The role of testosterone and some biochemical markers in type 2 diabetes and metabolic syndrome in men
Erkeklerde tip 2 diyabet ve metabolik sendromda testosteron ve bazı biyokimyasal belirteçlerin rolü
  1. Tez No: 734718
  2. Yazar: AEED HASAN ALWAN ALWAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH ARİF MADASH AL-BAYATY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Testosteron, Tip 2 diyabet, RBS, Metabolik sendrom, Erkek kısırlığı, Testosterone, Type 2 diabetes, RBS, Metabolic syndrome, Men infertility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Testosteron hormonu üreme ve cinsel işlevden sorumludur. Ek olarak, veriler androjen ablasyonunun uygun bireylerde prostat kanseri için etkili bir terapötik strateji olduğunu göstermektedir. Bu yeni anlayışlarla, sağlıkla ilgili endişeleri daha eksiksiz ve entegre tedaviye izin veren klinik bir çerçeveye yerleştirmek gerekiyor. Çalışmanın sonuçları, yaş ve kilo ile ilgili bir anlam olduğunu, yaş arttıkça testosteron sorunlarının arttığını göstermiştir. Düşük testosteron ve diabetes mellitus, aynı risk artışı ile ilişkilidir. Diabetes mellituslu erkeklerin de genellikle düşük testosterona sahip olduğu bulunur. Testosteronun, düşük testosteronlu hastalarda kemik sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir, ancak düşük testosterona ek olarak diyabetes mellitusu olan hastalarda test edilmemiştir, tip 2 diabetes mellituslu hastaların önemli bir kısmında referansa göre düşük testosteron seviyesi vardır. Sağlıklı genç erkeklere göre değişir. Sadece az sayıda hasta, tanınabilir hipotalamik-hipofiz-gonadal eksen patolojisi nedeniyle klasik hipogonadizmden muzdariptir. Belirgin hipotalamik-hipofiz-gonadal eksen patolojisi olmayan erkeklerde serum testosteron seviyesinin eşik değeri tartışmalıdır.
Özet (Çeviri)
The testosterone hormone is responsible for reproduction and sexual function. In addition, data suggest that androgen ablation is an effective therapeutic strategy for prostate cancer in eligible individuals. With these new insights, it is necessary to place health concerns in a clinical framework that allows for more complete and integrated treatment. The results of the study showed that there is a meaning related to age and weight, with testosterone problems increasing as age increases. Low testosterone levels and diabetes mellitus are both related with an increased risk of prostate cancer. Men who have diabetes mellitus are often found to have low testosterone levels as well. A considerable number of individuals with type 2 diabetes have low testosterone compared to the general population. However, no studies have been conducted in patients who also have diabetes mellitus in addition to low testosterone to determine if testosterone therapy may enhance bone health. When it comes to healthy young males, the situation is different. Only a tiny proportion of people suffer from classical hypogonadism, which is caused by dysfunction of the hypothalamic-pituitary-gonadal axis that can be identified. The optimal amount of blood testosterone in men who do not have severe disease of the hypothalamic-pituitary-gonadal axis is debatable.