Sıçanlarda penisilin ile oluşturulan epileptiform aktivite üzerine kardiyoselektif beta bloker metoprolol'ün etkisi
The effect of cardioselective beta blocker metoprolol on epileptiform activity induced by penicillin in rats
  1. Tez No: 734795
  2. Yazar: ALİ KORAY KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET GÖKÇE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Penicillin, epilepsy, metoprolol, rat, Penisilin, epilepsi, metoprolol, rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
In order to shed light on the clinical review of metoprolol treatment used for cardiac and hypertensive problems in epilepsy patients, this study aims to reveal whether the effects of metoprolol on epileptic activity are proconvulsant or anticonvulsant. Fourteen Sprague-Dawley male rats were divided into 2 groups, 7 in each group. A single dose of penicillin (500 IU 2.5 μL i.c.) and 0.9% saline (0.5 mL, i.p.) was administered to the first group SHAM group. A single dose of penicillin (500 IU 2.5 μL i.c.) and metoprolol (0.5 mL, 50 mg/kg i.p.) were administered to the second group of treatment group. Each rat was fixed with a stereotaxic device and ECoG recording was taken for 240 minutes with electrodes placed on brain tissue. Evaluation of the recording data was made on the frequency and amplitudes of the epileptic spikes. In 10-minute periods, the mean frequency was calculated as spike/min and the mean amplitude was calculated as μV and included in the statistics. Two independent groups, SHAM and treatment group, were statistically compared according to the average spike frequency and amplitude values in 10-minute periods and no statistically significant result was obtained. In conclusion, metoprolol did not cause any change in epileptic activity in the penicillin-induced epilepsy model.
Özet (Çeviri)
Epilepsi hastalarında kardiyak ve hipertansif problemler için kullanılan metoprolol tedavisinin klinik anlamda gözden geçirilmesine ışık tutabilmek amacıyla bu çalışmada metoprolol'ün epileptik aktivite üzerine olan etkilerinin prokonvülsan mı yoksa antikonvülsan mı olduğunun ortaya konulması amaçlanmaktadır. On dört adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan her bir grupta 7 adet olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. İlk grup SHAM grubuna tek doz penisilin (500 IU 2.5 μL i.c.) ve % 0.9'luk salin (0.5 mL, i.p.) uygulandı. İkinci grup Tedavi grubuna tek doz penisilin (500 IU 2.5 μL i.c.) ve metoprolol (0.5 mL, 50 mg/kg i.p.) uygulandı. Her sıçan stereotaksik cihaz ile sabitlendi ve beyin dokusu üzerine yerleştirilen elektrotlarla 240 dakika boyunca ECoG kaydı alındı. Kayıt verilerinin değerlendirilmesi epileptik spike'ların frekans ve amplitüdleri üzerinden yapıldı. 10 dakikalık periyotlarda ortalama frekans spike/dk ile, ortalama amplitüd ise μV ile hesaplandı ve istatistiğe dahil edildi. İki bağımsız grup olan SHAM ve Tedavi grubu, 10'ar dakikalık periyodlardaki ortalama spike frekansı ve amplitüd değerlerine göre istatistiksel olarak karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmedi. Sonuç olarak penisilinle indüklenmiş epilepsi modelinde metoprolol, epileptik aktivitede değişiklik meydana getirmemiştir.