polimerize dolduruculu nano-hibrit kompozit rezin (TPH Neo Spectra ST flow, Dentisply Sirona), bir 'Adaptive Light Matching' özelliği bulunan nano-hibrit dolduruculu kompozit rezin (Charisma Diamond ONE , Kulzer, Turkey), bir universal mikro-hibrit dolduruculu kompozit rezin (Universal Restoratif 200, 3M ESPE) kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan kompozit rezinler uygulanma şekline göre tekli (single) ve ikili (dual) gruplar olarak 2 ana gruba ayrılmıştır. Tekli gruplar 5 alt gruba, ikili gruplar 8 alt gruba ayrılmıştır. Tekli gruplar için 2x8 mm boyutunda metal kalıp kullanılmıştır ve her bir kompozit materyal için 5'er örnek hazırlanmıştır. 24 saat 37ºC'de distile su içinde bekletilen örneklere polisaj işlemi uygulandıktan sonra tekrar 24 saat 37ºC'de distile su içinde bekletilip yüzey pürüzlülüğü ölçümü (Ra) konvansiyonel profilometre cihazı (Mitutoyo Surftest/ SJ-301, Tokyo) kullanılarak yapılmıştır. İkili gruplardaki numuneleri hazırlamak için özel bir metal aparat kullanılarak 5 mm çapında, ortasında 2'şer ve 4'er mm derinliğinde boşluğa sahip kontrol kompozitinden oluşan (Universal Restoratif 200, A3,5) kalıplar oluşturulmuştur. Kompozit kalıpların içerisindeki 2 mm ve 4 mm boşluklara test kompozitleri yerleştirilmiştir. 24 saat 37ºC'de distile suda etüvde bekletildikten sonra her bir numuneye polisaj işlemi uygulanıp örneklerin renk ölçüm değerleri taşınabilir bir spektrofotometre olan Vita Easyshade Advance (Vita Zahnfabrik) ile ölçülmüştür. Renk ölçümleri yapıldıktan sonra tekli numunelerin pürüzlülük ölçümleri için profilometre cihazı (Mitutoyo Surftest/ SJ-301, Tokyo, Japonya) kullanılmıştır. 2 mm kavite derinliğindeki gruplar birbirleriyle karşılaştırıldığında farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Çalışmamızda kullandığımız restoratif materyaller yüzey pürüzlülüğü açısından değerlendirildiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı gözlenmiştir (p>0,05). En yüksek pürüzlülük değeri Charisma Diamond ONE'da gözlenirken, en düşük pürüzlülük değerinin ise Universal Restoratif 200'de olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this in vitro study, it was aimed to evaluate the color compatibility and surface roughness of newly produced aesthetic composite resins with comprehensive color matching properties. In this study, a nano-hybrid filled ormoser based bulkfill composite resin (Admira Fusion x-tra, VOCO), a supra-nano spherical filled composite resin (Omnichroma, Tokuyama), a spherical pre-polymerized filled nano-hybrid composite resin (TPH Neo Spectra ST flow, Dentisply Sirona), nanohybrid filled composite resin with an adaptive light matching feature (Charisma Diamond ONE, Kulzer, Turkey), a universal micro-hybrid filled composite resin (Universal Restorative 200, 3M ESPE) were used. The composite resins used in the study were divided into 2 main groups as single and dual groups according to the way of application. Single groups were divided into 5 subgroups, paired groups were divided into 8 subgroups. For single groups, 2x8 mm metal molds were used and 5 specimens were prepared for each composite material. After polishing, stored at 37 °C and 100% relative humidity for 24 hours and the surface roughness measurement (Ra) was made using a conventional profilometer device (Mitutoyo Surftest/ SJ-301, Tokyo). In order to prepare the samples in dual groups, molds consisting of control composite (Universal Restorative 200, A3,5) with cavities of 5 mm in diameter and 2 and 4 mm in depth were created using a special metal apparatus. Inner hole filled with inner test shades. After storage at 37 ◦C in water 24h, each sample was polished and colors were measured with a portable spectrophotometer, Vita Easyshade Advance (Vita Zahnfabrik). vi Single specimens were also evaluated using a profilometer device (Mitutoyo Surftest/ SJ-301, Tokyo, Japan) for roughness measurements. When the groups with a cavity depth of 2 mm were compared with each other, the difference was found to be statistically significant(p0.05). Single specimens were evaluated in terms of surface roughness, it was showed that there was no statistically significant difference (p>0.05). Charisma Diamond ONE showed the highest scores, Universal Restoratif 200 showed the lowest scores.