Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between mental toughness and physical activity levels of sports science faculty students
  1. Tez No: 922153
  2. Yazar: ZEYNEP TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite düzeyi, Spor zihinsel dayanıklık, Cinsiyet ve Yaş, Physical acitivity level, Mental thougness, Gender and Age
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Spor Bilimleri Öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık ve fiziksel aktivite düzeyi onların yoğun akademik ve sportif ve atletik taleplerle başa çıkmalarında yardımcı faktörlerdir. Bu araştırmanın amacı, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışmada nicel türden genel tarama yöntemlerinden birden çok değişken arasındaki etkileşimlerin belirlenmesinde kullanılan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler kolayda örneklem yöntemi ile Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarından 179 kadın ve 182 erkek olmak üzere toplam 361 öğrenciden toplanmıştır. Verilerin toplnmasında Türkiye'de geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan“Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri (SZDE)”ile“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA)”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermemesi sebebiyle grupların dağılımları arasındaki farkı belirlemek için X2, ikili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U ve üçlü grupların karşılaştırılmasında Kruskall Wallis ve değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi içinde sıralı korelasyon katsayıları analizleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulguları cinsiyet faktörüne değil yaş gruplarına göre fiziksel aktivite düzeyinin değiştiğini göstermektedir. Kadınlarda SZDE devamlılık alt boyutu hariç diğer güven, kontrol ve SZDE toplam puanı bakımından düşük ile yüksek ve orta ile yüksek egzersiz seviyesi grupları arasındaki farklardan kaynaklanan anlamlı farklılıklar vardır. Erkeklerde ise, SZDE'nin dayanıklılık alt boyutunda düşük ile orta seviye egzersiz gruplarından, diğer alt boyutlarda düşük ile yüksek egzersiz gruplarından kaynaklanan anlamlı farklılıklar vardı. Kadın ve erkek öğrencilerde, fiziksel aktivite düzeyi ile güven ve sporda zihinsel dayanıklılık envanteri toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak, fiziksel aktivite düzeyi ile devamlılık alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Erkek öğrencilerde ise, fiziksel aktivite düzeyi ile güven, kontrol ve sporda zihinsel dayanıklılık envanteri toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kadınlarda olduğu gibi, erkeklerde de fiziksel aktivite düzeyi ile devamlılık alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Sonuç olarak, hem erkek hem de kadın öğrencilerde fiziksel aktivite düzeyi arttıkça sporda zihinsel dayanıklılığın da arttığı söylenebilir. Spor bilimlerinde okuyan erkek öğrencilerin yarısından biraz fazlası ve kadınların ise yarıdan biraz azı şiddetli fiziksel aktivitelere katılmaktadır. Cinsiyetten ziyade yaşa göre fiziksel aktivite düzeyi değişmektedir.
Özet (Çeviri)
Mental toughness and physical activity level of sports science students are supporting factors in coping with their intense academic, sports, and athletic demands. The aim of this research is to examine the relationship between mental toughness and physical activity levels of sports science faculty students. In this study, a relational screening model was used, which is one of the general screening methods of quantitative type, to determine the interactions between multiple variables. The data were collected from a total of 361 students, 179 female and 182 male, from the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of the Physical Education and Sports Teaching, Sports Management, Coaching Training and Recreation departments of Selçuk University Faculty of Sports Sciences by convenience sampling method.“Sports Mental Toughness Inventory (SMTI)”,“International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)”and“Personal Information Form”whose validity and reliability studies were conducted in Turkey were used to collect the data. Since the data did not show normal distribution, X2 was used to determine the difference between the distributions of the groups, Mann Whitney U was used to compare the binary groups, Kruskall Wallis was used to compare the triple groups, and sequential correlation coefficient analyzes were used to determine the relationship between the variables. The findings of this study show that the level of physical activity changes according to age groups, not gender factor. In women, except for the SMTI maintain sub-dimension, there are significant differences due to the differences between low and high and medium and high exercise level groups in terms of other confidence, control and SMTI total scores. In men, there were significant differences in the endurance sub-dimension of SMTI from low and medium level exercise groups, and in other sub-dimensions from low and high exercise groups. In female and male students, a significant relationship was found between physical activity level and confidence and total score of mental toughness inventory in sports. However, no significant relationship was found between physical activity level and continuity sub-dimension. In male students, a significant relationship was found between physical activity level and confidence, control and total scores of mental toughness inventory in sports. As in women, no significant relationship was observed between physical activity level and continuity sub-dimension in men. As a result, it can be said that as the level of physical activity increases in both male and female students, mental toughness in sports also increases. In conclusion, it can be said that as the level of physical activity increases in both male and female students, mental toughness in sports also increases. Slightly more than half of the male students in sports sciences participate in vigorous physical activities, while slightly less than half of the female students participate in vigorous physical activities. The level of physical activity varies according to age rather than gender.