Erişkin AML'de tek merkez gerçek yaşam verileri: Tanı, tedavi ve prognoz
Single center real life data in adult AML: Diagnosis, treatment and prognosis
- Tez No: 844094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DEMET KİPER ÜNAL, PROF. DR. KADRİYE BAHRİYE PAYZIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Akut miyeloid lösemi, Akut promiyeloid lösemi, Prognoz, Acute myeloid leukemia, Acute promyeloid leukemia, Prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, merkezimizde izlenen AML tanılı hastaların demografik, klinik, laboratuvar, genetik ve patolojik özellikleri ile tedavi gidişi ve prognozuna ilişkin gerçek yaşam verilerini ortaya koymak ve benzer tanılı hasta gruplarının verileri ile karşılaştırarak literatüre katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2013-Ocak 2023 tarihleri arasında İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği'nde AML tanılı 234 hastanın verileri, elektronik dosya sisteminden ve erişime açık olanların e-Nabız sistemininden geriye dönük incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru semptomları, fizik bakı bulguları, ek hastalıkları ile beraber tanı anındaki laboratuvar sonuçları, kemik iliği incelemeleri, görüntüleme bulguları ve genetik sonuçları kaydedildi. Hastaların aldıkları tedaviler, tedavi yanıtları, tedavi ve izlem süreleri ile sağkalım oranları incelendi. Bulgular: Hastaların ortanca yaşı 65 (17-92) bulundu. De novo AML tanılı 138 (%59) hasta, miyelodisplastik sendrom (MDS)'ye sekonder 33 (%14), kronik miyeloproliferatif hastalık (KMPH)'ya sekonder 4 (%1,7), kronik miyeloid löseminin (KML) blastik fazı ya da de novo Ph (+) AML 7 (%3), akut promiyelositer lösemi (APL) 11 (%4,7) hasta vardı. Hastalarda tanı sırasında en sık saptanan semptom halsizlik ve yorgunluk (%51,3) iken bunu iştahsızlık, kilo kaybı (%16,7) ve açıklanamayan sitopeniler (%15) izledi. Tanı sırasında 97 hastada (%41,5) tanısal fizik bakı bulgusu saptanmadı. Splenomegali 46 hastada (%21,8), hepatomegali 44 hastada (%18,8), peteşi, purpura, ekimoz 33 hastada (%14) ve deri ve mukozalarda solukluk 23 hastada (%9,8) saptandı. Yapılan sitogenetik ve FISH analiz sonuçlarında t (8;21) pozitifliği olan 5 hasta, inv 16 olan 3 hasta, t (15;17) pozitifliği olan 11 hasta, normal karyotip (Sitogenetik ve FISH ile) 56 hasta tespit edildi. Sitogenetik ve/veya moleküler verisi olan toplam 168 (%72) hasta değerlendirmeye alındığında iyi risk grubunda 30 (%18), orta risk grubunda 89 (%53), kötü risk grubunda 49 (%29) hasta bulundu. İlk indüksiyon tedavisi sırasında febril nötropeni atağı geçiren, verisi olan 132 hasta vardı. Febril nötropeni atağı verisi olan hastaların 39'unda (%29,5) enfeksiyon odağı klinik ve/veya mikrobiyolojik olarak saptanamadı. Çoklu enfeksiyon odağı saptanan 53 hasta (%40) vardı. Pnömoni 64 hasta (%48,4) ile en sık görülen klinik enfeksiyondu. Verisi olan 163 hastadan 7'sine (%4,3) hiperlökositoz komplikasyonu nedeni ile acil lökoferez yapıldı. Hastaların ilk tedavi basamağındaki yanıtlara bakıldığında 3+7, 2+5 içeren protokolleri alan toplam 84 hastanın 64'ünde (%76), AIDA protokolü alan 11 hastanın hepsinde tam remisyon elde edildi. HMA temelli tedavi alan 67 hastanın ise 11'inde (%8) tam ya da kısmi remisyon elde edilirken, tedaviye refrakter 23 hasta (%34), değerlendirme için kür sayısı yetersiz 30 hasta vardı. HMA + venetoklaks tedavisi alan 11 hastanın 2'sinde (%18) tam remisyon elde edildi. Allojenik kök hücre nakli 19 hastaya farklı nakil merkezlerinde uygulandı. Verisi olan remisyondaki 143 hastanın 14'ünde (%9,8) hastalık nüksü görüldü. Beş yıllık toplu sağkalım oranı %24 olarak hesaplandı. Eksitus olan 106 hastanın 74'ünde (%70) kayıp nedeni primer hastalıktı. Tartışma ve Sonuç: Kanser her geçen gün artan yeni vaka sayısı ve zorlu yönetimi ile çağımızın en zorlu hastalığıdır. Kemik iliğinde miyeloid progenitör hücrelerin proliferasyonu ile karakterize agresif bir malignite olan AML, erişkinlerde en sık görülen akut lösemi olup artan insidansı ve ciddi mortalite oranları ile kanserler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle AML hastalarının erken tanınması, artan moleküler ve sitogenetik çalışmalar ile hastaya özgü tedavi stratejilerinin geliştirilmesi; mevcut hastalığın yönetimi ve prognozu için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to