Sağlık çalışanlarına çocuk istismarı ve ihmali konusunda yapılan eğitimin bilgi ve farkındalık düzeylerine etkisi
The effect on the levels of knowledge and awareness of education about child abuse and neglect provided for healthcare professionals
  1. Tez No: 735476
  2. Yazar: TUBA GEÇDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ihmali, Çocuk İstismarı, Sağlık Çalışanları, Psikiyatri hemşireliği, Eğitim, Child Neglect, Child Abuse, Health Care Professionals, Psychiatric Nursing, Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İstismar ve ihmal çocukların fiziksel, duygusal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyen ve davranış bozukluğuna yol açan olaylar arasında yer almaktadır. İstismar ve ihmalin yeterince bildirilmemesi, tanı konulmasındaki güçlükler, inkâr edilmesi ve gizli kalması sorunun önemini daha da artırmaktadır. Araştırma, sağlık çalışanlarına çocuk istismarı ve ihmali konusunda yapılan eğitimin bilgi ve farkındalık düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla, ön test-son test kontrol gruplu deneysel çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini bir şehir ve bir üniversite hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 95 sağlık çalışanı (deney grubu=48, kontrol grubu= 47 sağlık çalışanı) oluşturmuştur. Veriler, 'Tanıtıcı Bilgi Formu' ve 'Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılama Ölçeği ile toplanmıştır. Etik kurul onamı alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde dağılımı, ortalama ve standart sapma, bağımlı ve bağımsız gruplarda t-testi ve ki-kare analizi kullanılmıştır. Eğitim ortalama 30 dk haftada bir kez toplam 3 oturum olarak uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunun eğitim öncesinde ölçek puan ortalamaları değerlendirildiğinde, ortalamanın üzerinde bilgi puanına sahip olmakla birlikte istendik düzeyde yüksek olmadığı belirlenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda deney grubunun kontrol grubuna göre ön-test ölçek puan ortalaması arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05), son testte ise deney grubunun ölçek puan ortalaması daha yüksek olup bu farklılık ileri düzeyde anlamlıdır (p0.05) saptanmıştır. Sonuç olarak, uygulanan eğitimin sağlık çalışanlarının çocuk ihmal ve istismarı hakkında bilgi ve farkındalık düzeylerini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Abuse and neglect are among the events that affect the physical, emotional, and psychological development of children negatively causing behavioral disorders. Insufficient reporting of abuse and neglect, difficulties in diagnosis, denial, and remaining hidden increase the importance of the issue. The present study was conducted in the experimental design with a pre-test and post-test control group to determine the effects of the training provided to health employees about child abuse and neglect on their knowledge and awareness levels. The study population consisted of healthcare professionals working in a city and a university hospital, and the sampling consisted of 95 healthcare professionals (experimental group = 48, control group = 47 healthcare professionals). The data were collected with the“descriptive data form”and“identification scale of the signs and risks of child abuse and neglect”. Ethics committee approval was obtained. Percentage distribution, mean and standard deviation, t-test for dependent and independent groups, and chi-square analysis were used to evaluate the study data. The training was applied once a week for an average of 30 minutes and a total of 3 sessions. When the mean scores of the experimental and control groups were evaluated before the training, it was found that although they had knowledge scores above the average level, they were not as high as desired. In intergroup comparisons, no significant differences were detected between the pre-test scale mean scores of the experimental group and those of the control group (p>0.05). However, the mean scores of the experimental group were higher in the posttest, and this difference was significant at the statistical level (p0.05). In conclusion, it was found that the training provided was effective in increasing the level of child neglect and abuse knowledge and awareness of healthcare professionals.