İslâm ceza hukukunda kadının durumu
Status of women in İslamic criminal law
  1. Tez No: 735088
  2. Yazar: HALİME NİDA YETKİNEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Suç, Ceza, Kadın, İslamic Law, Crime, Punishment, Women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tarih boyunca ortaya çıkmış olan hukuk sistemlerinin temel amacı insan hak ve hürriyetlerini korumak, bu hakları belirli kanunlarla güvence altına almak, toplumsal huzur, güvenlik ve refahı sağlamak ve bunların ihlâli neticesinde gerekli yaptırımları uygulamak olmuştur. İslam ceza hukukunda da cezalar had, kısas-diyet ve ta'zîr suçları olarak belirli sınıflandırmalara tabi tutulmuştur. Bu suç ve cezaların uygulanması noktasında kadın ve erkeğe, yaşanılan olayın türü ve şekline göre bazen aynı, bazende farklı cezalar verilmiştir. Biz, temelde dinî bir hukuk sistemi olan İslâm ceza hukukunu ve bu sistemin hukuksal sürecini, yaptırımlarını, cezalarını Kur'an ve sünnet temelinde, belirli mezhepleri esas alarak, onlar üzerinden kadın özelinde inceledik. Çalışmamızda suç ve ceza türleri ayrı ayrı başlıklandırılmış, kavramları açıklanarak tanımlanmış, suç ve cezaya konu olacak durumda ki yaşanılan olaylar değerlendirilerek, mezhepler üzerinden farklılıklar ele alınıp, kadınlara verilen cezalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the legal systems that have emerged throughout history has been to protect human rights and freedoms, to guarantee these rights with certain laws, to ensure social peace, security and welfare, and to impose necessary sanctions as a result of their violation. In Islamic criminal law, punishments are subject to certain classifications as hadd, qisas-diet and ta'zir crimes. At the point of implementation of these crimes and punishments, men and women are sometimes given the same punishment, sometimes different, depending on the type and form of the event. We have examined the Islamic criminal law, which is a religious legal system, and the legal process, sanctions and punishments of this system on the basis of the Qur'an and Sunnah, based on certain sects, in terms of women. In our study, types of crimes and punishments are titled separately, their concepts are defined by explaining, the events experienced are evaluated, the differences over sects are discussed, and the punishments given to women are examined.