İhsaniye ilçesinin jeomorfolojisi ve doğal ortam kaynaklı sorunları
Geomorphology of İhsaniye district and problems due to natural environment
  1. Tez No: 734965
  2. Yazar: FATMA BİLLOR GÜNALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVGİ KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Jeomorfoloji, Jeomorfoturizm, Afyonkarahisar, İhsaniye, Dağlık Frigya, Geomorphology, Geomorphotourism, Afyonkarahisar, İhsaniye, Mountainous Phrygia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmada Afyonkarahisar/İhsaniye'nin jeomorfolojisi insan-doğa-coğrafya ekseninde coğrafi bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın özünü, coğrafi yapısıyla oldukça zengin ve karakteristik özelliklere sahip İhsaniye oluşturmaktadır. Araştırmanın kapsamını İhsaniye'nin doğal görünümünün yer sistemlerinin tümünü içeren üç doğal küre ile (atmosfer, hidrosfer, litosfer) birlikte biyosferi de içine alan kapsamı geniş bir değerlendirmesi oluşturmaktadır. İhsaniye, Porsuk Çayı ve Eber Gölü'ne dökülen Akarçay'ın kolları tarafından yarılmış olup; Afyon ovasından kuzeye doğru kademeli şekilde yükselen 1250-1500 metre yükseltili bir platonun üzerine kurulmuştur. Kuzeyden Türkmen dağları, doğudan Emirdağları ve batıdan Murat dağlarının devamı niteliğindeki dağlar silsilesi tarafından çevrelenmiştir. Eskişehir sınırlarına doğru kuzeyden Eynihan dağları ve batıdan Elmalı dağları ile çevrelenmiştir. İhsaniye, mevcut konumu itibariyle Ege Bölgesi İç Batı Anadolu Bölümü'nde, Orta Anadolu ve Ege Bölgesi arasında bir geçiş bölgesinde yer almaktadır.“İç Batı Anadolu Eşiği”olarak tanımlanan bölge, İç Anadolu'nun batıya açılan kapısı, doğu ile batıyı birleştiren bir kavşak durumundadır. Burası aynı zamanda Kral Yolu'nun da geçtiği ve önemli yolların düğüm noktası olup geçmişten bu yana jeopolitik ve jeostratejik önemini muhafaza etmektedir. İhsaniye, çeşitli yeryüzü şekilleri, jeolojik-jeomorfolojik oluşumlar, termal kaynaklar, bitki örtüsü ve geçiş iklimi ile tabiat ve tarihe dair önemli izlerin bulunduğu nadiren karşılaşılan bir bölgedir. Çalışma alanı sırasıyla Hititler, Frigler, Persler, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar ve Türkler tarafından iskan görmüş ve bölgede şehirler kurulmuştur. Hem doğal ve kültürel varlıkları hem de tarihi geçmişi ile jeoekolojik açıdan güçlü bir potansiyele sahip bu alan yoğun ve yanlış kullanımlar sonucu hızla degradasyona uğramaktadır. Bunu ortaya koyabilmek bağlamında araştırma sahasının bir bütün olarak coğrafi özellikleri belirlenip, sorunlar ortaya çıkarılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the geomorphology of Afyonkarahisar/İhsaniye was evaluated from a geographical perspective on the axis of human-nature-geography. The essence of the research is İhsaniye, which is very rich with its geographical structure and has characteristic features. The scope of the research consists of a comprehensive assessment of the natural landscape of İhsaniye, including the three natural spheres (atmosphere, hydrosphere, lithosphere) that includes all of the ground systems, as well as the biosphere. İhsaniye was split by the branches of Akarçay, which flows into Porsuk Stream and Eber Lake; It was built on a plateau at an altitude of 1250-1500 meters, which gradually rises from the Afyon plain to the north. It is surrounded by the Turkmen mountains from the north, Emirdaglari from the east and Murat mountains from the west. It is surrounded by Eynihan Mountains from the north and Elmalı Mountains from the west towards the borders of Eskişehir. İhsaniye is located in the Inner West Anatolian Section of the Aegean Region, in a transitional region between Central and Western Anatolia, due to its current location. The region, which is defined as the“Central West Anatolian Threshold”, is the gate of Central Anatolia opening to the west, and a junction that connects the east and the west. This place is also the nodal point of important roads, where the King's Road passes, and it has maintained its geopolitical and geostrategic importance since the past. İhsaniye is a rarely encountered region with various landforms, geological-geomorphological formations, thermal springs, vegetation and transitional climate, and important traces of nature and history. The study area was inhabited by Hittites, Phrygians, Persians, Lydians, Romans, Byzantines and Turks, respectively, and cities were established in the region. This area, which has a strong geoecological potential with its natural and cultural assets as well as its historical background, is rapidly degrading as a result of intense and misuse. In order to reveal this, the geographical features of the research area as a whole were determined, the problems were revealed and solution suggestions were presented.