Flüt eğitiminde kullanılan Giuseppe Gariboldi'nin Die Ersten Übungen für Flöte etüt kitabının içerik analizi
Content analysis of Giuseppe Gariboldi's Die Ersten Übungen für Flöte etude book used in flute education
- Tez No: 735017
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA DİLEK TANKIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Çalgı Eğitimi, Flüt Eğitimi, Giuseppe Gariboldi, instrument training, flute training, Giuseppe Gariboldi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada, flüt eğitimcileri tarafından flüt eğitiminde yaygın olarak kullanılan etüt kitapları arasında yer alan Giuseppe Gariboldi'nin Die Ersten Übungen Für Flöte etüt kitabında yer alan etütlerin içerdiği teknik ve müzikal özelliklerin neler olduğunun içerik analizi yapılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. İçerik analizi tekniği kullanılarak incelenen dökümana ilişkin durum tespiti yapıldığından betimsel nitelik taşıyan bu araştırmada, toplamda 58 etütten oluşan Giuseppe Gariboldi'nin Die Ersten Übungen Für Flöte etüt kitabında yer alan etütlerin içerdiği tonal yapıya, ölçü birimine, toplam ölçü sayısına, artikülasyonlara, hız ve nüsans terimlerine, müzikal ifade terimlerine, süslemelere, diğer müzik terimlerine (puandorg, tekrar parantezleri, dolap) ve diğer teknik çalışmalara (üçleme, arpej, kromatik geçiş ve dizilere vd.) göre sınıflandırılıp kategorize edilerek dağılımları incelenmiştir. Etüt kitabında yer alan her bir etüt belirtilen ölçütlere göre içerik analizi tekniği ile ayrı ayrı incelenmiş, elde edilen bulgular frekans (f) ve yüzde (%) değerleri verilerek tablolar aracılığı ile sunulmuş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre etütlerin; 18 farklı ton, 6 farklı ölçü birimi, 5 farklı artikülasyon, 26 farklı hız terimi, 13 farklı nüans terimi, 14 farklı müzikal ifade terimi, 3 farklı müzik terimi, 3 farklı süsleme tekniği, 7 farklı teknik çalışma içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca, etütlerin dağılımında en yüksek oran ile do majör ve sol majör tonlarının; 4/4'lük ve 2/4'lük ölçü birimlerinin; legato ve staccato artikülasyonlarının; moderato hız teriminin; piano, crescendo ve decrescendo nüans terimlerinin; dolce müzikal ifade teriminin; puandorg müzik teriminin ve diğer teknik çalışmalar içersinde sınıflandırılan aralık çalışmalarının yer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the technical and musical characteristics of the etudes in the Die Ersten Übungen Für Flöte etude book of Giuseppe Gariboldi, which is among the etude books widely used by flute educators in flute education, by making content analysis. In this descriptive study, since the due diligence of the document examined using the content analysis technique was made, the tonal structure, total number of measures in the etudes included in the Die Ersten Übungen Für Flöte etudes book of 58 etudes, which consists , they were classified and categorized according to articulations, velocity and nuance terms, musical expression terms, ornaments, other musical terms (puandorg, repetition brackets) and other technical studies (trilogy, arpeggio, chromatic transition scales, etc.) categorized. Each study in the study book was analyzed separately with the content analysis technique according to the specified criteria, and the findings were presented and interpreted through tables by giving frequency (f) and percentage (%) values. According to the results of the research; It has been determined that it contains 18 different tones, 6 different measurement units, 5 different articulations, 26 different speed terms, 13 different nuance terms, 14 different musical expression terms, 3 different musical terms, 3 different ornament techniques, 7 different technical studies. In addition, in the distribution of etudes have the highest ratio C major and G major tones; 4/4 and 2/4 measurement units; legato and staccato articulations; moderato speed term; piano, crescendo and decrescendo nuance terms; the term dolce musical expression; the term music of puandorg and it has been determined that the spacing studies classified within other technical studies are included.