reveal real-life data regarding the demographic, clinical, laboratory, genetic and pathological characteristics, treatment course and prognosis of patients diagnosed with AML followed in our center and to contribute to the literature by comparing it with the data of patient groups with similar diagnoses. Material and method: The data of 234 patients diagnosed with AML at the Hematology Clinic of İKÇÜ Atatürk Training and Research Hospital between January 2013 and January 2023 were retrospectively examined from the electronic file system and the e-Pulse system of those with access The patients' age, gender, presenting symptoms, physical examination findings, comorbidities, laboratory results at diagnosis, bone marrow examinations, imaging findings and genetic results were recorded. The treatments received by the patients, their response to treatment, treatment and follow-up periods, and survival rates were examined. Results: The median age of the patients was 65 (17-92). There were 138 (59%) patients diagnosed with de novo AML, 33 (14%) patients secondary to myelodysplastic syndrome (MDS), 4 (1,7%) patients secondary to chronic myeloproliferative disease, 7 (3%) patients with blastic phase of chronic myeloid leukemia or de novo Ph (+) AML, and 11 (4,7%) patients with acute promyelocytic leukemia (APL). The most common symptoms detected in patients at diagnosis were weakness and fatigue (51,3%), followed by loss of appetite, weight loss (16,7%) and unexplained cytopenias (15%). At the time of diagnosis, no diagnostic physical examination findings were detected in 97 patients (41,5%). Splenomegaly was detected in 46 patients (21,8%), hepatomegaly in 44 patients (18,8%), petechiae, purpura, ecchymosis in 33 patients (14%), and pallor of the skin and mucosa in 23 patients (9,8%). In the cytogenetic and FISH analysis results, 5 patients with t (8;21) positivity, 3 patients with inv 16, 11 patients with t (15;17) positivity, and 56 patients with normal karyotype (by cytogenetics and FISH) were detected. When a total of 168 (72%) patients with cytogenetic and/or molecular data were evaluated, 30 (18%) patients were found in the good risk group, 89 (53%) in the intermediate risk group, and 49 (29%) in the bad risk group. There were 132 patients with data who had an episode of febrile neutropenia during the first induction therapy. The focus of infection could not be detected clinically and/or microbiologically in 39 (29,5%) of the patients with febrile neutropenia attack data. There were 53 (40%) patients with multiple infection focuses. Pneumonia was the most common clinical infection, with 64 (48,4%) patients. Emergency leukapheresis was performed in 7 (4.3%) of 163 patients with data due to the complication of hyperleukocytosis. Considering the patients' responses in the first line of treatment, complete remission was achieved in 64 of 84 patients (76%) who received protocols including 3+7 and 2+5, and in all 11 patients who received the AIDA protocol. While full or partial remission was achieved in 11 of 67 patients who received HMA-based treatment, there were 23 patients who were refractory to treatment and 30 patients with insufficient number of cures for evaluation. Complete remission was achieved in 2 (18%) of 11 patients who received HMA + venetoclax treatment. Allogeneic stem cell transplantation was performed in 19 patients at different transplant centers. Disease relapse was observed in 14 (9,8%) of 143 patients in remission for whom data was available. The five-year overall survival rate was calculated as 24%. The cause of death in 74 (70%) of 106 patients who died was the primary disease. Conclusion: Cancer is the most challenging disease of our time, with the number of new cases increasing day by day and difficult management. AML, an aggressive malignancy characterized by the proliferation of myeloid progenitor cells in the bone marrow, is the most common acute leukemia in adults and has an important place among cancers with its increasing incidence and serious mortality rates. For this reason, early recognition of AML patients, development of patient-specific treatment strategies with increased molecular and cytogenetic studies; it is important for the management and prognosis of the current disease.