OECD ülkelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının dış ticarete etkileri
The effects of renewable energy sources on foreign trade in OECD countries
- Tez No: 734687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KONAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, dış ticaret, OECD ülkeleri, Renewable energy, foreign trade, OECD countries
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Özel sektör ve kamu sektörü, sadece yakın bölgelere değil, aynı zamanda dış ticaret yoluyla karlı küresel pazarlara ihracat yapılması için yenilenebilir kaynaklardan enerji sağlayacak çeşitli programların uygulanmasını hızlandırmaktadır. Çalışma, 29 OECD ülkesi için gösterge tablosu verilerinde yenilenebilir ve yenilenemez enerji tüketiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Makale, yalnızca ekonomik karmaşıklığın değil, aynı zamanda yenilenemez ve yenilenebilir enerji tüketiminin de daha yüksek bir ekonomik büyüme oranı ile pozitif ilişkili olduğunu buldu. Yenilenebilir enerjiler, sürdürülebilir ekonomik kalkınma için en önemli alternatif kaynaklardan biridir. Geleneksel muadillerinin tükenmesi, kalıcı istihdam fırsatları yaratması, dünya çapında yaşam standartlarının iyileştirilmesine ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunması gibi nedenlerle üretimi, istikrarı ve büyümeyi artırmak için yenilenebilir enerjilerin arzı gerekli olmaktadır. Sanayileşme ve kentleşmenin kaçınılmaz bir sonucu olarak artan enerji talebi, dünyadaki birincil enerji tüketiminin dağılımında büyük bir eşitsizliğe yol açmıştır. Sanayi piyasa ekonomilerinde kişi başına düşen enerji tüketimi, dünyadaki birincil enerjinin dörtte üçüne eşdeğerdir. Bir bütün olarak ve ekonomik kalkınma, enerji hizmetlerinin mevcudiyetine bağlıdır. Ya üretkenliği artırmak ve iyileştirmek ya da tarımsal kalkınmayı geliştirerek ve rantiye sektörü dışında iş fırsatları sağlayarak yerel geliri artırmaya yardımcı olmak için gereklidir. OECD ülkeleri de diğer ülkeler gibi ticareti ve OECD'yi başarıya ulaştırmayı amaçlayan bir dizi strateji aracılığıyla ve yenilenebilir enerjilerin tüketimini, değerini ve ikamesini rasyonelleştirme mekanizması yoluyla sosyal istikrar ve çevresel dengeyi kullanarak yenilenebilir enerji ekonomisine geçişi hızlandırmıştır.
Özet (Çeviri)
The private sector and the public sector are accelerating the implementation of a variety of programs that will provide energy from renewable sources to export not only to nearby regions but also to profitable global markets through foreign trade. The paper analyses the effects of renewable and non-renewable energy consumption on economic growth in 29 OECD countries' dashboard data. The paper found that not only economic complexity but also non-renewable and renewable energy consumption are positively associated with a higher rate of economic growth. Renewable energies are one of the most important alternative sources for sustainable economic development. Renewable energy supplies are required to increase production, stability and growth, for reasons such as the extinction of traditional counterparts, creating permanent employment opportunities, contributing to the improvement of living standards worldwide and reducing poverty. The increasing energy consumption of industrialization and urbanization has led to an inequality in the increasing energy consumption of large-scale and energy consumption. In industrial markets, people's energy consumption industry accounts for three-quarters of the industry's energy. Economic development as a whole depends on the availability of energy supply. Either to improve productivity and improve development, or to enhance growth and increase business development abroad. The OECD countries, like other countries, have accelerated the transition to renewable energy economy through a series of strategies aimed at achieving trade and OECD success, and through the mechanism of rationalizing the consumption, value and residence of renewable energy, through social stability and environmental balance.