Jarring Koleksiyonunda Jarring Prov. 349 numarasıyla kayıtlı eser üzerine dil incelemesi (İnceleme-metin-dizin)
Language study on the work registered in Jarring Collection with Jarring Prov. 349 (Review-text-index)
  1. Tez No: 735112
  2. Yazar: RIDVAN HİZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKBULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Çağatay Türkçesi, Jarring Koleksiyonu, Tezkire, Ses Bilgisi, Biçim Bilgisi, Jarring Collection, Turkish Language, Chagatay Turkish, Tezkire, Phonology, Morphology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu çalışmada, Türk Doğu yazı dilinin 15. ve 20. yüzyıllarını kapsayan Çağatay Türkçesinin son dönemine ait olan bir yazma eser üzerinde durulmuştur. Lund Üniversitesi Kütüphanesinin Jarring Koleksiyonunda Prov. 349 numarayla kayıtlı olan bu eser üzerinde dil incelemesi yapılarak Son Dönem Çağatay Türkçesi çalışmalarına katkı sağlanmak amaçlanmıştır. Çalışma; Giriş, İnceleme, Metin, Dizin ve Sonuç bölümleri olarak beş ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde Gunnar Jarring, Jarring Koleksiyonu, Çağatay Türkçesi ve edebiyatı, tezkire ve tezkirecilik hakkında genel bilgiler verilmiştir.“İnceleme”bölümünde ise Son Dönem Çağatay Türkçesi dönemi özelliklerini yansıtan metinin dil özellikleri Ses ve Biçim Bilgisi başlıkları altında verilmiştir.“Metin”bölümünde Prov. 349. numaralı metnin çeviri yazısı yapılmıştır.“Dizin”bölümünde de metinde geçmekte olan kelimeler gramatikal dizin ve özel isimler dizini olarak iki başlık altında verilmiştir.“Sonuç”bölümünde ise yapılan bu çalışmalar değerlendirilerek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has given information about the Late Period Chagatai Turkish by making a language analysis on the work number 349 in the Jarring Collection of Lund University Library, which reflects the linguistic features of the last period of Chagatai Turkish, which covers the 15th and 20th centuries of the Turkish Eastern written language. It consists of five main sections: Introduction, review, text, index and conclusion. The general information about Gunnar Jarring, jarring collection, Chagatai Turkish and literature, tezkire and tezkire writing is giving in the“Introduction”section. The language features of the text, which reflects the features of the Late Chagatai Turkish period, are given under the headings of Phonetics and Morphology in the“Review”section. In the“Text”section, Prov. the text numbered 349 has been transcribed. In the“Index”section, the words in the text are given under two headings as grammatical index and proper nouns index. These studies have been evaluated and given in the“Conclusion”section.