Beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük eğitimi bölümlerinde okuyan öğrencilerin zihinsel dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılması
The examination of mental endurance level of physical education teacher education and coaching education students
  1. Tez No: 734985
  2. Yazar: SEDA DİMLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Antrenörlük Eğitimi, Zihinsel Dayanıklılık, Physical Education, Coaching Education, Mental Endurance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencileri ile antrenörlük eğitimi bölümünde okuyan öğrencilerin zihinsel dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya gönüllü olarak 276 öğrenci katılmıştır. Katılımcıların 147'si beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencisi ve 129'u antrenörlük eğitimi bölümü öğrencisidir. Katılan öğrencilerin 117'si kadın ve 159'unun erkek olduğu belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve zihinsel dayanıklılık ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçları, kişisel veri toplama aracı ve Sheard ve arkadaşları tarafından geliştirilen zihinsel dayanıklılık ölçeğidir (2009) ve Türk kültürüne Altıntaş ve Koruç (2016) tarafından çevrilmiştir. Çalışma verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistik ve MANOVA tercih edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre cinsiyet ve bölüm bağımsız değişkenleri arasında anlamlı bir etkileşimin olmadığı belirlenmiştir. Cinsiyet değişkeni ile zihinsel dayanıklılığın alt boyutları arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir. Erkek katılımcılar zihinsel dayanıklılığın güven alt boyutunda kadın katılımcılara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, kontrol ve devamlılık alt boyutunda kadın katılımcılar erkek katılımcılardan anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bölüm değişkenine göre zihinsel dayanıklılık alt boyutlarında anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Bulgular antrenörlük bölümü öğrenciler ile beden eğitimi arasında zihinsel dayanıklılık açısından farklılık olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Examination of Mental Endurance Level of Physical Education Teacher Education and Coaching Education Students. The purpose of this study was to examine mental endurance level of physical education teacher education and coaching education students who continue their undergraduate education process. There were 276 students voluntarily accepted to participate in this study. Participants were 147 physical education teacher education students and 129 coaching education students. According to gender variables, there were 117 female and 159 male participants. Data collection tools were personal data collection tool and mental endurance scale which was developed by Sheard et al. (2009) and translated to Turkish culture by Altıntaş and Koruc (2016). Descriptive statistics and MANOVA were used for analyzing the data. MANOVA results showed that there were no significant interaction between gender and department variables. Main effect results indicated that there were significant difference between gender and mental endurance all sub-domains. According to follow-up findings, male participants had higher trust sub-domain of mental endurance than female participants. In control and continuity sub-domains, female participant had significantly higher scores than male participants. No significant difference between department variable and mental endurance all sob-domains were detected in statistical analyze. As a conclusion, there were no difference between physical education teacher education and coaching education students in terms of mental endurance level.