İbn Sina ve İbnü'l-Arabî'nin Tanrı anlayışı ve mukayesesi
Ibn Sīnā (Avicenna) and Ibn Arabi's understanding of God and comparison
- Tez No: 735258
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İbn Sina, İbnü'l-Arabi, Tanrı, Tümeller, Zorunlu, Mümkün, Vahdet-i Vücûd, Ayan-ı Sabite, Avicenna, Ibn Arabi, God, Universals, Necessary, Possible, The Oneness Of Existence (Wahdat al-Wucud), Ayan al Sabita
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 528
Özet
Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Birinci bölümde, İbn Sina ve İbnü'l-Arabî'nin Tanrı anlayışları, metafiziksel bir perspektifle ele alınmış bu bağlamda genel olarak tümeller konusunda iki düşünürün yaklaşımları tespit edilmiştir. Bu tespit; hak kavramı, tam ve mükemmel kavramları, zorunlu ve mümkün kavramlarına iki düşünürün yaklaşımlarını göstermektedir. İkinci bölümde İbn Sina ve İbnü'l-Arabî'nin Tanrı anlayışları, ontolojik bir perspektifle incelenmiştir. Bu bağlamda İbn Sina'nın tanrı anlayışında mutlak varlık, zorunlu varlık ve aşk metafiziği konuları ayrıca İbnü'l-Arabî'nin tanrı anlayışında vahdet-i vücûd teorisi, özel rab teorisi, tenzih ve teşbih, mutlak birlik ve nur metafiziği konuları İbn Sina düşüncesiyle mukayeseli olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, İbn Sina ve İbnü'l-Arabî'nin tanrı anlayışları, epistemolojik bir perspektifle incelenmiştir. Bu bölümde soyutlama, tanrının bilgisi ve teolojik epistemoloji konuları, İbnü'l-Arabî'nin tanrı anlayışında isimler teorisi, ayan-ı sabite ve sevgi hikmeti konuları mukayeseli olarak incelenmiştir. İncelememiz sonucunda İbn Sina'nın tanrı anlayışına dair tespitlerinin İslam düşüncesini en olgun birikimini temsil ettiği ve kendisinden sonraki İslam düşüncesini önemli oranda etkilediği ortaya konulmuştur. İbnü'l-Arabi felsefe ve kelam gibi iki entelektüel bilgi alanından istifade etmiş, kendisi yeni ve kapsamlı bir metafizik sistemin (vahdet-i vücûd) temellerini atmıştır. Bu bağlamda çalışmamızın felsefe ve tasavvuf alanına dair bütüncül bir İslam düşüncesi analizine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The study consists of introduction, three chapters and conclusion. In the first chapter, Avicenna (Ibn Sina) and Ibn al-Arabi's conceptions of God are discussed with a metaphysical perspective, and in this context, the approaches of two thinkers on universals in general were determined. This determination shows the approaches of two thinkers to the concepts of the absolute truth (al-haqq), complete and perfect, necessary and possible. In the second part, Avicenna and Ibn Arabi's understanding of God is examined from an ontological perspective. In this context, the subjects of absolute being, necessary being and metaphysics of love in Avicenna's understanding of God, and the theory of the oneness of existence, special lord theory, tanzih and tashbih, absolute unity and metaphysics of light in Ibn Arabi's understanding of God are discussed with Avicenna's thought analyzed comparatively. In the third chapter, Avicenna and Ibn Arabi's understanding of God is examined from an epistemological perspective. In this section, the subjects of abstraction, knowledge of God and theological epistemology, theory of names in Ibn Arabi's understanding of God, ayan al sabita (ayan-ı sabite) and wisdom of love are examined comparatively. As a result of our analysis, it has been revealed that Avicenna's determinations about the understanding of God represent the most mature accumulation of Islamic thought and significantly influenced the Islamic thought after him. Ibn Arabi benefited from two intellectual fields of knowledge, philosophy and kalam, and he laid the foundations of a new and comprehensive metaphysical system (vahdet-i wujûd). We believe that our study will contribute to a holistic analysis of Islamic thought in the field of philosophy and sufism.