Chiari tip 1 malformasyonlu hastalarda fossa cranii posterior ve cerebellum'da meydana gelen değişikliklerin değerlendirilmesi
The evaluation of the changes in fossa cranii posterior and cerebellum in patients with chiari type 1 malformation
  1. Tez No: 734777
  2. Yazar: GÜLNUR BAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAĞAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, cerebellum, Chiari tip 1 malformasyonu, fossa cranii posterior, manyetik rezonans görüntüleme, Anatomy, cerebellum, Chiari type 1 malformation, fossa cranii posterior, magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Chiari tip 1 malformasyonu (CM1) tonsilla cerebelli'lerin foramen (for.) magnum'dan aşağı 5 milimetre (mm) veya daha fazla yer değiştirmesiyle karakterize konjenital veya edinsel anomalileri içeren bir patolojidir. Hastalığın etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte paraksiyal mezodermal yetmezlik sonucu fossa cranii posterior (FCP) boyutlarında meydana gelen azalmanın etkili olabileceği düşünülmektedir. FCP cerebellum ve truncus encephali gibi hayati öneme sahip yapıları, son on çift kranial siniri, önemli arterleri içinde barındırması ayrıca BOS geçişi için bir güzergah olması sebebiyle oldukça önemli bir bölgedir. Çalışmamızda FCP ve cerebellum morfometrisine ilişkin ölçümler yaparak, CM1'li hastalarda FCP boyutlarında meydana gelen değişikliklerin sağlıklı bireylerle karşılaştırılıp değerlendirilmesi amaçlandı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı arşivinde bulunan 50 (36 kadın, 14 erkek) CM1'li hasta ve 50 (36 kadın, 14 erkek) kontrol grubu bireyin MR (manyetik rezonans) görüntüleri üzerinde retrospektif olarak FCP'ye ait uzunluk ve açı ölçümleri ile cerebellum'a ait uzunluk ölçümleri yapıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda CM1'li hasta grubunda, clivus uzunluğu, klaus indeksi, supraocciput uzunluğu ve FCP yüksekliği kontrol grubuna göre azalmış olarak bulundu (p0,05). FCP çapı ve cerebellum lateral çapı her iki grupta da birbirine yakın değerlerde olup istatistiksel olarak bir anlam ifade etmiyordu (p>0,05). Sonuç olarak CM1'li hastalarda FCP'ye ait uzunluk ölçümlerinin dolayısı ile de toplam FCP hacminin azalmş olduğunu, ayrıca platibazi göstergesi olarak da FCP'ye ait açı değerlerinin artmış olduğunu saptadık. Bulgularımız, CM1'li hastalarda FCP morfolojisinin açıklannmasında literatüre katkı sağlayacaktır. Ayrıca bölgeye yapılacak cerrahi girişimlerde komplikasyonların azaltılması açısından cerrahlara yol gösterici olması açısından değerlidir.
Özet (Çeviri)
Chiari malformation type 1 (CM1) is a pathology that includes congenital or acquired anomalies characterized by a displacement of the tonsilla cerebelli 5 millimetres (mm) or more through of the down the foramen (for.) magnum. Although the etiopathogenesis of the disease is not well comprehended, it is thought that the reduction in the dimensions of the posterior cranial fossa (PCF) may be effective as a result of paraxial mesodermal insufficiency. The PCF is a very important region as it contains vital structures such as the cerebellum and truncus encephali, the last ten pairs of cranial nerves, major arteries, and is a route for the CSF passage. In our study, it was aimed to investigate the changes in PCF dimensions in patients with CM1 compared with healthy subjects by measuring of PCF and cerebellar morphometry. Retrospective length and angle measurements of PCF and length measurements of the cerebellum were performed with MR (magnetic resonance) images of 50 (36 female, 14 male) patients with CM1 and 50 (36 female, 14 male) control subjects in the archives of Selcuk University Faculty of Medicine, Department of Radiology. As a result of the evaluations, it was found that the clivus length, klaus index, supraoccipital length and FCP height were reduced in the CM1 patient group compared to the control group (p0.05). FCP diameter and cerebellum lateral diameter were close in both groups and were not statistically significant (p>0.05). Consequently, we found that the total volume of FCP decreased based on the length measurements of FCP in patients with CM1 and the angular values of FCP were increased as an indicator of platy base. Our results will contribute to the literature to explain the FCP morphology in patients with CM1. In addition, they will be valuable guide for surgeons to reduce complications during surgical procedures in the region.