Endometriyal hiperplazi tanısı ile opere olan hastaların demografik verileri ve patoloji sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of demographic data and pathology results of patients who had surgery for the diagnosis of endometrial hyperplasia
- Tez No: 734633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endomertiyal hiperplazi, atipi, endometriyum kanseri, anormal uterin kanama, Endometrial hyperplasia, atypia, endometrial cancer, abnormal uterine bleeding, endometrial intraepitelial neoplasia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmamızda hastanemiz kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran ve yapılan biyopsi sonucu endometrial hiperplazi tanısı alan ve kliniğimizde opere olan hastaların operasyon öncesi biyopsi, frozen ve final patolojilerinin uyumluluğu karşılaştırmayı amaçlandı. Hastaların demografik ve tanımlayıcı verileri retrospektif olarak kaydedildi. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde Ocak 2017-Mart 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışmanın verileri retrospektif olarak toplanmıştır. Endometriyal hiperplazi tanısı alan anormal uterin kanama, endometrial kalınlık artışı, östrojen içeren ilaç kullanım öyküsü olan tedaviye dirençli menometroraji şikayetleri ile kliniğimize başvurmuşlardır. Operasyon öncesi biyopsi, yaş, menopozal durum, başvuru nedenleri, gravide,parite, doğum şekilleri, sigara kullanımı, eşlik eden kronik hastalıkları (diabet (DM), hipertansiyon (HT), astım, meme kanseri, diğer, ilaç kullanım öyküsü, menstrüal siklus düzeni, vücut kitle indeksi (VKİ), pelvik muayene özellikleri, pap smear (CVS) sonuçları, endometrial örnekleme sonucu, ultrasonografi (USG) bulguları (myom, polikistik over sendromu (pcos), adneksiyel kitle varlığı), operasyon şekli (laparatomi, laparaskopi, salpenjektomi +/-, evreleme cerrahisi +/-, fraozen sonuçları, (polip, hiperplazi, atipili hiperplazi /EİN), nihai patolojileri (polip, hiperplazi, EİN, EK (Endometiyum Kanseri)), endometriyum çift duvar kalınlığı, uterin volüm kayıt altına alındı. Nihai patoloji sonucu EK olarak gelen hastalarda ise lenfovasküler alan invazyonu (lvai), grade invazyon derinliği kaydedildi. Bilgiler hastane veri sistemi ve hasta dosyalarından bakılarak kayıt altına alındı. Bulgular: Endometrial hiperplazi tanısı ile ameliyat edilen 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 52.4±8.9, ortalama gravida 3.2±1.9 idi. 59 (%59,0) hastada ek hastalık bulguları saptandı. Ortalama VKİ değeri 30,2±7,9 iken; 50 (%50.0) hastanın VKİ 30'un altında, 50 (%50.0) hastanın VKİ 30'un üzerinde olduğu görüldü. Kesin patoloji bulgularında en sık görülen bulgular 45'inde hiperplazi (%45), 23'ünde polip idi. (%23), endometriyal kanser 19 (%19) ve endometrial hiperplazi/EIN ile atipi 13 (%13)'te sırasıyla. Frozen (p=0.014) ve Patoloji (p=0.034) bulgularında, VKİ 30 kg/m2 üzerinde olan hastalarda atipi hiperplazi/EIN ve Endometrium kanseri sıklığı daha yüksekti Sonuç: Ameliyat öncesi patoloji sonuçlarında 57 (%57.0) hastada atipisiz endometrial hiperplazi bulunurken, 43 (%43.0) hastada atipi endometrial hiperplazi/EIN vardı. Endometriyal hiperplazi tanısı alan 100 hastanın son patolojileri 45'inde (%45) hiperplazi, 23'ünde (%23) polip, 19'unda Endometrial kanser (%19) ve 13'ünde (%13) atipi olan endometrial hiperplazi / EIN idi. EC insidansı %19 olarak bulundu. Endometriyal hiperplazi, endometrium kanseri kanser öncesidir Endometriyal malignite vakalarının sayısını sınırlamak için endometriyal hiperplaziyi uygun şekilde teşhis etmek ve tedavi etmek gerekir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, it was aimed to compare the compatibility of preoperative biopsy, frozen and final pathologies of the patients who applied to the obstetrics and gynecology outpatient clinic of our hospital and were diagnosed with endometrial hyperplasia as a result of biopsy and operated in our clinic. Demographic and descriptive data of the patients were recorded retrospectively. Material and method: It was carried out between January 2017 and March 2022 in the Gynecology and Obstetrics Clinic of the Health Sciences University Adana City Training and Research Hospital. The data of this descriptive study were collected retrospectively. Diagnosed with endometrial hyperplasia, they applied to our clinic with complaints of abnormal uterine bleeding, increased endometrial thickness, and treatment-resistant menometrorrhagia with a history of estrogen-containing medication. Preoperative biopsy, age, menopausal status, reasons for admission, gravida, parity, delivery types, smoking, accompanying chronic diseases diabetes (DM), hypertension (HT), asthma, breast cancer, other), drug use history, menstrual cycle pattern, body mass index (BMI), pelvic examination characteristics, pap smear (CVS) results, endometrial sampling result , ultrasonography (USG) findings (myoma, polycystic ovary syndrome (pcos), presence of adnexal mass), type of operation (laparotomy, laparoscopy, salpingectomy +/-, staging surgery +/-, fraozen results, (polyp, hyperplasia, hyperplasia with atypia / EIN), final pathologies (polyp, hyperplasia, EIN, EK (Endomethium Cancer)), endometrial double wall thickness, uterine volume were recorded. Lymphovascular space invasion (lvai) and grade invasion depth were recorded in patients who were admitted. The information was recorded by looking at the hospital data system and patient files. Findings: 100 patients who were operated on with the diagnosis of endometrial hyperplasia were included in the study. The mean age of the patients included in the study was 52.4±8.9, and the mean gravida was 3.2±1.9. Additional disease findings were detected in 59 (59.0%) patients. While the mean BMI value was 30.2±7.9; It was observed that 50 (50.0%) patients had a BMI below 30, and 50 (50.0%) patients had a BMI above 30. In definitive pathology findings, the most common findings were hyperplasia in 45 (45%), polyps in 23 (23%), endometrial cancer in 19 (19%), and endometrial hyperplasia / EIN with atypia in 13 (13%), respectively. In Frozen (p=0.014) and Pathology (p=0.034) findings, the frequency of atypia hyperplasia/EIN and Endometrial cancer was higher in patients with BMI above 30 kg/m2. Result: In the pre-op pathology results, endometrial hyperplasia without atypia was found in 57 (57.0%) patients, while 43 (43.0%) patients had atypia endometrial hyperplasia/EIN. Of 100 patients diagnosed with endometrial hyperplasia, the final pathologies were hyperplasia in 45 (45%), polyps in 23 (23%), Endometrial cancer in 19 (19%), and endometrial hyperplasia/EIN with atypia in 13 (13%). The incidence of EC was found to be 19%. Endometrial hyperplasia, cancer of the endometrium is precancerous To limit the number of cases of endometrial malignancy, it is necessary to diagnose and treat endometrial hyperplasia appropriately.