Chiari malformasyonları cerrahisinde suboksipital kraniektomi ile birlikte tonsillektomi yapılan ve yapılmayan hastaların postoperatif dönem klinik seyirlerinin incelenmesi
Assessment of the postoperative clinical course of patients who underwent suboccipital craniectomy with and without tonsillectomy in chiari malformati̇ons surgery
- Tez No: 819537
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ŞÜKRÜ ÇAĞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Chiari Tip I malformasyonları, Tonsillektomi, Posterior fossa dekompresyonu, Chiari type I malformations, Tonsillectomy, Posterior fossa decompression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Chiari tip I nöral elemanların deformasyonundan kaynaklanan sekonder bir malformasyondur. Bu nedenle, foramen magnumun hacmini genişleten bir cerrahi prosedür nöral elemanlar ve BOS akımı üzerindeki baskıyı azaltır ve kardiyak döngü sırasında BOS'un serbest pulsatil akışının önündeki tıkanıklığı açar. Chiari tip I malformasyonunun cerrahi tedavisinde esas hedefimiz serebellar tonsil herniasyonunu ve BOS akımındaki pulsatil akım tıkanıklığını gidermektir. Bu çalışma, CMI'li hastalarda farklı cerrahi tekniklerin, tek başına dekompresyon, tonsillektomi yapılmayan ve dekompresyon ile kombine serebellar tonsillektomi olmak üzere iki cerrahi tedavinin etkisini, Chiari Chicago Sonuç Ölçeği, Avrupa Hayat Kalitesi Anketi ve Boyun Özürlülük Endeksi ile değerlendirmek, böylece CM-I için tedavi kılavuzlarını dahada iyileştirmek ve kanıt sağlamak için yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalına, Ocak 2019-Mart 2023 yılları arasında başvuran ve CM-1 tanısı almış olan, yaşı ≥8 yaş- ˂57 yaş olan, 41 hastanın kayıtları yerel etik kurul onayı alındıktan sonra retrospektif olarak incelenmiştir. Periferik nöropati, periferik damar hastalığı, herhangi nörolojik hastalık varlığı, daha önce beyin ameliyatı geçirmiş, Chiari tip 1 malformasyonu nedeniyle başka kliniklerde ameliyat olmuş hastalar ve Chiari tip 1 malformasyonu nedeniyle konservatif tedavi verilip, takip edilen hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 41 hastanın 26'sı (%63,4) kadın, 15'i (%36,6) erkek iken, hastalara ait yaş ortalaması 36,90±13,72 yıldı. Chicago Chiari Sonuç Skalası skoruna ait ortalama 13,07±2,72 olarak, preop ve postop Boyun Özürlülük İndeksi skoru ortalamaları ise sırasıyla 33,41±4,80 ve 17,32±10,49 olarak bulundu. Avrupa Hayat Kalitesi ölçeği ortalaması 71,46±7,18 iken hastaların hiçbirinde postop komplikasyon bulunmamaktaydı. Hastaların hepsinde preop dönemde suboksipital ağrı mevcutken, postop dönemde hastaların sadece %12,2'sinde ağrı mevcuttu Tonsillektomi yapılan ve yapılmayan hastalar için değişkenlere ait karşılaştırmalara bakıldı ve sadece postop Boyun Özürlülük İndeksi skoru için anlamlı fark bulundu (p=0,001). 2 Tonsillektomi yapılmayan hastalarda ölçek skoru ortalaması tonsillektomi yapılan hastalardan anlamlı düzeyde yüksekti. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda tonsilektomi yapılan ve yapılmayan hastlarda farklı komplikasyonlar, iki farklı cerrahi teknik arasında önemli ölçüde farklılık göstermedi. Duraplasti ve serebellar tonsillektomi ile kraniyoservikal dekompresyonun cerrahi sonuçları, geleneksel posterior fossa dekompresyon ameliyatları için bildirilen sonuçlardan iyiydi. Buna rağmen tonsil rezeksiyonu veya redüksiyonu sırasında komşu kan damarlarına zarar verme riski daha yüksektir ve tonsil rezeksiyonu invaziv bir tekniktir ve çıkarılan parankimin tam fizyolojik işlevi hemen net değildir. Tonsillektomi ile karşılaştırıldığında, posterior fossa dekompresyonu daha konservatif, daha az hemorajik bir prosedür olarak kabul edilmiştir. Olumlu sonuçların alına bilmesi için her iki yöntemin kullanılmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Chiari type I (CM-1) is a secondary malformation caused by compression and deformation of neural elements. Therefore, a surgical procedure that enlarges the volume of the foramen magnum reduces the pressure on neural elements and CSF flow and unblocks the obstruction to the free pulsatile flow of CSF during the cardiac cycle. Our main goal in the surgical treatment of Chiari type I malformation is to remove the cerebellar tonsillar herniation and restore the pulsatile flow obstruction in CSF flow. This study was conducted to evaluate the effect of different surgical techniques, decompression alone and no tonsillectomy, and decompression combined with cerebellar tonsillectomy in patients with CM-I using the Chiari Chicago Outcome Scale, the European Quality of Life Questionnaire, and the Neck Disability Index to provide evidence and further improve treatment guidelines for CM-I. Materials and Methods: The records of 41 patients, aged ≥8 years- ˂57 years, who were admitted to the Department of Neurosurgery, Ankara University Faculty of Medicine, Ibni Sina Hospital between January 2019 and March 2023 and diagnosed with CM-1 were retrospectively analyzed after obtaining local ethics committee approval. Patients with peripheral neuropathy, peripheral vascular disease, presence of any neurologic disease, previous brain surgery, patients who underwent surgery in other clinics for Chiari type 1 malformation, and patients who were given conservative treatment for Chiari type 1 malformation were not included in the study. Findings: Of the 41 patients included in the study, 26 (63.4%) were female and 15 (36.6%) were male, with a mean age of 36.90±13.72 years. The mean Chicago Chiari Outcome Scale score was 13.07±2.72, and the mean preop and postop Neck Disability Index scores were 33.41±4.80 and 17.32±10.49, respectively. The mean European Quality of Life scale score was 71.46±7.18 and none of the patients had postop complications. All patients had suboccipital pain in the preoperative period, while only 12.2% of the patients had pain in the postoperative period. 4 Comparisons of variables for patients with and without tonsillectomy were examined and a significant difference was found only for the postop Neck Disability Index score (p=0.001). The mean scale score was significantly higher in patients without tonsillectomy than in patients with tonsillectomy. Results: In conclusion, in our study, the different complications in patients with and without tonsillectomy did not differ significantly between the two different surgical techniques. The surgical results of cranio-cervical decompression with duroplasty and cerebellar tonsillectomy were better than those reported for conventional posterior fossa decompression surgery. However, there is a higher risk of damage to adjacent blood vessels during tonsil resection or reduction, and tonsil resection is an invasive technique, and the exact physiologic function of the removed parenchyma is not immediately clear. Compared to tonsillectomy, posterior fossa decompression has been considered a more conservative, less hemorrhagic procedure. We recommend the use of both methods for a favorable outcome.