Akut bronşiolit ile başvuran çocuklarda trimethylamine n-oxide (TMAO) düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of trimethylamine N-OXİDE (TMAO) levels in children applying WİTH acute bronchiolitis
  1. Tez No: 757958
  2. Yazar: NESLİHAN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER BAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut bronşiolit, trimetilamin (TMA), trimetilamin n-oksit (TMAO), Acute bronchiolitis, trimethylamine (TMA), trimethylamine n-oxide (TMAO)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Akut bronşiolit, iki yaşından küçük çocuklarda genellikle viral etkenlerin neden olduğu, öksürük, hırıltılı solunum, takipne ve retraksiyonların eşlik ettiği, bronşiollerin inflamasyonu ile karakterize bir alt solunum yolu enfeksiyonudur. İki yaş altındaki çocuklarda hastane başvurularının ve yatışların en yaygın nedenleri arasındadır. Trimetilamin N-oksit (TMAO), bir kuaterner amin bileşiğidir. Bağırsaktaki bakteriler tarafından kolin ve L-karnitin gibi öncüllerin metabolizmasıyla elde edilen trimetilamin'in (TMA) emilerek kan dolaşımına geçmesinden sonra karaciğerde flavin monooksijenaz-3 (FMO3) tarafından oksitlenmesiyle oluşur. TMAO önemli birçok bileşiğin yapısını ve aktivitesini etkileyebilmektedir. Son zamanlarda birçok hastalıkla aralarındaki ilişki araştırılmış ve bazı hastalıklarla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Solunum sistemi hastalıkları ile ilişkisinin araştırıldığı az sayıda erişkin çalışmasına rağmen, henüz çocuklarla ilgili bir çalışma yoktur. Bu çalışmada, çocuklarda sık görülen akut bronşiolit ile plazma TMAO düzeyi arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu tez çalışması prospektif tipte bir vaka-kontrol çalışmasıdır. Çalışmaya dahil edilen hastalar, vaka ve kontrol gurubu olmak üzere iki ayrı grupta değerlendirildi. Vaka grubunu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Çocuk Acil Kliniği'ne başvuran ve klinik olarak akut bronşiolit tanısı alarak takip ve tedavi edilen, 28 gün ile 2 yaş aralığındaki kız veya erkek çocuklar oluşturdu. Akut bronşiolit tanısı alan hastalar, genel durum, takipne, wheezing, retraksiyon özelliklerine göre hafif, orta, ağır bronşiolit olarak sınıflandırıldı. Kontrol grubunu ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Poliklinliği'ne sağlam çocuk muayenesi için getirilen 28 gün ile 2 yaş aralığındaki kız veya erkek çocuklar oluşturdu. Her iki gruptaki çocuklarda plazma TMAO düzeyleri ölçülerek kaydedildi. Vaka grubunda hemogram ve c-reaktif protein (CRP) değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya vaka grubunda 45 ve kontrol grubunda 45 olmak üzere toplam 90 hasta dahil edildi. Vaka grubunda TMAO değeri ortalama 52,77 ng/ml (10,45 ng/ml - 256,50 ng/ml) olarak elde edilmiştir. Kontrol grubunda ise TMAO değeri ortalama 73,98 ng/ml (9,71 ng/ml - 130,32 ng/ml) olarak elde edilmiştir. Vaka ve kontrol grubunda plazma TMAO ortanca değerleri arasında bir farklılık görülmemiştir (p=0,666). Sonuç: Akut bronşiolit hastalarında kontrol grubuna göre plazma TMAO düzeyinde istatistiksel açıdan anlamlı fark görülmedi. Plazma TMAO düzeyi ile akut bronşiolit hastalığı arasında ilişki olmadığı görüldü. Bu konuda ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute bronchiolitis is a lower respiratory tract infection characterized by inflammation of the bronchioles accompanied by coughing, wheezing, tachypnea and retraction, usually caused by viral agents, in children younger than two years of age. It is among the most common causes of hospital admission and hospitalization in children under the age of two. Trimethylamine N-oxide (TMAO) is a quaternary amine compound. Trimethylamine N-oxide (TMAO) is formed by the oxidation of trimethylamine (TMA), which is obtained by the metabolism of precursors such as choline and L-cartinine, by intestinal bacteria, and then oxidized by flavin monooxygenase-3 (FMO3) in the liver after being absorbed into the bloodstream. TMAO can affect the structure and activity of many important compounds. Recently, the relationship between them and many diseases has been investigated and a relationship has been shown with some diseases. There are few adult studies with respiratory system diseases, no studies in children. In this study, it was aimed to reveal the relationship between acute bronchiolitis, which is common in children, and plasma TMAO level. Materials and Method: This thesis was conducted as a prospective case control study. The patients included in the study were evaluated in two separate groups as case and control groups. The case group consisted of boys or girls aged between 28 days and 2 years who applied to the Health Sciences University Konya City Hospital Pediatric Emergency Clinic with the clinical diagnosis of acute bronchiolitis and to be followed up and treated. Patients diagnosed with acute bronchiolitis were classified as mild, moderate, and severe bronchiolitis according to general condition, tachypnea, wheezing, and retraction characteristics. The control group consisted of girls or boys aged 28 days and 2 years, who applied to the Health Sciences University Konya City Hospital Pediatric Health and Diseases Polyclinic for a well child examination. Plasma TMAO levels were measured in both groups. Hemogram and c-reactive protein (CRP) values ​​of the children in the case group were recorded. Results: A total of 90 patients, 45 in the case group and 45 in the control group, were included in the study. The mean TMAO value in the case group was 52.77 ng/ml (10.45 ng/ml - 256.50 ng/ml) ng/ml. In the control group, the mean TMAO value was 73.98 ng/ml (9.71 ng/ml - 130.32 ng/ml). There was no difference between the plasma TMAO median values ​​in the case and control groups (p=0.666). Conclusions: There was no statistically significant difference in plasma TMAO level in acute bronchiolitis patients compared to the control group. There was no correlation between plasma TMAO level and acute bronchiolitis disease. Additional research is needed in this regard.