Kanser tedavisi alan febril nötropeni atağı ile gelen hastalarda akut faz reaktan degerlerinin klinikle korelasyonu
Clinical compatibility of acute phase reactant values in patients with cancer treatment with febrile notropenia episode
- Tez No: 735569
 - Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BETÜL ÇAKIR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Kanser, Febril Nötropeni, Akut Faz Reaktanları, Cancer, Febrile Neutropenia, Acute Phase Reactants
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada kanser tedavisi alan febril nötropeni atağı ile gelen hastalarda akut faz reaktan değerlerinin klinikle uyumu araştırılmıştır. Materyal ve Metod: araştırmaya Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Onkoloji ve Hematoloji servisine son 5 yılda kanser tedavisi sonrası febril nötropeni tanısı ile yatan hastalar dahil edildi. Çalışmada, 2017-2021 arası dönemde hastanemizde kanser tedavisi gören hasta dosyaları taranarak, veriler retrospektif olarak elde edilmiştir. Febril nötropeni tanısıyla yatan hastalara ilişkin nötropenik atak sayıları, febril nötropeni süreleri, son aldıkları kemoterapiden sonra geçen süre, nötropenik atak sırasında ve sonrasındaki CRP ve prokalsitonin (PCT) değerleri, kan kültürü, idrar kültürü, kateter kültürü sonuçları, akciğer grafi sonuları, Toraks bilgisayarlı tomografi (BT) sonuçları ile tedavi rejimlerine ilişkin bilgiler kaydedildi. Bulgular: Çalışma kapsamında toplam 101 hasta değerlendirilmiştir. Hastalardan 70'i (%69.3) erkek, 31'i ise kız çocuktu. Çalışma sonucunda hastanede yatış süresiyle ateşin düştüğü gün sayısı arasında pozitif yönde, trombosit (PLT) ile Htc arasında pozitif yönde, zayıf şiddette, Total beyaz küre (WBC) ile Htc ve PLT arasında pozitif yönde, zayıf, mutlak nötrofil sayısı (MNS) ile WBC arasında pozitif yönde, orta şiddete, lenfosit ile WBC arasında pozitif yönde ve orta şiddette anlamlı ilişki saptandı. Mukoziti olan kanser hastalarının ateş düştükten sonraki CRP değerlerinin mukoziti olmayanlardan anlamlı şekilde yüksek olduğu saptandı. Ayrıca her ne kadar mukoziti olan hastalarda FN atak sayısı, ateşin düştüğü gün sayısı ve hastanede yatış süresi daha yüksek bulunsa da gruplar arasındaki fark anlamlı değildi. Mevcut çalışmada atak sırasındaki CRP ile galaktomannan arasında pozitif yönde, hastanede yatış süresi ile atak sırasındaki PCT arasında pozitif yönde, ateşin düştüğü gün sayısı ile atak sırasındaki PCT arasında pozitif yönde, hastanede yatış süresi ile galaktomannan arasında pozitif yönde, ateşin düştüğü gün sayısı ile galaktomannan arasında pozitif yönde ilişki saptandı. Atak sırasındaki CRP ve PCT değerinin, ateş düştükten sonraki CRP ve PCT değerleri arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görüldü. Sonuç: TEKRAR BAK Her ne kadar çalışmamızda enfeksiyon varlığı ile FN atak sayısı, hastanede yatış süresi ve ateşin düştüğü gün sayısı açısından anlamlı fark saptanmamış olsa da konuyla ilgili çalışmalarda enfeksiyon varlığının FN atak sayısı, hastanede yatış süresi ve ateşin düştüğü gün sayısında artışa neden olduğu bildirilmektedir. Çalışmamızdan elde edilen bu sonucun ortaya çıkmasında hasta sayısının az olmasının etkili olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the clinical compatibility of acute phase reactant values in patients with febrile neutropenia who received cancer treatment was investigated. Materials and Methods: Patients who were hospitalized in the Bezmialem Vakıf University hospital Pediatric Oncology and Hematology inpatient clinic with the diagnosis of febrile neutropenia after cancer treatment in the last 5 years were included in the study. The files of patients who received cancer treatment between 2017 and 2021 were obtained retrospectively. The number of febrile neutropenia episodes, duration of febrile neutropenia, time since last chemotherapy, CRP and procalcitonin (PCT) values during and after neutropenic episode, blood culture, urine culture, catheter culture results, chest X-ray results, thorax computerized tomography (CT) results and information about treatment regimens were recorded. Results: A total of 101 patients, 70 (69.3%) were male and 31 were female. As a result of the study, there was a positive relationship between the length of hospital stay and the number of days with fever, Htc and Hb, PLT and Htc, (White blood cell) WBC and Htc and PLT, absolute neutrophil count (ANC) and WBC, lymphocyte and WBC. It was determined that the CRP values of cancer patients with mucositis after fever subsided were significantly higher than those without mucositis. In addition, although the number of FN episodes, the number of days with fever and the length of hospitalization were higher in patients with mucositis, the difference between the groups was not significant. There was a positive relationship between CRP and galactomannan levels during FN episode, a positive relationship between hospital stay and procalcitonin (PCT) during FN episode, a positive relationship between the number of days of fever reduction and PCT during FN episode, a positive relationship between hospitalization and galactomannan, and a positive relationship between the number of days of fever reduction and galactomannan. The difference between the CRP values during the attack and CRP values after the fever subsided was statistically significant. The difference between the PCT value during the attack and PCT value after the fever subsided was statistically significant. KONTROL EDİLECEK Conclusion: Although there was no significant difference between the presence of infection and the number of FN attacks, the duration of hospitalization and the number of days when the fever decreased in our study, it has been reported that the presence of infection causes an increase in the number of FN attacks, the duration of hospitalization and the number of days when the fever decreases. We think that the low number of patients was effective in the emergence of this result obtained from our study.