Türkiye ve dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım alanlarının karşılaştırılması
Comparison of usage areas of renewable energy resources in Turkey and the world
- Tez No: 750477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, OECD ülkeleri, Fosil yakıtlar, Renewable energy, OECD countries, Fossil resources
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Üretim sürecinin temel girdisi olan enerjiye olan talebin belirgin artışları ve artan talebin yaygın olarak fosil yakıtlar aracılığıyla karşılanması, çevre üzerinde yarattığı baskılar nedeniyle küresel alanda en çok tartışılan konulardan biri haline gelmiştir. Çevresel baskının ortadan kaldırılması için yeşil büyüme ya da büyümeme gibi çözümler ortaya atılırken, bir diğer alternatif de yenilenebilir kaynakların enerji kullanımındaki payının artırılması olmuştur. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çevreye zarar vermeden üretilen ve tüketilen temiz enerji, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir büyümenin temel bileşenlerinden biridir. Her ülkede mevcut olan yenilenebilir kaynaklar; sınırlı ve ithal olan fosil kaynaklara bağımlılığı azaltarak enerjiden kaynaklı cari açığı düşürebilmekte, dış enerji kaynakları yerine ülkenin kendi yerel enerji kaynaklarına yapılan finansman aktarımı ile hem yeni istihdam alanları yaratarak büyümeyi ve kalkınmayı desteklemekte hem de enerji üretiminde maliyeti giderek düşürebilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin biçimdekullanılması bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmayla birlikte Türkiye ve dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım alanlarının karşılaştırılması amaçlanmış bu doğrultuda konu kapsamında öncelikle literatür taraması yapılmış ardından da ülkemiz ve dünya ülkelerinde yenilenebilir enerji kullanım alanları yine meydana getirilen çalışmalardan ulaşılan veriler ile birlikte karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda dünya üzerindeki en üst seviye yenilenebilir enerji kullanımının Afrika'da olduğu görülmektedir. En düşük oransa fosil yakıtların merkez olarak nitelendirilen Orta Doğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çin, OECD ülkeleri ve Türkiye'ninse yenilenebilir enerjileri kullanmasında Dünya ortalamasına yaklaştığı görülmektedir. Yani ülkemizin yenilenebilir enerji faaliyetlerine gelişmiş olan ülkelere oranla geç başladığı düşünüldüğü zaman bu alanda geri kalmış olduğu ortadadır. Fakat son senelerdeki gelişme ve ilerlemeler gör önünde bulundurularak dünya ortalamasına yaklaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The significant increase in the demand for energy, which is the main input of the production process, and the widespread meeting of the increasing demand through fossil fuels has become one of the most discussed issues in the global arena due to the pressures it creates on the environment. While solutions such as green growth or nongrowth have been put forward to eliminate environmental pressure, another alternative has been to increase the share of renewable resources in energy use. Clean energy, which is produced and consumed with renewable energy sources without harming the environment, is one of the basic components of sustainable development and sustainable growth. Renewable resources available in each country; It can reduce the current account deficit arising from energy by reducing the dependence on limited and imported fossil resources, and by transferring finance to the country's own local energy resources instead of external energy resources, it not only supports growth and development by creating new employment areas, but also reduces the cost of energy production gradually. The effective use of renewable energy sources is of great importance for our country, as it is for all countries in the world. With this study, it was aimed to compare the usage areas of renewable energy sources in Turkey and in the world, in this direction, firstly, literature was searched within the scope of the subject, and then the renewable energy usage areas in our country and in the world countries were compared together with the data obtained from the studies. As a result of the study, it is seen that the highest level of renewable energy use in the world is in Africa. The lowest rate is seen in the Middle East, which is characterized as the center of fossil fuels. It is seen that China, OECD countries and Turkey are approaching the world average in their use of renewable energies. In other words, when it is considered that our country started its renewable energy activities late compared to the developed countries, it is obvious that it is behind in this area. However, considering the developments and developments in recent years, it is seen that it is approaching the world average.