İran'da canlandırma sineması
Animation cinema in Iran
- Tez No: 735484
- Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Resim-Animasyon, İnteraktiv, Video Sanatı Animasyon, canlandırma, canlandırma sineması, Animation, Picture-Animation, Interactive, Video Art Animation, animation, animation cinema
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüz çağdaş sanatı yeni fikirleri izleyiciyle yaratıcı etkileşim yoluyla ifade etmeyi amaçlamaktadır. Efekt teknolojisinin daha sonraki boyutlarda önemi artmakta olup, uygun bir uygulama yöntemini kullanmak gerekmektedir. Böylece sanatçı, kendi fikrini ve konseptini oluşturmak için diğer yeni medya ve bilimlerle birlikte her türlü sanatı kullanabilmektedir. Bu alanda İran'da da birçok faaliyetin yürütüldüğü bilinmektedir. Animasyon, İran'da ilk üretiminin döneminde, ilgisiz alanlardan birisi olmuş ve o dönemde resim sanatı hep ön planda kalmıştır. Bu nedenle insanların bu endüstri alanına girmesi uzun bir zaman sürmüştür. Üretim hattında kullanılması da dahil olmak üzere ve diğer birçok nedenle küresel ölçeğe kıyasla pek ilerlememiştir. Bu araştırmada, İranda animasyon tarihinden başlayarak animasyon sanatının gelişimi ve başarsız olmasının nedenleri üzerinde durmak amaçlanmıştır. Bu nedenle bu çalışmada İran'da yönetim bileşenindeki etkin göstergeler ve resim sanatının animasyon üzerinde nasıl etkiler yarattığı da incelenmiştir. Araştırmada sanat tarihindeki bu etkileşiminden bahsedilmiş ve çağdaş sanatta animasyonun bölümler arasındaki yeni bağlantıları keşfedilmeye çalışılmıştır. Özellikle çağdaş İran sanatındaki bu yeni etkileşimler incelenerek, bu alanda aktif olan sanatçıları ve eserleri değerlendirilmiştir. Son yıllarda İran animasyonu çeşitli yaratıcı yollar izlemiştir. Bu doğrultuda hem geleneksel alanda animasyon yeni etkileşimler icat etmiş hem de yeni sanat gelişmelerine göre bir görüntü sergilemiştir. Animasyonun geleneksel işlevi, yerini yeni biçimlerde ve yeni sanat akımlarında kavramsal ve etkileşimli yapılara bırakmıştır. Bu çalışmada hem geleneksel hem de modern yaklaşımlarda animasyonun etkileşimi (interactive sanat) ve İran sanatının son yirmi yılındaki yukarıda da bahsedilen gelişmeler tartışılmıştır. Araştırma yönteminde kütüphane kaynaklarının ve güvenilir internet kaynaklarının kullanımına ek olarak, röportaj ve söyleşiler aracılığıyla sanatçıların deneyim ve görüşlerinden alansal olarak yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, worthwhile efforts in contemporary art; aim to express new ideas and creative interaction with the audience. As such, the importance of effects technology in later dimensions increases, and it is necessary to use any method of execution. Thus, the artist can use all kinds of art together with other new media and sciences to create his idea and concept, and many activities have been carried out in this field in Iran. The animation was one of the unrelated fields at its initial production in Iran. The painting was always at the forefront, so it took a long time for people to get into this industry field, including using it on the production line, and for many other reasons, it did not progress much compared to the global scale. Starting from the history of animation in Iran, the study will talk about the development of this art and the reasons for its failure. Part of the failure was the lack of proper management in the animation production process. For this reason, in this study, the effective indicators in the management component and how they affect the art of painting animation will also be examined. In particular, we will examine these new interactions in contemporary Iranian art and introduce the artists and their works active in this field. In recent years, Iranian animation has followed various creative paths. In this direction, animation invented new interactions in the traditional field and displayed an image according to new artistic developments. The traditional function of animation has left its place to conceptual and interactive structures in new forms and new art movements. This study discusses the interaction of animation (interactive art) in traditional and modern approaches and the developments mentioned above in the last twenty years of Iranian art. In addition to the use of library resources and reliable internet resources in the research method, the experiences and views of the artists were used in interviews and interviews. and interviews, the experiences, and views of the artists were used spatially.